Ako traži Vlada, SAD će analizirati finansije za auto-put

Direktorica MANS-a i rukovoditeljka stručnog tima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanja Ćalović Marković prenijela je Vijestima da je tražila pomoć oko slučajeva “Pandora” i “Telekom”, ali i da eksperti SAD urade finansijsku analizu gradnje auto-puta Bar - Boljari - na šta je on rekao da će to i učiniti ako bude zahtjeva od strane Vlade Crne Gore

23847 pregleda 15 komentar(a)
Foto: GOV.ME/SasaMatic
Foto: GOV.ME/SasaMatic

Pitanje korupcije u Crnoj Gori bilo je tema gotovo svih razgovora koje je prethodna dva dana imao visoki američki izaslanik Gabrijel Eskobar sa ovdašnjim zvaničnicima i civilnim aktivistima. Razmatranje mogućnosti da se upravo zbog toga i zbog ugrožavanja mira i stabilnosti u regionu na crnoj listi Stejt departmenta nađu i neki crnogorski funkcioneri - bivše i sadašnje vlasti, juče niko nije demantovao, pa ni Ambasada te zemlje u Podgorici.

Nekoliko političkih funkcionera sadašnje i bivše vlasti, ali i osobe iz biznisa povezane sa njima, mogle bi odlukom predsjednika SAD dobiti zabranu ulaska u tu državu i kontakata sa tamnošnjim građanima, objavile su juče Vijesti.

Direktorica MANS-a i rukovoditeljka stručnog tima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanja Ćalović Marković prenijela je Vijestima da je tražila pomoć oko slučajeva “Pandora” i “Telekom”, ali i da eksperti SAD urade finansijsku analizu gradnje auto-puta Bar - Boljari - na šta je on rekao da će to i učiniti ako bude zahtjeva od strane Vlade Crne Gore.

Ćalović Marković je rekla da se nije izjasnio o slučaju “Pandora” i “Telekom” kao što je za auto-put, ali mu je ona objasnila da je to važno u političkom i svakom drugom smislu.

Na pitanje da li je sa Eskobarom razgovarao o tome i koji crnogorski političari bi se mogli naći na crnim listama, premijer Zdravko Krivokapić je juče na pres konferenciji pojasnio da se “na to pitanje ne odgovara”. Time je indirektno potvrdio da je tema aktuelna, ali da još nije vrijeme da o detaljima bude upoznata javnost.

U saopštenju iz premijerovog kabineta navedeno je kako je “jedna od ključnih tema razgovora bila i borba protiv korupcije”. “Gospodin Eskobar je istakao da navedeni problem predstavlja najveći izazov za crnogorskog društvo, koji nadležne institucije moraju tretirati na ozbiljan i efektivan način”, piše u saopštenju.

I predsjednik Skupštine Aleksa Bečić juče je razgovarao sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan, a u zvaničnoj izjavi Skupštine piše i da je “Eskobar saopštio da je jedan od ključnih izazova Crne Gore borba protiv korupcije, istakavši da poslanici Skupštine Crne Gore treba da rade zajedno protiv korupcije i na unapređenju javnog interesa”.

Zvaničnik SAD je, kako je Ambasada objavila, izrazio i zabrinutost zbog popisa koji može podići nacionalističke tenzije.

Eskobar se u srijedu uveče sastao sa predsjednikom države Milom Đukanovićem (DPS) nakon čega je Ambasada SAD u Podgorici na Tviteru objavila da je tokom prve posjete specijalnog izaslanika za ZB na sastanku sa predsjednikom Crne Gore, Eskobar “naglasio zabrinutost zbog ukorijenjene korupcije u zemlji i podstakao Crnu Goru da nastavi da igra konstruktivnu ulogu u rješavanju regionalnih izazova. Dva sata kasnije se oglasio i Đukanovićev kabinet, ali u tom saopštenju nije bilo pomena o korupciji, već je navedeno da je predsjednik istakao da je Crna Gora ponosna na povjerenje izgrađeno u teškim vremenima, “koje smo se trudili da sačuvamo i da dalje produbljujemo u partnerstvu i savezništvu u NATO”.

U javnosti se oglasio i šef Đukanovićevog kabineta Miodrag Radović koji je, kako je prenio Gradski portal rekao da tvit Američke ambasade “ne odražava suštinu veoma otvorenog i sadržajnog razgovora predsjednika Đukanovića i Eskobara, koji je trajao duže od jednog sata”.

Nakon susreta Eskobara sa aktivistima civilnog sektora, predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk rekao je da su ohrabreni time što postoji naglašeno razumijevanje za problem korupcije i vladavine prava, kao i uloge civilnog sektora.

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković prenijela je da bi SAD mogle raditi analizu finansija gradnje auto-puta, ukoliko bi to tražila Vlada Crne Gore.

Iz Ambasade SAD u Podgorici juče se u odgovoru Vijestima podsjeća da je predsjednik SAD Džo Bajden potpisao Izvršnu naredbu 8. juna 2021. kojom se, kako se navodi, proširuju važeće vanredne mjere proglašene Izvršnom naredbom iz 26. juna 2001, a nastavljene Izvršnom naredbom od 28. maja 2003. u odnosu na Zapadni Balkan.

”Ova izvršna naredba obezbjeđuje dodatne sankcije protiv pojedinaca koji ugrožavaju mir, sigurnost, stabilnost ili teritorijalni integritet bilo kojeg regiona ili države na Zapadnom Balkanu, kao i protiv onih koji su, između ostalog, odgovorni, bili saučesnici, direktno ili indirektno uključeni u ozbiljna kršenja ljudskih prava na Zapadnom Balkanu. Izvršna naredba predsjednika Bajdena nadovezuje se na postojeće vanredne mjere i proširuje kriterijume za imenovanje pojedinaca koji će biti predmet sankcija, kao odgovor na izazove kao što su korupcija i druge aktivnosti opstrukcije ključnih institucija i međunarodnih sporazuma”, navodi se.

Komentarišući Izvršnu naredbu, kako podsjeća Ambasada, državni sekretar Blinken je izjavio: “Sjedinjene Države smatraju da korupcija prijeti ekonomskoj jednakosti, globalnim naporima za borbu protiv siromaštva i podsticanje razvoja, te samoj demokratiji. Korupcija bilo gdje direktno šteti spoljnoj politici, nacionalnoj bezbjednosti i ekonomskom zdravlju Sjedinjenih Država i naših partnera i saveznika. Zato smo posvećeni unapređenju odgovornosti i borbi protiv nekažnjivosti onih koji su umiješani u ozbiljnu korupciju na Zapadnom Balkanu i širom svijeta”.

Što se tiče Crne Gore, Ambasada, kako se dodaje, u ovom trenutku nema dodatnih informacija koje bi podijelila s javnošću.

Danas se očekuje susret visokog zvaničnika SAD sa vicepremijerom Dritanom Abazovićem i pojedinim ministrima iz resora ekonomije.

“Zbog sve većeg nacionalizma pojedine teme ne možemo ni da dovedemo na dnevni red”

Vanja Ćalović Markovič je potencirala, kako je prenijela, da je jedan od glavnih alata za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala Zakon o slobodnom pristupu informacijama. Objasnila je da NVO istražuju u teškim uslovima i da su na meti obje strane.

Zbog sve većeg nacionalizma pojedine teme ne možemo ni da dovedemo na dnevni red, rekla je direktorica MANS-a, navodeći da je ona trenutno u poziciji da se bori za promjene iznutra ali da je faktički još nemoguće da se sistem mijenja.

Ona je govorila i o finansiranju izbora, navodeći da postoji rizik da novac iz crnih fiondova bude korišćen za predstojeće lokalne izbore.

Za SAD je pitanje korupcije strateški važno

”Razgovaralo se o korupciji i antikorupciji, to je za SAD strateški važno i to je dobra vijest. Govorio sam između ostalog o potrebi usvajanja jednog okvirnog plana za ispunjavanje prioriteta iz izvještaja Evropske komisije, koji bi mogao biti dobra prilika za konsenzus Vlade, parlamenta i civilnog društva, jer je sadržaj izvještaja EK i potencijalno taj okvirni plan i neki najmanji zajedniči imenitelj koji spaja većinu političkih i društvenih snaga u zemji.

Zatim rekao sam da su potrebne suštinske reforme Agencije za antikorupciju i Specijalnog državnog tužilaštva”, rekao je Stevo Muk Vijestima.

Bonus video: