Kućice na podgoričkom trgu ove godine besplatne

Montažni objekti tokom organizacije Novogodišnjih praznika u Podgorici neće biti naplaćivani

7874 pregleda 9 komentar(a)
Sa jedne od ranijih manifestacija tokom praznika u Podgorici, Foto: BORIS PEJOVIC
Sa jedne od ranijih manifestacija tokom praznika u Podgorici, Foto: BORIS PEJOVIC

Montažne kućice u kojima će zainteresovani tokom obilježavanja novogodišnjih praznika u Podgorici nuditi robe i usluge, ove godine trebalo bi da budu besplatne, a Glavni grad će za davanje tih objekata na korišćenje sprovesti i konkurs.

To se, pored ostalog, navodi u Odluci o organizaciji Novogodišnjih praznika 2021-2022. gradonačelnika Ivana Vukovića, koja je usvojena juče na sjednici.

Prema dokumentima, Novogodišnji praznici trajaće dva mjeseca - od 15. novembra ove do 15. januara sljedeće godine, što je znatno duže nego prethodnih godina, kada je u Podgorici organizovan Praznični pazar.

Navodi se i da će organizatori biti Glavni grad i Turistička organizacija Podgorice, da u organizaciji učestvuju javne službe Glavnog grada, a da su sredstva za organizaciju planirana odlukom o budžetu Glavnog grada za 2021. godinu, u okviru pozicije “ostali transferi institucijama”.

Gradonačelnik će, navodi se u dokumentima, obrazovati komisiju koja će sprovesti konkurs za davanje privremenih montažnih kućica na korišćenje - bez naknade.

”Montažni objekti privremenog karaktera (kućice) postaviće se u skladu sa elaboratorm koji donosi gradonačelnik Glavnog grada.

Sekretarijat za komunalne poslove odobriće postavljanje montažnih objekata privremenog karaktera u skladu sa elaboratom... bez naknade”, piše u Predlogu odluke.

Dodaje se i da će Novogodišnji praznici biti održani u skladu sa mjerama koje donose nadležni državni organi za suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog koronavirusa.

U Podgorici je 2018. i 2019, uoči dočeka Nove godine i u danima nakon, organizovan Podgorički praznični pazar. Inicijator događaja je “Culture Club”, odnosno firma “Brca”. “Vijesti” su više puta pisale o Pazaru, problematizujući način organizacije događaja, u kojem Glavni grad ne ostvaruje prihod.

Prema dokumentaciji koja je iz Glavnog grada na zahtjev za slobodan pristup informacijama prošle godine dostavljena Društvu profesionalnih novinara, iz “Culture Cluba”, odnosno firme “Brca”, 14. decembra 2018. obratili su se Sekretarijatu za kulturu i sport sa idejom o organizaciji Pazara i predlogom za saradnju.

Već četiri dana kasnije, potpisan je i ugovor o poslovnoj saradnji, prema kojem se Sekretarijat obavezao da za realizaciju Prvog podgoričkog prazničnog pazara firmi “Brca” uplati 10 hiljada eura.

Prema sporazumu sa istom firmom iz oktobra 2018. godine, Glavni grad je, pored ostalog, za potrebe organizacije događaja angažovao gradska preduzeća “Deponija”, “Čistoća”, “Putevi”, “Zelenilo”, TO, Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj, Službu zaštite, Komunalnu policiju i Komunalnu inspekciju “da finansijski i stručno pomognu realizaciju projekta”. Sekretarijat za kulturu i sport se, kako piše u tekstu sporazuma, obavezao i da obezbijedi 30.000 eura za realizaciju dijela kulturnog programa, “koje će preusmjeriti na račun TO Podgorica”.

Prema tom dokumentu, firma “Brca” bila je u obavezi da prihod od izdavanja kućica opredijeli za troškove umjetničkog programa, honorare umjetnicima i izvođačima, marketing...

Kako su lani kazali iz Glavnog grada, za potrebe Drugog pazara na Trgu su postavljene 42 kućice - 38 manjih i četiri veće, a novac od zakupa išao je privatnoj firmi.

Zakup kućica, kako je tada saopšteno, iznosio je 300 do 2.000 eura, za cijelo vrijeme trajanja manifestacije. Nije nikad pojašnjeno i na osnovu kojeg kriterijuma su kućice davane u zakup. Iz Glavnog grada tada su kazali da oni nemaju uticaja na izbor zakupaca, već da kućice izdaje “Brca”.

Glavni grad je za višednevni događaj u centru grada 2019. platio 25.000 eura za binu, a organizaciju manifestacije pomogao je i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), koji je, kako piše u izvještaju o radu za tu godinu, Pazar sponzorisao sa 5.000 eura.

Slična manifestacija nije organizovana u 2020. zbog epidemije koronavirusa. Glavni grad je, međutim, usvojio Odluku poput ovogodišnje, a prema njoj bilo je planirano da se kućice ustupe TO, da TO kućice da u zakup, a da se prihod od zakupa koristi za potrebe organizacije Novogodišnjih praznika.

Lani je planirano da, osim na Trgu nezavisnosti, proslava novogodišnjih praznika bude organizovana i u Bokeškoj ulici, gdje se nalazi i više ugostiteljskih objekata privatne firme “Brca”.

Bonus video: