Bećović: Opština ne pomaže, budžeti nerealni, a dugovi milion eura

Bećović optužio čelnike lokalne uprave da nemaju sluha za potrebe radnika koji imaju mizerna primanja i duguje im se osam plata

5624 pregleda 4 komentar(a)
Centar za kulturu Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Centar za kulturu Ulcinj, Foto: Samir Adrović

Predsjednik Upravnog odbora JP “Centar za kulturu” Muharem Bećović podnio je ostavku na tu funkciju, samo tri i po mjeseca nakon što mu je kao funkcioneru Demokratske partije socijalista (DPS) pripala prva fotelja krovne kulturne institucije grada.

O njegovoj ostavci, kako saznaju “Vijesti”, raspravljaće Skupština opštine na sjednici krajem ove ili početkom naredne sedmice.

Bećović, koji je tu funkciju obavljao volonterski, kazao je da je rukovodioce Opštine, DPS i tog javnog preduzeća upoznao sa namjerom da podnese ostavku, ali da ga niko od njih nije kontaktirao ili pozvao da čuje i razloge zbog čega se odlučio na taj korak. Na kraju, revoltiran zbog ignorantskog odnosa, Bećović je 15. septembra ostavku u pisanoj formi predao arhivi Opštine. Funkciju predsjednika odbora direktora tog JP, Bećović je obavljao od 2. juna ove godine.

U zahtjevu - ostavci, Bećović je naveo da je prihvatio predsjedničko mjesto u UO Centra za kulturu bez novca, nadajući se da će biti dobro i da će lokalna vlast donijeti neke pozitivne odluke o tom JP.

”Nije se desilo. Nije mi trebalo puno vremena da vidim kako funkcioniše JP i da institucija bez koje grad ne može, nema pravu podršku Opštine koja i nema sluha za potrebe uniženih radnika koji imaju mizerna a neredovna primanja. Duguje im se osam ili devet plata, slično je i sa starim upravnim odborom, duguje se i novom UO, a da ne govorimo o doprinosima”, kazao je “Vijestima” Bećović.

Kao drugi razlog ostavke naveo je neslaganje sa načinom na koji čelnici JP planiraju budžete za narednu godinu.

”To su velike i nerealne cifre. Planiraju se stotine hiljada eura a mi kao JP možemo da poslujemo i sa 180.000 do 200.000 eura. Za plate radnika potrebno je 120 hiljada eura, a za organizaciju kuturnih manifestacija i ostale rashode od 60.000 do 80.000”, kazao je Bećović.

On je sredinom avgusta u pisanoj izjavi poručio da neće potpisati ništa što vodi lošoj poslovnoj politici JP.

”Budžeti se samo prepisuju iz prethodne godine i daju na saglasnost. Ja tražim nove ideje i projekte koji nijesu skupi i koje će usaglasiti čelnici JP sa ekspertima iz Opštine. Samo takav dokument, i uz saglasnost ostalih članova UO, zavrijedio bi moj potpis. Drugačije ne potpisujem, smijenite me”, napisao je tada Bećović.

Zaključno sa avgustom, pokazuju podaci kojim raspolaže Bećović, dugovanja radnicima za osam mjesečnih zarada iznose 120 hiljada eura, starom UO za isti period 11,6 hiljada a novom UO 4,3 hiljade eura. Dugovanja radnicima za poreze i doprinose iznose više od pola miliona eura, za električnu energiju 92,4 hiljade, a za vodu 67,6 hiljada.

”Ukupna dugovanja su oko milion eura. U tabeli se sugeriše da bi sa Elektoprivredom trebalo zaključiti sporazum da se dug isplaćuje u ratama, a da bi Vodovod trebalo da otpiše dug. Pitam se šta su odgovorni do sada radili i zašto su čekali”, kazao je Bećović.

U okviru Centra za kulturu, koji ima direktora i dva pomoćnika, posluiju i radne jedinice Muzej sa sedam zaposlenih, Biblioteka sa šest, Dom kulture ima takođe šest zaposlenih, Zajednička služba dva, što ukupno čini 24 zaposlenih, od kojih jedan od njih ima ugovor na određeno.

Ne može nabolje ako JP ima pet zaposlenih, a sedam članova UO

Bećović je ocijenio da je postupio časno, prije svega zbog radnika koji su u nezavidnoj situaciji, a kojima nije mogao sa funkcije koju je pokrivao puno da pomogne.

”Za dramatičnu situaciju u JP nijesu krivi radnici nego neko drugi. Centar za kulturu ima šest rukovodilaca, a sedam članova Upravnog odbora. Ne znam šta u tom dijelu kaže zakon ali ja sam uvidio da JP može komotno i bez UO da funkcioniše uz nadzor Opštine. A još i prije neka druga JP koja ima četiri ili pet zaposlenih a sedam članova Upravnog odbora”, ocijenio je Bećović.

Za tri i po mjeseca koliko je bio na vodećoj funkciji, naveo je i pozitivan primjer kada je UO donio jednoglasnu odluku a rukovodilac RJ Biblioteka Ardita Rama prihvatila da djeca do četvrtog razreda OŠ, ali i ostali mališani u razvoju, imaju pravo besplatnog upisa i pristup svim kjnigama..

”To je dobra stvar i zahvaljujem se saradnicima i rukovodiocu na saradnji i razumijevanju. Takođe, izdvojio bih i posjetu JP predsjednika Opštine Aleksandra Dabovića, koja očekivano nije urodila plodom u smislu nekog boljitka, ali jeste mu makar otvorila oči da vidi kako funkcionišemo u cjelosti”, kazao je Bećović.

Ljetnju scenu svesti na sedam dana, Sajam knjiga skup

Bećović je kazao da Ljetnjoj sceni, koja se održava u Starom gradu u avgustu, odavno treba drugačiji model organizacije.

”Model po kojem se Ljetnja scena održava samo u Starom gradu i traje oko mjesec, nije više prihvatljiv za mene jer su, pored ostalog, i predstave sve manje posjećenije. Festival bi trebalo skratiti na sedam dana trajanja, ali ga osim prve večeri u Starom gradu treba organizovati i recimo u Štoju, Vladimiru, Kručama, Valdanosu jer i to je Ulcinj”, kazao je Bećović.

Naveo je i da JP nepotrebno izdvaja desetine hiljada eura za sajam knjiga.

”I ta tradicionalna manifestacija zahtijeva promjene. Mi plaćamo a sajam je komercijalne prirode, dakle tu se prodaju i kupuju knjige. Možemo i tu da prođemo sa mnogo manje novca”, ocijenio je Bećović.

Bonus video: