Jokić: DPS upravlja koruptivno i kriminalno, oni koji su postavljali cipele na trg da dođu i imunizuju se

"Nove zdravstvene vlasti i nova Vlada učinili su, međutim, sve da u Crnoj Gori odavno imamo sve ljekove i vakcine koje preporučuje savremena zdravstvena nauka. Ipak, epidemija Kovida-19 i dalje nemilosrdno ubija"

9210 pregleda 26 komentar(a)
Jokić, Foto: MINA/Screenshot
Jokić, Foto: MINA/Screenshot

Danilo Jokić, direktor Doma zdravlja Podgorica saopštio je danas da je "teško komentarisati performans, ako on to uopšte jeste, kojim se zdravstveni sistem Crne Gore i njegovi ključni ljudi optužuju kao sijači smrti".

Na Rimskom trgu u Podgorici danas je osvanulo na stotine pari obuće.

Obuća i natpis 2.231 je ostavljen ispred zgrada u kojima se nalazi dio ministarstava u Vladi Crne Gore, između ostalih i Ministarstvo zdravlja.

Ostavljene su i poruke - "Ostavka" i "Dosta je vaših nestručnih mjera", a ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović se naziva "ministarka smrti".

Brojka se odnosi na broj preminulih od koronavirusa u Crnoj Gori.

"Morbidan je, ali da je "pokrećući", da je ispoljena namjera da svako od nas pojedinačno pomogne Dom zdravlja Podgorica i sve slične institucije zdravlja u Crnoj Gori, svaki ljekar i medicinsko osoblje pozdravili bi tako nešto. Nikada do sada nismo drugačije nego dobronamjerno prihvatili svaki protest javnosti, svaku zabrinutost zbog pošasti pandemije Kovida-19 koja je pogodila i Crnu Goru svom snagom", istakao je Jokić, .

On je dodao da su "zdravstveni radnici u minulih 20 mjeseci pokazali izuzetnu hrabrost i pored toga što je borba sa virusom smrti bila neravnopravna i što su kolege u mnogo bogatijim državama i razvijenijim društvima bili zatečeni silinom epidemije i nedostatkom naučnih činjenica u vezi sa njim".

"Nove zdravstvene vlasti i nova Vlada učinili su, međutim, sve da u Crnoj Gori odavno imamo sve ljekove i vakcine koje preporučuje savremena zdravstvena nauka. Ipak, epidemija Kovida-19 i dalje nemilosrdno ubija. Ubija ne poznajući granice i ne štedeći narode pa ni one čiji zdravstveni sistemi nikada nisu doživjeli da njima koruptivno i kriminalno upravlja neko poput Demokratske partije socijalista (DPS)", kazao je Jokić.

Po njegovim riječima, "zdravstveni radnici su ispratili svaku pojedinačnu dramu preminulih od kovida i zbog prirode epidemije bili jedina rodbina i svojta koja je najteže oboljelima bila tu do posljednjeg časa".

"Nismo "imunizovali tamjanom" nego molili i zahtijevali i od onih najtvrdoglavijih da se vakcinišu nekom od vakcina koje su nam na raspolaganju i kojih imamo dovoljno i juče i danas da zaštitimo svakog građanina u mjeri koju sada preporučuje i omogućava zdravstvena struka svijeta. Pozivamo one koji su jutros i noćas postavljali cipele na "trgu Vektre" da dođu i imunizuju se, da prime svoju dozu vakcine, da potom kroz volonterski rad pomognu da sačivamo živote, da zajednički osnažimo front borbe protiv Kovida-19", rekao je Jokić.

On je kazao da "uz golgotu koju donose ovakvi virusi cijeloj zajednici zdravstveni radnici preživljavaju i porodične, lične, ali ne odustajemo".

"Pamtimo i nosimo kao pečat svaku izgubljenu bitku za život, svaku smrt i nesreću. Svjesni smo za razliku od onih koji su skloni performansima da iza izgubljenih života ne ostanu prazne cipele ili sandale, nego prazna mjesta medu najbližima i teške porodične sudbine. Po ko zna koji put molimo građane da se imunizuju, molimo da se poštuju mjere, da se čuvaju vlastiti i životi drugih. Molimo da se upozorenja od strane nadležnih ne prihvataju olako i da u krajnjem ne stičemo "slavu" i javnu prepoznatljivost performansima nego odgovornim odnosom prema bolesti koja odnosi živote širom svijeta. Dužni smo i obavezni da čuvamo živote drugih i svi pozvani da to učinimo i ličnim primjerom. Performansi nas neće sačuvati ali imunizacija hoće. Vakcina je za sada jedina pouzdana zaštita koju nudi medicinska nauka. Svaki novovakcinisani je nova i ohrabrujuća vijesta za nas koji se borimo protiv epidemije. Svaki novovakcinisani je velika pobjeda zdravlja nad smrću", rekao je Jokić.

Bonus video: