CInMED: Za svaki pojedinačni uvoz posebno odobrenje

Iz Instituta pojasnili da je i dalje u toku postupak za uvoz vakcine koja je već stigla u Crnu Goru

3961 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za svaki pojedinačni uvoz vakcine neophodna je posebna dozvola i kontrola kvaliteta prije stavljanja u promet, odnosno upotrebe.

To su u saopštenju dostavljenom medijima kazali iz crnogorskog Instituta za ljekove i medicinska sredstva (CInMED).

Vijesti su prethodno pitale Institut da li je i kada završen postupak za odobravanje uvoza vakcine Sputnjik V, koja je stigla u petak, a za koju je istog dana saopšteno da je postupak u toku i ukoliko nije kako je moguće da je uvezena i u upotrebi.

Iz CinMED su podsjetili da je u skladu sa Odlukom Vlade Crne Gore o uslovima za davanje saglasnosti za nabavku vakcine Sputnik V iz februara 2021. godine, ta ustanova izdala saglasnost za nabavku, odnosno uvoz vakcine Sputnjik V.

"Saglasnost je izdata u skladu sa članom 5 Zakona o ljekovima ("Službeni list CG", br. 80/20), koji propisuje da se saglasnost za uvoz lijeka koji nije registrovan u Crnoj Gori, izdaje za medicinski opravdane potrebe, odnosno u slučaju epidemija, elementarnih nepogoda, ili drugih vanrednih stanja, radi zaštite zdravlja stanovništva, kao i članom 8 Zakona u skladu sa kojim Vlada Crne Gore preduzima mjere za snabdijevanje ljekovima u slučajevima vanrednih stanja i drugih posebnih situacija i propisuje poseban postupak i uslove za davanje odobrenja za nabavku ljekova", saopšteno je.

Međutim, kazali su da je Institutu podnijet zahtjev za uvoz dodatnih količina vakcine Sputnjik V, koji se trenutno nalazi u postupku stručne procjene, kao i da se u skladu sa zakonom za imunološke ljekove odobrava svaki pojedinačni uvoz, odnosno vrši kontrola kvaliteta prije njihovog stavljanja u promet.

U saopštenju piše i da do danas nije podnijet zahtjev za uvoz Sputnjik Light vakcine.

Bonus video: