"Zaustavite uništavanje planine Gosteč"

Mještani pljevaljskog sela Vidre pozvali nadležne da stanu na put krčenju planine i ukazuju na “hajdučiju i ozakonjenu korupciju”

3289 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Mještani pljevaljskog sela Vidre pozvali su nadležne da zaustave dalju devastaciju planine Gosteč, koja se uzdiže uz lijevu obalu rijeke Ćehotine, u neposrednoj blizini grada.

U saopštenju za javnost kojeg su potpisali Vladimir Gazdić, Vukoman Joksović i Jagoš Ćirović, navodi se da već šest godina traje devastacija, krčenje i uništavanje planine Gosteč.

Tvrde da će, ukoliko se nastavi sa nekontrolisanom sječom, doći do erozije tla i ugrožavanja njihovih imanja u podnožju planine na kojima godinama žive.

”S obzirom da živimo na svojim imanjima u podnožju planine, osjećamo se ugroženim jer će u nastavku divljeg krčenja, koje je odobreno od strane šumskog gazdinstva u Pljevljima i inžinjera P... zaduženog za gazdovanje državnom šumom, doći do situacije da erozija tla ugrozi naša imanja a ovaj divni kraj bude pretvoren u pustinju. Želimo da skrenemo pažnju javnosti na divljački odnos šumskog gazdinstva Pljevalja prema planini Gosteč. Ovo nije gazdovanje već legalizovana korupcija od strane države”, navode potpisnici u saopštenju.

Ističu da mještani sela Vidre imaju pravo godišnje da posijeku od dva do deset metara kubnih šume za ogrjev, a da “miljenici" šumskog gazdinstva odsijeku od 100 do 300 kubnih metara godišnje.

”Njih nije briga što iza njih ostaje pustinja. Mi zbog toga protestvujemo i pozivamo državne organe i sve ekološki prosvijećene građane i udruženja da nas podrže u odbrani planine Gosteč”.

Mještani pozivaju ministra poljoprivrede Aleksandra Stijovića da im pomogne u očuvanju planine.

”U očuvanju prijeko potrebnih prirodnih resursa u našoj državi i usmeravanja gazdovanja šumama na pravi i zakonu poznati put koji se primjenjuje u svim prosvijećenim svjetskim demokratijama. Ukazujemo mu da ovo nije gazdovanje šumama vec hajdučija i ozakonjena korupcija”.

Potpisnici tvrde da devastaciju šume na Gosteču, koja se, kako tvrde, vidi na forografijama dostavljenim medijima, “nisu učinile šumokradice već država Crna Gora”.

Bonus video: