UIP: Sačinjen plan nadzora za Sea dance

Iz UiP su kazali da su za one koji ne posjeduju nijedan od tih dokumenata organizatori festivala obezbijedili brze antigenske testove po povlašćenim cijenama.

5942 pregleda 5 komentar(a)
Sa obilaska Buljarice, Foto: UIP
Sa obilaska Buljarice, Foto: UIP

Uprava za inspekcijske poslove (UiP) sačinila je plan nadzora za muzički festival Sea dance, koji će, kako se procjenjuje, dnevno posjetiti oko deset hiljada ljudi.

Direktor UiP-a Ilir Harasani, sa pomoćnicom Anom Vujošević, u srijedu je posjetio Budvu i održao sastanak sa koordinatorkom za taj grad i svim inspektorima angažovanim u pojačanom nadzoru u sezoni.

Iz UiP je saopšteno da je na sastanku usaglašen plan aktivnosti koje će Uprava sprovoditi za vrijeme trajanja festivala kako bi se obezbijedila i sačuvala povoljna zdravstvena situacija i poštovanje epidemioloških mjera, koje će kontrolisati sanitarni inspektori.

Navodi se da će aktivnosti na terenu inspektori UiP-a započeti danas, provjerom rezultata testova 315 osoba angažovanih na održavanju festivala.

“Pored činjenice da je određen broj inspektora onemogućen da vrši dužnost usljed registrovanog virusa kovid-19, UiP je odredila optimalan broj inspektora koji će odgovoriti velikom zahtjevu na terenu, jer se, prema riječima organizatora, očekuje prosječno deset hiljada posjetilaca dnevno“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, na festivalu će biti dva velika ulaza, sa ukupno osam punktova, od kojih su dva predviđena za VIP goste.

Ulaz će biti prohodan za one koji su potpuno vakcinisani ili su primili prvu dozu, za one koji posjeduju negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata.

U skladu sa važećim epidemiološkim mjerama, ulaz je dozvoljen i onima koji posjeduju pozitivan PCR test koji je stariji od 14 dana, a nije stariji od 180 dana, ili negativan rezultat brzog antigenskog testa, koji nije stariji od 48 sati.

Iz UiP su kazali da su za one koji ne posjeduju nijedan od tih dokumenata organizatori festivala obezbijedili brze antigenske testove po povlašćenim cijenama.

„Testiranje će se obavljati od danas do nedjelje od 18 sati, na plaži Buljarica, ispred festivalskih kapija, a sprovodiće ga medicinski radnici Doma zdravlja Podgorica“, navodi se u saopštenju.

Kako su rekli iz UiP, posjetioci kod kojih je registrovan koronavirusa ići će u crvenu zonu, poseban izlaz, gdje će, nakon uručenog rješenja o smještaju u samoizolaciju na licu mjesta, biti upućeni u karantin.

Harasani je, nakon sastanka sa inspektorima, posjetio Buljaricu i sa menadžerom i organizatorima obišao teren i zaključio da je sve spremno u skladu sa najavama organizatora.

„Sea Dance je, u saradnji sa Lake Festom, Bedem Festom i Podgorica Film Festom, pokrenuo kampanju za vakcinaciju mladih. UiP podržava u potpunosti taj tip kampanje i poziva građane da se vakcinišu i pridržavaju mjera kako bi sačuvali zdravlje svih“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: