Prijava zviždača dva i po puta više

U nekim oblastima premašeni godišnji rezultati iz ranijeg perioda

4548 pregleda 0 komentar(a)
Sa predstavljanja polugodišnjih rezultata na sjednici Savjeta, Foto: antikorupcija.me
Sa predstavljanja polugodišnjih rezultata na sjednici Savjeta, Foto: antikorupcija.me

Agencija za sprečavanje korupcije je u prvoj polovini godine data više pozitivnih mišljenja na zahtjeve za zaštitu zviždača u odnosu na godišnji nivo prethodne četiri godine, saopšteno je, između ostalog, na sjednici Savjeta Agencije na kojoj je predstavljen polugodišnji izvještaj o radu.

U prvih šest mjeseci Agencija je okončala 18 postupaka po prijava zviždača, od kojih je u osam utvrđeno ugrožavanje javnog interesa i dala 11 preporuka zakonskim obveznicima za unapređenje transparentnosti i otklanjanja korupcijskih rizika, kazao je načelnik Odsjeka za edukaciju, istraživanja, kampanje i analitiku Goran Durutović.

Kada su u pitanju same prijave zviždača, do kraja juna na adresu Agencije stiglo ih je 75.

”Dva i po puta više nego u prvoj polovini 2020. Agencija je u prvoj polovini ove godine primila više prijava u odnosu na godišnji nivo 2016. i 2017. godine”, kazao je on, dodajući da je došlo i do pada anonimnih prijava na 24 odsto.

Na pitanje o ishodu postupanja po prijavama zviždača, direktorica Agencije Jelena Perović je kazala da su neke od njih proslijeđene inspekciji rada, a neke tužilaštvu.

Agencija je u prvoj polovini godine dala 99 mišljenja u cilju sprečavanja sukoba interesa, što je za 83 odsto više nego u istom periodu prošle godine, navodi se, između ostalog, u polugodišnjem izvještaju.

Na osnovu mišljenja Agencije 10 javnih funkcionera je podnijelo ostavke.

Odsjek za analizu propisa u odnosu na rizike od korupcije donio je u ovom periodu pet mišljenja, među kojima je i na zakonska rješenja o tužilaštvu i odluci na osnovu kojih se funkcionerima dodjeljuju stanovi i stambeni krediti po povoljnim uslovima. Durutović je pojasnio da je donijeto više mišljenja “nego na nivou čitave 2019. i 2020. godine”.

Zbog značajnog porasta u broju prijavljenih donacija, predsjednik Savjeta Momčilo Radulović zatražio je da se uradi analiza o vrsti donacija.

Bonus video: