v.d. direktorice uložiće žalbu nadležnom ministarstvu

Stupić: Iznenađena sam odlukom inspekcije, dalje ruke od Svetog Save

"Postupak UIP i inspektorke Dijane Magdelinić, direktno navodi na sumnju da se među prosvjetnim inspektorima i njihovim nadređenim nalaze nestručni ljudi, koji nisu proveli dovoljan broj godina predavajući u učionici, jer zanemaruju bitne stvari u obrazovanju, a potenciraju one koje decenijama unazad nikome nisu smetale", kazala je

31232 pregleda 437 reakcija 144 komentar(a)
Stupić, Foto: Privatna arhiva
Stupić, Foto: Privatna arhiva

Vršiteljka dužnosti direktorice kotoske Gimnazije Slavica Stupić kazala je da je iznenađena rješenjem i naredbom koju je Prosvjetna inspekcija donijela i poručila da se njen stav nije promijenio i da, kao što je i ranije rekla, sliku Svetog Save neće pomjeriti ni za milimetar, već će uložiti žalbu nadležnom Ministarstvu.

Prosvjetna inspekcija naredila je Stupić rješenjem od 14. oktobra da u roku od sedam dana ukloni sliku Svetog Save koja se nalazi u kabinetu za crnogorski, srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost.

Stupić je kazala da je iznenađena rješenjem i naredbom, jer je, kako navodi, smatrala da je "prosvjetna inspekcija dovoljno kompetentna da zna šta je sadržaj obrazovno - vaspitnih programa i šta je istorijat jezika i pismenosti kod Južnih Slovena, a posebno šta su Ustavom zagarantovana ljudska prava na slobodu obrazovanja, mišljenja...".

"Postupak UIP i inspektorke Dijane Magdelinić, direktno navodi na sumnju da se među prosvjetnim inspektorima i njihovim nadređenim nalaze nestručni ljudi, koji nisu proveli dovoljan broj godina predavajući u učionici, jer zanemaruju bitne stvari u obrazovanju, a potenciraju one koje decenijama unazad nikome nisu smetale. Ni učenicima, ni roditeljima, čak ni političarima bivšeg režima, te apelujem na nadležne da preispitaju ko su ljudi koji sjede u Prosvjetnoj inspekciji i Upravi za inspekcijske poslove", kazala je Stupić.

Ona smatra da rezultat ispitnog postupka ne oslikava realno stanje i da član 5 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju nije povrijeđen.

"...jer se ne radi o religijskom djelovanju, već o uramljenom posteru, tj.kopiji prikaza lika Rastka Nemanjića, odnosno monaški Save Nemanjića, koji se pored mnogih drugih uramljenih slika književnika i prosvetitelja nalazi u učionicama za CSBH jezik i književnost, potpuno u kontekstu kao sastavni dio edukativnog materijala vezanog za izvođenje javnovažećeg obaveznog i izbornog dijela obrazovnog programa za predmet CSBH jezik i književnost", piše u saopštenju Stupić.

Ona je objasnila da se u sklopu tog programa u prvom razredu Gimnazije, kao i svim smjerovima srednjoškolskog obrazovanja, obrađuje žitija kao glavna književna vrsta u okviru srednjovjekovne književnosti, tako da se kao dio izbornog programa čita odlomak iz „Žitija Sv. Simeona“, a koje je napisao Sava Nemanjić.

"Sava Nemanjić, se osim toga, mora pomenuti i u dijelu priče o istoriji književnog jezika, bez koje se ne može doći do prosvetiteljstva, ni Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića."

Pitala je inspektorku i nadređene, ako je slika prvog prosvetitelja na ovim prostorima i osnivača brojnih škola, po kome su škole i slavile svoju slavu, religijsko djelovanje, "da li direktorice koje u školu dolaze u hidžabu, odjeći koju im vjera propisuje, da li je to religijsko djelovanje ili nešto drugo? Nemam ništa protiv vjerskih sloboda, naprotiv, ali u tom kontekstu, moliću, dalje ruke od Sv. Save", kazala je Stupić.

Ona navodi da je u aprilu 2018. u fiskulturnoj sali Gimnazije Kotor, koju dijele sa Srednjom pomorskom školom, u toku predizborne kampanje za predsjednika države, održao završni miting Demokratske partije socijalista uz prisustvo mnogobrojnih istaknutih funkcionera te stranke, kao i samog predsjednika te partije, te da i i tada CGO odreagovao povodom tog konkretnog političkog djelovanja, zbog kojeg su učenici škole tri dana bili uskraćeni za časove fizičkog vaspitanja, jer se postavljala bina.

"Uprava za inspekcijske poslove nije odreagovala u tom, očiglednom političkom djelovanju i kršenju Zakona, niti je tražila razrješenje tadašnjih direktora. Podsetiću, ni nevladina organizacija CGO tada nije tražila razrješenje tadašnjih direktora. Na kraju, mogu samo da izjavim da ću kao novopostavljena vršiteljka dužnosti direktorice, časno i dosljedno štititi Ustav Crne Gore i njime zagarantovana prava, Zakone ove države i pravo svih na obrazovanje, bez izuzetka, te stoga i javno poručujem da se moj stav nije promijenio, pa, kao što sam i ranije rekla, sliku Svetog Save neću pomjeriti ni za milimetar. Na naredbu Prosvjetne inspekcije uložiću žalbu nadležnom Ministarstu, a slika će ostati gdje je i bila sve ovo vrijeme, punih 38 godina", zaključila je Stupić.

Stupić je članica Predsjedništva Prave Crne Gore.

Preporučujemo za Vas