CGO: Očekujemo osuđujuću presudu za Lakićević Đuranović

"Ističemo značaj ovog postupka i odluke koja slijedi, radi uspostavljanja sudske prakse, jer je prvi u Crnoj Gori vođen po optužnici za ovo krivično djelo", piše u saopštenju

6358 pregleda 9 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Centar za građasko obrazovanje (CGO) saopštio je da je s pažnjom ispratio završne riječi u postupku koji se vodi protiv optužene profesorice Bojane Lakićević Đuranović, a zbog sumnje da je neovlašćeno preuzela dijelove specijalističkog rada studenta Đorđija Drinčića, koje je kasnije u zasebnom naučnom radu predstavila kao svoje.

Iz CGO-a su kazali da ih raduje što je ovaj postupak nakon skoro dvije godine priveden kraju, te da očekuju osuđujući presudu.

"Podsjećamo da je obilježen i brojnim odlaganjima na zahtjev odbrane, pa se i na na iznošenje završnih riječi čekalo duže od šest mjeseci. S obzirom na činjenice utvrđene u dokaznom postupku, očekujemo osuđujuću presudu protiv Lakićević Đuranović. Ističemo značaj ovog postupka i odluke koja slijedi, radi uspostavljanja sudske prakse, jer je prvi u Crnoj Gori vođen po optužnici za ovo krivično djelo", piše u saopštenju.

Dodaju da je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici nedavno podnijelo još jedan optužni predlog protiv Lakićević Đuranović zbog sumnje na izvršenje istog krivičnog djela u kvalifikovanom obliku, a po prijavi CGO.

"Postupak koji je pred okončanjem, ali i onaj koji treba da počne, naglasili su značaj akademske čestitosti, odnosno nedostatak iste. CGO će kao i do sada raditi na praćenju i prevenciji ovakvih slučajeva, a pozivamo i Univerzitet Crne Gore da se u taj proces aktivno uključi", poručili su iz CGO.

Bonus video: