Kaluđerović: Ni Bratić nije smetalo što je Botica dopustio organizaciju DPS skupa u školi

"Do smjene Botice došlo je tek nakon usvajanja izmjena i dopuna Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, tokom "opšte smjene" svih direktora obrazovnih ustanova, a na osnovu pogrešne primjene toga Zakona zbog čega je isto Ministarstvo sada zatrpano tužbama", navodi se u njenom saopštenju

13287 pregleda 5 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ističe da su netačni navodi v.d. direktorke Gimnazije u Kotoru Slavice Stupić, da CGO nije tražio razrješenje Veljka Botice, u slučaju kad je isti prekršio Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju, kazala je viša pravna savjetnica Snežana Kaluđerović.

Iz CGO-a su reagovali na izjavu Stupić da aprila 2018. godine kada je u fiskulturnoj sali Gimnazije Kotor održan završni miting Demokratske partije socijalista, CGO nije tražio razrješenje tadašnjeg direktora Veljka Boticu.

"Podsjećanja radi, CGO je odmah nakon održavanja predizbornog političkog skupa, tada predsjedničkog kandidata Mila Đukanovića, u sportskoj dvorani Školskog centra u Dobroti u Kotoru, održanog 4. aprila 2018.godine, uputio Inicijativu resornom ministru sa zahtjevom da razriješi Veljka Boticu direktorske funkcije zbog kršenja Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju. Tom prilikom su priloženi dokazi da su prostorije škole korišćene za stranačku promociju, a što je suprotno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju", saopštila je Kaluđerović.

Kaluđerović ističe da je navedenom Inicijativom CGO tražio da se kazni i svaki direktor koji dozvoli zloupotrebu školskih ustanova u političke svrhe, nezavisno od toga koja je politička partija u školama održavala skupove, te da su nakon ove inicijative podnijeli i niz urgencija za hitno postupanje, ali da nadležno Ministarstvo nikada za to nije imalo sluha.

"Takođe, važno je pomenuti da je tokom sastanka predstavnika CGO-a sa ministarkom Vesnom Bratić krajem decembra 2020. godine, CGO ukazao, između ostalih, i na ovaj neriješen slučaj zloupotrebe službenog položaja direktora, ali Bratić ga nije zbog ovog smijenila. Naime, do smjene Botice došlo je tek nakon usvajanja izmjena i dopuna Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, tokom „opšte smjene“ svih direktora obrazovnih ustanova, a na osnovu pogrešne primjene toga Zakona zbog čega je isto Ministarstvo sada zatrpano tužbama", navodi se u saopštenju Kaluđerović.

Ističe i da CGO cijeni da je uloga Prosvjetne inspekcije u procesu kontrole zakonitosti rada vaspitno-obrazovanih ustanova i njihovog osoblja izuzetno bitna.

"Na žalost, ni prethodne Vlade nisu dosljedno poštovale odluke ovog organa, već su često pravili izuzetke kad su bili u pitanju puleni vlasti, a vidimo da se ta tendencija planira nastaviti. Nepoštovanjem odluka nadležnih organa se urušava institucionalni okvir, a to ne može biti u javnom interesu", kazala je Kaluđerović.

Bonus video: