dio potraživanja za naplatu dospijeva 31. oktobra

Pljevlja: Dug za porez narastao na 10,4 miliona

Šest pravnih lica iz Pljevalja duguje ukupno 3,55 miliona eura, a naplativo je oko 400.000

2805 pregleda 1 komentar(a)
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Po osnovu poreza na nepokretnosti Opština Pljevlja je krajem septembra potraživala 10,4 miliona eura, od čega 4,97 miliona eura duguju pravna lica, a 5,4 miliona eura građani.

Direktor Direkcije lokalnih javnih prihoda Vladimir Džuverović kazao je da od tog iznosa dio potraživanja za naplatu dospijeva 31. oktobra.

”Što se pravnih lica tiče i potraživanja od 4,97 miliona eura, najveći dužnici su šest pravnih lica koji duguju 3,55 miliona eura”, rekao je Džuverović, istakavši da mu zakon ne dozvoljava da saopšti o kojim je preduzećima riječ.

Učešće ovih šest preduzeća u ukupnom iznosu duga pravnh lica je 72 odsto.

Od ovih šest pravnih lica, Opština, ističe Džuverović, trenutno može da naplatiti oko 400.000 eura.

”Ostala pravna lica i dalje postoje, ali što se tiče njihove djelatnosti niko od njih ne radi. Što se tiče fizičkih lica, na kraju prošle godine potraživanja po ovom osnovu bila su pet miliona. Od sadašnjeg duga od 5,4 miliona eura nije sve dospjelo za naplatu, pa sa aspekta lokalnih javnih prihoda u ovom trenutku mogu reći da ovaj nivo potraživanja ne raste. To je dobar znak i pokazatelj da u narednom periodu i ovaj segment naplate i obračuna poreza za fizička lica ulazimo u jedan uređeniji sistem. Na dan 28. septembar u minusu smo sedam i po odsto u odnosu na ostvarenje prihoda iz 2019. što se tiče naplate poreza za fizička lica. Ako uzmemo maj, jun, jul i avgust, imamo rast naplate prihoda od deset do 30 odsto zavisno u kom mjesecu se radi”, rekao je Džuverović.

Opština je zaključno sa junom od poreza na nepokretnosti prihodovala 420.000 eura, od čega je 329.000 naplaćeno od pravnih, a oko 91 hiljadu eura od fizičkih lica.

”Ovako mali iznos od pravnih lica smo naplatili jer prva rata za naplatu dospijeva 30. juna i veoma mali broj njih uplati obaveze istog dana. Uglavnom dug uplate u drugoj polovini godine. To se odnosi i na fizička lica”, rekao je Džuverović.