Kovačević: Evidentno je da se klima u Nikšiću promijenila

Uz redovno izmirivanje svih obaveza mi danas u opštinskoj kasi imamo 3,6 miliona eura, što jasno pokazuje koliko je nova uprava uložila truda u konsolidaciju i oporavak našeg grada“, kazao je Kovačević

9180 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Dan opštine je uvijek prilika da se sumiraju rezultati u prethodnoj godini. Ovoga puta, na svečanoj sjednici povodom obilježavanja 18.septembra, Dana opštine Nikšić, prvi čovjek opštine Marko Kovačević, sumirao je rezultate od 10.maja kada je, nakon lokalnih izbora održanih sredinom marta, došao na čelo Opštine.

"Kada sam izabran 10. maja u opštinskoj kasi nalazilo se milion i po eura. Primjera radi 10. maja 2020. godine u toj istoj kasi nalazilo se preko pet miliona eura. To jasno govori koliko je domaćinski i sa koliko opreza postupano sa opštinskim budžetom u prvoj polovini ove izborne godine. Pravljena je predizborna kampanja i reklame uz svjestan rizik da Opština nakon toga može ući u velike finansijske probleme. Uz redovno izmirivanje svih obaveza mi danas u opštinskoj kasi imamo 3,6 miliona eura, što jasno pokazuje koliko je nova uprava uložila truda u konsolidaciju i oporavak našeg grada“, kazao je Kovačević.

Potrudili su se, kako je istakao, da sve dobre projekte koje je prethodna lokalna vlast započela nastave. Istakao je partnerstvo sa Elektroprivredom Crne Gore i projekat „Solari 3000 i 500 plus“, u okviru koga će biti raspisan konkurs za 500 novih radnih mjesta od čega će značajan dio pripasti Nikšićanima.

Prema riječima Kovačevića, sa Ministarstvom ekologije odmah su krenuli u rješavanje problema odlaganja otpada i traženje rješenja za regionalni reciklažni centar, a sa Ministarstvom poljoprivrede su dogovorili projekat „Kuća poljoprivrede“, dok će preko IFAD-a nastavili ulaganja u putnu infastrukturu u seoskim područjima.

Ubrzali su, kazao je Kovačević, završetak radova na Domu za stare, ispravili greške koje su bile u projektima za rekonstrukciju Dvorca kralja Nikole, posredovali između Uprave javnih radova i Fudbalskog saveza da se riješi problem oko zapadne tribine stadiona “Sutjeske”.

"Svjesni da za ovako kratko vrijeme ne možemo da uradimo mnogo. Željeli smo da pošaljemo poruku da brinemo o budućnosti, a prije svega o našim najmlađim sugrađanima. Zbog toga smo uradili nove parkinge kod Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama i kod Dječijeg dispanzera, što će roditeljima olakšati pristup ustanovama i smanjiće saobraćajne gužve“, kazao je Kovačević.

Asfaltiraju su lokalni putevi u prigradskim naseljima, a posebnu pažnju posvetiće zdravlju sugrađana i pomoći će sve zdravstvene ustanove u gradu.

Dan Opštine Nikšić
foto: Svetlana Mandić

"Odredili smo da ćemo pomoći najmlađim dijabetičarima iz našeg grada, koji imaju ispod četiri godine u nabavci senzor aparata, kao i da ćemo pomoći svaki pokušaj vantjelesne oplodnje van ona tri pokušaja koja su zakonski besplatna. Iskreno se nadam da ćemo toliko ojačati da u budućnosti kao Opština podnesemo i sve troškove kada jreovaj problem u pitanju", istakao je predsjednik Opštine.

Kako je kazao svakodnevno razgovaraju sa brojnim investitorima i traže mogućnost da ih dovedu u Nikšić.

“Mnogi od tih razgovora su u poodmaklim fazama i imamo realnu nadu da ćemo sljedeće godine dovesti investitore koji će otvoriti radna mjesta”.

Istakao je odlučnost da sačuvaju Nikšić kao studentski centar i da zajedno sa Vladom ožive projekat izgradnje nove zgrade Filološkog fakulteta.

“Evidentno je da se klima u Nikšiću promijenila…Još jednom svim sugrađanima čestitam praznik uz želju da se svakodnevno oslobađaju predrasuda, da budu otvorenog uma i srca najprije prema svojim sugrađanima, a potom prema svim ostalima i da znaju da se u različitostima nalazi bogatstvo a ne razlog za bilo kakve loše stvari i osjećanja. Sve različitosti svoje mjesto mogu naći u ljubavi, a svaki napredak je bez nje bezvrijedan”, zaključio je Kovačević.

Vuković: Promjene su očigledne

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Nemanja Vuković kazao je da vjeruje da su promjene, iako su na vlasti malo više od četiri mjeseca, očigledne.

“S obzirom na izuzetno lošu polazišnu osnovu nije realno očekivati čuda, premda smo pokrenuli brojne procese, a pomaci u mnogim segmentima su više nego evidentni. Na prvom mjestu, otvorili smo vrata Opštine svim građanima i obezbijedili dostupnost sjednica Skupštine svim zainteresovanim stranama. Današnje rukovodstvo grada partner je i građanima i privrednicima. Ispružena je ruka svima koji žele pošteno i časno”, kazao je Vuković.

Istakao je da je izuzetno ponosan na brojna odricanja funkcionera nove vlasti zarad interesa Opštine, domaćinskog odnosa prema novcu građana i “konačan raskid sa nezakonitostima, kriminalom i bahatošću po kojima je Opština, nažalost, bila prepoznata”.

“Samim tim, pokrenuti su brojni projekti i uspostavljena saradnja sa realnim i civilnim sektorom, koja će ubrzo dati konkretne rezultate. Nove generacije moraju zajednički - radom, odgovornošću i znanjem, vratiti ‘dobri duh’ Nikšića i afirmisati sve ono što ga je krasilo - sjaj multietničke, multikonfesionalne i multikulturalne sredine, u kojoj najbolje uspijevaju – dobri ljudi”, poručio je Vuković i zahvalio se Vladi, Skupštini Crne Gore i Elektroprivredi na izvanrednoj saradnji.

Dan Opštine Nikšić
foto: Svetlana Mandić

On se, u pozdravnom govoru, prisjetio 18. septembra 1944. godine, kada je oslobođen Nikšić, ali i septembra 1877. kada je pod komandom Kralja Nikole I Petrovića, crnogorska vojska oslobodila Nikšić od Turaka.

“Nikada ne smijemo zaboraviti smjelost i istinski patriotizam heroja koji su živote položili za slobodu našeg grada i naše zemlje. Naš narod je oduvijek znao kako se za slobodu živi i kako se sloboda osvaja. Taj slobodarski gen prenosio se sa generacije na generaciju, a nije zaobišao ni našu. Stoga, nikada ne smijemo prestati da slavimo veličanstvene septembarske pobjede, niti da afirmišemo slobodu i izgradnju boljeg i humanijeg društva – kao vrhunski ideal. Toliko dugujemo njima, ali smo u toliko većoj obavezi prema generacijama koje dolaze. Učinićemo sve kako bismo bili dostojni preci našim potomcima”, poručio je Vuković.

Svečanoj sjednici prisustvovali su ministarka Vesna Bratić i predstavnici Vlade, predstavnici Eparhije budimljansko-nikšićke i Islamske zajednice, Vojske Crne Gore, predsjednici Nove, SNP-a i Radničke partije, Andrija Mandić, Vladimir Joković i Maksim Vučinić, predsjednici pojedinih opština iz Crne Gore i regiona, odbornici koji čine većinsku vlast u lokalnom parlamentu, direktori preduzeća i javnih ustanova…

Dan Opštine Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Telegrame čestitke poslali su predsjednik države Milo Đukanović, predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

U kulturno umjetničkom programu učestvovali su KUD “Zahumlje”, horovi “Prepodobne mati Angeline” i “Svetog novomučenika Stanka”, kao i violinistkinja Tamara Krivokapić i gitarista Slobodan Bogdanović. Prikazan je i film koji je uradila lokalna televizija.

Bonus video: