Đurašković: Vlada kažnjava crnogorsku kulturu i Cetinje

"Ova vlast je dovedena da Crnu Goru obesmisli, obezliči i provincijalizuje. Obračun sa kulturom i Cetinjem je, stoga, jedna od ključnih stvari na njenoj agendi", ocijenio je potpredsjednik SDP-a

2421 pregleda 24 komentar(a)
Đurašković, Foto: SDP
Đurašković, Foto: SDP

Najava ukidanja fiksnog iznosa finansijskih sredstava za kulturu najbolji je pokazatelj odnosa vladajuće većine prema crnogorskoj kulturi, ocijenio je potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nikola Đurašković.

"Da ovakvo postupanje ne nosi ozbiljne rizike rekli bismo 'kakva ministarka kulture, takav i odnos prema kulturi' ali najava ovakvog poteza može imati ozbiljne posljedice po sektor kulture i zaštitu crnogorskog kulturnog nasljeđa. Da li je to cilj ministarke Bratić i njenih kolega apostola? Da li je nakon komedije oko izbora direktora Narodnog muzeja koji mjesecima funkcioniše bez prvog čovjeka, ovo je jasna potvrda namjere da se crnogorska kultura i kulturni stvaraoci zapostave, a kulturna baština devastira. Sve ukazuje da jeste i da Vlada Crkve Srbije čini sve da unizi Crnu Goru, njenu kulturu i identitet", saopštio je Đurašković.

Kazao je da se "kažnjavanjem crnogorske kulture" najviše kažnjava upravo Cetinje, kao sjedište najvećeg dijela crnogorskih institucija kulture.

"Ova vlast je dovedena da Crnu Goru obesmisli, obezliči i provincijalizuje. Obračun sa kulturom i Cetinjem je, stoga, jedna od ključnih stvari na njenoj agendi. Na sreću, brzo će biti isključeni aparati kojima se ova vlast održava u životu. Odoljelo je Cetinje i Crna Gora mnogo većim protivnicima od Vesne Bratić, karikaturalnog premijera i njegove Vlade u nestajanju", zaključio je Đurašković.

Bonus video: