Golubović: Dug Opštine Pljevlja sveden sa 18 na 10 miliona eura

Predsjednik Opštine uručio je dvije studentske nagrade za izuzetan uspjeh tokom studiranja - Anastasiji Odović i Jeleni Ćosović. Posebno priznanje predsjednika Opštine za humanist i plemenitost i društveno odgovoran rad dodjeljeno je Amili Ćatović i Harisu Vreviću

5525 pregleda 3 komentar(a)
Igor Golubović, Foto: Goran Malidžan
Igor Golubović, Foto: Goran Malidžan

Finansijsko stanje u Opštini Pljevlja je stabilno, a dug Opštine Pljevlja sveden je sa 18 na 10 miliona eura, što samo u dijelu dugoročnih obaveza.

To je kazao predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović na svečanoj sjednici lokalnog parlamenta, povodom 20. novembra, Dana opštine Pljevlja.

Svečanoj sjednici prisustvovali su brojni gosti, među kojima je bio i ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

Golubović je kazao da su im stabilne finansije dale mogućnost da krenu u rješavanje strateških problema i odlučuju o kapitalnim investicijama za čiju realizaciju je potrebno nekoliko godina.

"Mislim na projekte vodosnabdijevanja, upravljanja otpadnim vodama ismanjenja zagađenja vazduha tokom zimskog perioda. Završili smo radove na rekonstrukciji starog postrojenja za pripremu pitke vode Pliješ, otpočeli na Bogiševcu, dok su za investicije na izgradnji istih postrojenja izvjesne donatorskim i državnim sredstvima na Pliješi i Breznici. Otpočeli smo rekonstrukciju dovodnog cjevovoda Pliješ-Grad, a po prioritetima obnavljamo distributivnu vodovodnu mrežu ne manje od pet gradskih ulica. Intenzivirani su radovi na izgradnji gradskih kolektora, sekundarne kanalizacione mreže", rekao je Golubović.

Zagađenje vazduha tokom zimskog perioda, istakao je gradonačelnik Pljevalja, je problem koji se rješava i sprovođenjem mjera energetske efikasnosti.

"Sa UNDP i iz sopstvenih sredstava potrošićemo oko million eura za utopljavanje zgrada i individualnih stambenih projekata. Obnavljanje gradske saobraćajne infrastructure ulažemo godišnje oko pola miliona eura, uz izgradnju ili totalnu rekonstrukciju najmanje dvije ulice godišnje. U narednom period očekujemo završetak izgradnje ostroške ulice i najavljujemo i rekonstrukciju Ulice Velimira Jakića, Sutjeska i dvije ulice u naselju Guke”, rekao je Golubović.

Istakao je da je jedan od prioriteta i ulaganje u razvoj sela u cilju obezbjeđivanja kvalitetnijih uslova za rad i život poljoprivrednih proizvođača.

Na selima, je ove godine asfaltirano deset kilometara novih puteva.

"Turizam kao važna privredna grana sve više dobija u zamahu u našoj sredini. Turistički prihodi su višestruko veći neko prije deset godina, ali je daleko od nivoa koji je mogao da bude, kada bi se iskoristili svi resursi koje imamo u toj oblasti", istakao je prvi čovjek grada.

Naredne godine opština će nastaviti rekonstrukciju svih sadržaja u gradskom parku, urediti korito Breznice, obnoviti branu I jezero, osvijetliti trim stazu I obnoviti pješačke staaze. Najavio je I realizaciju drugih projekata.

Rekao je i da be projekat gerontodomaćica od naredne godine proširiti i na prigradska naselja.

"Pri kraju su radovi na remedijaciji jalovišta nekadašnjeg Rudnika Šuplja stijena u Gradcu kod Pljevalja vrijednog, preko osam miliona eura, dok je sanacija deponije pepela i šljake Maljevac, završena ove godine. Počeli su radovi na ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane Pljevlja, koji be njen rad učiniti u odnosu na našu sredinu maksimalno ekološki neutralnim. Raduje nas što će nakon tri decenije rada Termoelektrana biti toplotni izvor za grijanje Pljevalja. Elektroprivreda će izgraditi primarni vrelovod od TE do Milet bašte, za povezivanje na postojeću mrežu gradskog grijanja ne manju od 2,5 miliona eura", rekao je Golubović.

Predsjdnik Skupštine opštine Pljevlja Dragiša Sokić kazao je da je delegacija Opštine prije svečane sjednice položila vijenac na spomenik na Stražici.

"Današnji dan pobilježavamo podsjećajući se na 20. novembar 1944, godine kada su partizani borci Treće proleterske sandžačke brigade i pripadnici italijanske partizanske divizije Garibaldi oslobodili grad Pljevlja i donijeli slobodu svim građanima. U Drugom svjetskom ratu stradalo je 1.878 građana Pljevalja a u ratni operacijama poginulo je 567 partizana boraca, a spaljeno je oko pet hiljada domova", rekao je Sokić.

Predsjednik Skupštine je kazao da je protekle dvije godine uslijed političkih i drugih kampanja značajno podigle tenzije na političkoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi u Pljevljima.

"Izražena nacionalna retorika i eksponiranje političkih i drugih opredjeljenja na žalost su rezurtirale, međunacionalnim incidentima i povećanjem netrpeljivosti među građanima. Mi kao društvo moramo se izdići iznad tih podjela i sve ih prevazići”, rekao je Sokić.

Predsjednik Opštine uručio je i dvije studentske nagrade za izuzetan uspjeh tokom studiranja: Anastasiji Odović, i Jeleni Ćosović.

Posebno priznanje predsjednika Opštine za humanist i plemenitost i društveno odgovoran rad dodjeljeno je Amili Ćatović i Harisu Vreviću.

Predsjednik Skupštine opštine Dragiša Sokić uručio je opštinsku nagradu 20. Novembar novinaru i književniku Miloradu Mišu Jokniću i inženjeru pejzažne arhitekture Olgici Otašević.

Bonus video: