Smjena u Domu zdravlja Kolašin zbog nezakonitog zapošljavanja?

Komisija utvrdila da su enormna sredstva utrošena za ugovore suprotne propisima, Zindović poručila da joj je podrška građana važnija od fotelje

5831 pregleda 10 komentar(a)
MZ za v.d. direktora izabrao ekonomistu Milana Markovića, Foto: Vesko Belojevic
MZ za v.d. direktora izabrao ekonomistu Milana Markovića, Foto: Vesko Belojevic

Komisija Ministarstva zdravlja u septembru ove godine formirala je komisiju koja je utvrdila da u kolašinskom Domu zdravlja nisu poštovani propisi u vezi sa zapošljavanjem.

Eksternom kontrolom, saznaju “Vijesti”, utvrđeno je da je ta ustanova zaključivala ugovore o dopunskom radu za radna mjesta koja su predviđena sistematizacijom, za šta je od 2019. do 2021. godine potrošena ogromna suma novca.

Komisija je konstatovala da direktor ustanove nije donio akta, odnosno pravilnike, koji su potrebni za zakonito poslovanje Doma zdravlja.

Smijenjena direktorica Doma zdravlja Jelena Zindović juče nije odgovarala na pozive i SMS “Vijesti” kako bi prokomentarisala rezultate ove kontrole, ali je na juče održanom protestu poručila da joj je podrška građana važnija od fotelje.

Sa jučerašnjeg, drugog po redu protesta u Kolašinu okupljeni građani zatražili su od Ministarstva zdravlja da hitno povuče rješenje o razrješenju doskorašnje direktorice.

U ime okupljenih, Milka Šćepanović je zatražila i “konkretne odgovore o razlozima za tu odluku od ministarke Jelene Borovinić Bojović”.

”Ovo je okupljanje građana zabrinutih za urušavanje zdravstvenog sistema u gradu. Nećemo se pomiriti sa odlukom resornog ministarstva i smjenom dr Zindović. O radu direktorice najbolje su juče rekli mještani Donje Morače, koji su, takođe, protestovali. Nadam se da će njihov glas neko čuti i uvažiti, jer cijeli zdravstveni sistem bi trebalo da bude u službi pacijenata. Kako nijesmo još dobili odgovore, upućujem apel minstarki Borovinić Bojović da nam javno saopšti razloge smjene direktorice. Takođe, i da donese jedinu ispravnu odluku, to jest, da stavi van snage rješenje o razrješenju”, poručila je Šćepanović.

Zindović je kazala da je Kolašin imao priliku da se suoči sa posljedicama dugogodišnje prakse da zdravstvenu ustanovu vode politikolozi, pravnici, ekonomisti... Te posljedice, kazala je ona, uskoro bi, zbog odluke ministarstva da za v.d. direktora postavi nekog ko nije medicinske struke, opet mogle biti vidljive.

”Mislim da će građani Kolašina najbolje osjetiti kako je kad je na mjestu direktora Doma zdravlja osoba koja nije iz medicinske struke. Višedecenijske su posljedice kadra koji je vodio Dom zdravlja, a među njima su bili ekonomisti, pravnici, politikolozi... Žao mi je što će narod to osjetiti. Pored toga, pitam ministarku kako će vd direktora koji nije vakcinisan da utiče na proces vakcinacije u opštini Kolašin. Mi smo sada treća opština po broju vakcinisanih”, kazala je ona.

Zindović je zahvalila mještanima Donje Morače zbog podrške koju su joj, kako tvrdi, juče pružili. Među njima je, objasnila je, bio i mještanin od 92 godine, ali i invalidi i ostali pacijenti.

”To mi je važnije od fotelje u kolašinskom Domu zdravlja. Meni je pacijent svetinja, a pitajte ministarstvo šta je njima svetinja. Radim u Kolašinu od 2009. godine, mogu svakog od vas da pogledam u oči čista obraza. Ostaću sa vama, da vam pomognem, neću kao neki ljekari napustiti ovaj grad i pacijente”, rekla je.

Sljedeće protestno okupljanje najavljeno je za nedjelju u 11 sati, a kako su rekli u toku je i prikupljanje potpisa za peticiju, kojom se od Ministarstva zdravlja traži povlačenje rješenja o razrješenju Zindović.

Iz Ministarstva zdravlja ranije ove sedmice nezvanično je saopšteno “Vijestima” da će v.d. direktora kolašinskog doma zdravlja od ponedjeljka da bude ekonomista Milan Marković i da je Zindović sa zadovoljstvom prihvatila poziciju zamjenice direktora.

Povezani članci

03. Novembar 2021.

Pepić v. d. direktora DZ Rožaje, Marković DZ Kolašin

Zindović je to demantovala već sjutradan tokom prvog protesta. ali je kazala da zdravstvenoj ustanovi treba ljekar na rukovodećem mjestu i da “ekonomista ne može obavljati funkciju direktora bez podrške ljekara”.

Bonus video: