5 najčešćih simptoma dijabetesa – sve što treba da znate o ovoj bolesti

Prema najnovijim podacima Međunarodne dijabetičke federacije, 537 miliona odraslih osoba sada živi sa dijabetesom širom svijeta, pri čemu skoro polovina (44,7%) odraslih nije dijagnostikovana

51650 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sigurno ste se do sada više puta susreli sa pojmom dijabetesa, poznatijim kao šećerna bolest, ali koliko u suštini znate o ovom oboljenju? Diabetes mellitus je hronična bolest kod koje dolazi do povećanja nivoa šećera, glukoze, u krvi. Bitno je da znate da dijabetes ne poznaje godine, ne poznaje da li ste muškog ili ženskog pola, dijebetesu nije bitno ni da li spavate ili ste budni. Možda i najbitnije od svega je znanje da za dijabetes ne postoji lijek, jer se jednom dijagnostikovana bolest ne može izliječiti, ali se može se prevenirati (kod pre-dijabetičkih stanja) i dobro kontrolisati ako je bolest već nastala, pa osobe oboljele od dijabetesa mogu voditi kvalitetan život bez posljedica.

Prema najnovijim podacima Međunarodne dijabetičke federacije, 537 miliona odraslih osoba sada živi sa dijabetesom širom svijeta, pri čemu skoro polovina (44,7%) odraslih nije dijagnostikovana. Statitiska u Crnoj Gori pokazuje da od dijabetesa boluje više od 50.000 ljudi.

Veliki broj osoba živi sa šećernom bolešću, a da nisu ni svjesni da su bolesni. Kako je to moguće?

Dijabetes ima mnogo simptoma, ali se zna desiti da neki od njih budu jako slabi, pa čak i da izostanu, i tako se stvori lažna slika stanja. Osobu oboljelu od dijabetesa ništa ne boli, ne osjeća posljedice i vodi normalan život, dok šećer polako razara organizam. Međutim, ukoliko se na vrijeme otkrije, dijabetes ne predstavlja nikakvu smetnju za kvalitetan život, ako se stavi pod kontrolu.

Kako osjetiti da nam je ova bolest „za petama“ i da je bitno provjeriti nivo šećera u krvi? Osim redovnih kontrola koje se preporučuju dva puta godišnje, važno je poslušati i sopstveni organizam koji nam javlja kada nešto nije u redu. Simptomi se razlikuju kod dijabetesa tipa 1, kada pankreas ne proizvodi insulin i tipa 2, kada je učinak insulina smanjen, ali sljedećih pet simptoma su najčeši.

Ukoliko ste često žedni, bez obzira što uzimate dovoljne, ako ne čak i prekomjerne količine tečnosti, razmislite koliko dugo imate ovaj osjećaj i da li se on javlja svakodnevno. Prvi alarm organizma koji se bori sa dijabetesom je upravo konstantna žeđ.

Pred toga što ste žedni, imate potrebu za čestim mokrenjem. Ova dva simptoma zajedno često ukazuju na šećer, ali čak se javljaju i odvojeno, čime ih je teže povezati sa ovom hroničnom bolešću.

Konstantno ste umorni, i stalno vam se spava. Ovo je još jedan alarm za dijabetes koji je uključen. Nedostatak šećera u ćelijama, dovodi do nedostatka energije neophodne za nesmetano funkcionisanje organizma.

Još jedan simptom koji može ukazivati na početak šećerne bolesti je i gubitak tjelesne težine. Pored toga što vam je apetit povećan, primijetili ste da gubite kilograme. Brzo mršanje nikada nije dobar znak, pa je preporučljivo u tom slučaju što prije uraditi kompletne nalaze.

Posljednji, najčešći simptom koji može ukazati da ste oboljeli od dijabetesa, je česta glavobolja praćena zamagljenim vidom. Zamagljen vid nekako najlakše povežemo sa umorom, pa jednostavno čekamo da prođe. Međutim, ukoliko je ova pojava učestala, a dodatno povezana sa ostalim navedenim simptomima, znate šta je za činiti.

Od svakog od nas zavisi da li ćemo to percipirati, ili zanemariti i smatrati da se šećerna bolest dešava nekom drugom. Jedina osoba koje treba da se brine o nama, jesmo mi sami. Prema tome – provjeri nivo šećera u krvi, otkrij na vrijeme, stavi dijabetes pod kontrolu!