Mašinovođe kreću u štrajk zbog okrivljenog kolege

Tužilaštvo sumnjiči mašinovođu da je kriv za teške povrede Bijelopoljke koja je prelazila prugu mimo pružnog prelaza, ostale mašinovođe neće da voze u takvim uslovima

54963 pregleda 646 reakcija 34 komentar(a)
Foto: Boris Pejovic
Foto: Boris Pejovic

Sindikat mašinovođa Željezničkog prevoza najavio je štrajk upozorenje sa prekidima saobraćaja na po sat vremena do potpune obustave.

Razlog za štrajk je što je osnovno tužilaštvo iz Bijelog Polja podnijelo krivični prijavu protiv njihovog kolege N. P. smatrajući da je kriv za tešku povredu Bijelopoljke Dž. K. na pruzi u mjestu Rakonje. Sindikat mašinovođa, prema dopisu koji su poslali upravi kompanije, Ministarstvu kapitalnih investicija i Inspekciji za željeznički saobraćaj, smatra da se prema Zakonu o bezbjednosti željezničkog prevoza građani ne smiju ni nalaziti na tom dijelu pruge, kao i da njihov kolega nije ni mogao na vrijeme zaustaviti voz u pokretu i izbjeći nesreću.

Oni od nadležnih traže stručna mišljenja kako bi tužilaštvo odbacilo prijavu, jer ne žele da rade u uslovima kada im se prijeti krivičnim prijavama zbog situacija na koje ne mogu uticati a koje izazivaju neodgovorni građani koji se kreću prugom.

Dopis je juče dostavljen na arhive ovih institucija, a iz Željezničkog prevoza i Ministarstva kapitalnih investicija, “Vijestima” su saopštili da će se naknadno oglasiti kada sagledaju cijelu situaciju.

Iz Osnovnog tužilaštva navode da je do nezgode došlo 4. septembra u 10.15 časova kada je Dž. K. pokušala da pređe željezničku prugu van prelaza.

”Tom prilikom došlo je do kontakta voza i oštećene, koja je zadobila tjelesne povrede. Oštećena je transportovana u Opštu bolnicu u Bijelom Polju, a potom u Klinički centar u Podgorici. Uviđaj je obavljen u prisustvu dežurne tužiteljke Danijele Đuković, vještaka saobraćajne struke i ovlašćenih policijskih službenika Uprave Policije CB Bijelo Polje. Protiv N. P. podnijeta je krivična prijava zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo - teško djelo protiv bezbjednosti saobraćaja”, navedeno je iz tužilaštva.

Protiv N. P. je izrečena mjera nadzora, i mora jednom sedmično da se javlja u Odjeljenje bezbjednosti Danilovgrad.

U dopisu Sindikata se navodi da dosadašnja praksa nije bila usmjerena protiv mašinovođa u smislu svaljivanja krivice i nametanja krivične odgovornosti u sličnim slučajevima.

”Odredbe Zakona o bezbjednosti, organizaciji i efikasnosti Željezničkog prevoza u ovom slučaju nisu primjenjivane, čime je tužilac napravio propust u radu, kao i sama stručna komisija formirana od strane Željeznice. S tim u vezi, obavještavamo vas da mi nismo spremni raditi pod ovim i ovakvim nametnutim uslovima, a na način da nemamo garanciju povratka sa posla svojim kućama. Moramo naglasiti da mi nismo u mogućnosti uticati na to da li se, na koji način i gdje prelazi želejznička pruga, kao i na to da li će doći do vanrednog događaja”, saopštili su iz Sindikata mašinovođa.

Oni su naveli i da mašinovođa nije prekoračio brzinu i da je testiranjem potvrđeno da nije bio pod dejstvom alkohola.

Zakonom je zabranjeno kretanje prugom mimo prelaza

Iz Sindikata mašinovođa u dopisu navode da je članom 124 Zakona o bezbjednosti, organizaciji i efikasnosti željezničkog prevoza zabranjen pristup i kretanje putnika, drugih lica, motornih i drugih vozila na željezničkom području osim na mjestima - prelazima koja su za to određena.

”Javni tužilac je zanemario Zakon o bezbjednosti, a nacrtao metu kako našem kolegi tako i svima nama, iako on nije mogao uraditi ništa više od onoga kako je odreagovao i zaustavio voz”, naveli su iz Sindikata.

Obavještavamo vas da mi nismo spremni raditi pod ovim i ovakvim nametnutim uslovima. Moramo naglasiti da mi nismo u mogućnosti uticati na to da li se, na koji način i gdje prelazi želejznička pruga, kao i na to da li će doći do vanrednog događaja, navedeno je u dopisu sindikata upućenog upravi kompanije i Ministarstvu kapitalnih investicija

Bonus video: