Kolašin: Kuvara i konobara fali, ali nema ko da ih školuje

U Kolašinu godinama uočljiv nesklad između obrazovnih profila srednje škole i potreba tržišta rada...

4972 pregleda 106 reakcija 9 komentar(a)
Iz Škole poručuju da je Zakon jasan, Foto: Dragana Šćepanović
Iz Škole poručuju da je Zakon jasan, Foto: Dragana Šćepanović

Većina od tridesetak mladih Kolašinki i Kolašinaca koji su minule školske godine završili treći razred smjera konobar ili kuvar u SMŠ “Braća Selić” neće moći, čak ni vanredno, da steknu zvanje tehničara usluživanja, odnosno kulinarstva.

U toj ustanovi ne postoji mogućnost da se redovno završe četiri godine tog obrazovnog programa. Takvo stanje, objašnjavaju za “Vijesti” predstavnici bivših učenika stručnih smjerova, traje već nekoliko godina. Ističu da su na više načina diskriminisani, pa će ponovim obraćanjem resornom Ministarstvu pokušati da se, kako kažu, izbore za svoja prava.

”Iako smo se već obraćali Ministarstvu prosvjete, kulture, nauke i sporta, učinićemo to ponovo. Smatramo da imamo pravo da redovno završimo četiri godine i tako se obrazujemo za ono što smo izabrali. Ostavljena nam je mogućnost za vanredno polaganje, ali to je veliki trošak za većinu porodica. Želimo redovno da idemo u školu. S tri godine koje smo završili nemao mogućnost usavršavanja, ali ni velike izglede za zaposlenje ni u našoj ni u nekoj drugoj struci”, objašnjavaju oni.

Razlozi za dio njihovih problema, kako su “Vijestima” objasnili u kolašinskoj srednjoj školi, leži u zakonu. Kako je kazala v.d. direktora Ana Šćepanović-Golubović, izmjenama i dopunama Zakona o stručnom obrazovanju od prije četri godine predviđen je minimalan broj bodova za upis u prvi razred četvorogodišnje stručne škole.

Prema njenim riječima, učenici koji nemaju i nijesu imali predviđeni minimalni broj bodova nijesu mogli biti upisani na program IV stepena. Šćepanović-Golubović podsjeća da “učenici III razreda obrazovnih programa konobar i kuvar mogu završiti obrazovne programe tehničar usluživanja i tehničar kulinarstva, samo kao vanredni učenici nakon završenog trećeg stepena obrazovanja”.

Sudeći prema rang-listama, minulih nekoliko godina tradicija je da se na te smjerove upisuju osnovci s lošijim uspjehom, odnosno nedovoljnim brojem bodova za program IV stepena.

Iskustvo onih koji su završili minule, ali i ranijih godina III stepen tih uslužnih zanimanja s tržištem rada je, tvrde, obeshrabrujuće.

Kako objašnjavaju, nije rijetkost da ugostitelji radije biraju iskusne ili kuvare s više škola iz nekih drugih gradova, pa i iz regiona. Kada je riječ o konobarima, tvrde da nemaju nikavu prednost pri zapošljavanju nad ostalim srednjoškolcima. To što nemaju IV stepen, objašnjavaju učenici, smetnja im je i za zaposlenje na drugim radnim mjestima.

To je nezvanično “Vijestima” potvrdilo i nekoliko vlasnika restorana u Kolašinu. Oni kažu da angažuju mlade sugrađane koji su završili kuvarski smjer, ali kao pomoćne radnike. No to, objašnjavaju, može raditi osoba bilo kojeg zvanja. Kad biraju konobare, ni onda diploma tog smjera nije garancija.

U Kolašinu je godinama uočljiv i nesklad između obrazovnih profila srednje škole i potreba tržišta rada.

Prema podacima kolašinske kancelarije Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), među deficitarnim zanimanjima su i građevinski tehničar, kuvari specijalisti, poljoprivredni tehničar… U srednjoj školi u Kolašinu nije moguće steći ta zvanja. S druge strane, u strukturi nezaposlenih lica između ostalih je puno i maturanta gimnazije, ekonomskih i tehničara prodaje. Ti obrazovni profili postoje, ili su do skoro postojali u kolašinskoj srednjoj školi.

I u SMŠ “Braća Selić” su svjesni toga, ali, kako kaže v.d. direktora, nema kadra i uslova da se stanje mijenja.

“U ovoj ustanovi, iz godine u godinu, pratimo stanje nezaposlenih lica na ZZZ. Škola je upućivala zahtjev za druge smjerove Ministarstvu prosvete, nauke, kulture i sporta, ali zbog nedostatka kadra i prostornih uslova nije dobijala potrebnu sagalasnost”, kaže Šćepanović-Golubović.

Ona podsjeća i da svake godine pedagoška služba škole realizuje anketu za učenike IX razreda Osnovne škole “Risto Manojlović”. Na osnovu rezultata, kaže ona, upućuju zahtjev Ministarstvu za one smjerove za koje su se učenici izjasnili u najvećem broju.

Prema broju upisanih učenika ove godine, očigledno je i da opada interesovanje mladih Kolašinaca da steknu zvanje konobar ili kuvar u okviru III stepena. Tako ih je ove školske godine svega 14 u kombinovanom odjeljenju, koje obuhvata oba smjera. Skoro duplo više njihovih vršanjaka upisalo se na smjer opšte gimnazije, a 17 na smjer hotelsko-turistički tehničar.

Bonus video: