Danilović: FCJK nije trebalo reakreditovati

"Ne radi se o klasičnom kršenju Zakona ili ali se radi o nerazumijevanju i nepoznavanju Zakona, o pokušaju stvaranju utiska hiper aktivnosti koje nije bilo, odnosno, o davanju dodatnog legitimiteta FCJK pred laičkom javnošću"

14986 pregleda 22 komentar(a)
Danilović, Foto: Savo Prelević
Danilović, Foto: Savo Prelević

Agencija za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja nije trebalo da reakredituje Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) na zahtjev te ustanove u aprilu 2019. godine, ocijenio je v.d. direktor Agencije Goran Danilović.

On je to odgovorio na pitanje Portala RTCG da li postoji neki studijski program ili ustanova visokog obrazovanja za koju smatra da ne bi trebalo da bude reakreditovana i zbog čega.

Kazao je da je Agencija reakreditovala devet ustanova visokog obrazovanja u protekle dvije godine. "Pred nama je tek veliki posao jer će taj proces obuhvatiti i državni Univerzitet. Da li će to biti iduće godine ili će se izmjenama Zakona omogućiti da se to dogodi studijske 2022/23 vidjećemo. U svakom slučaju Agencija se sprema za taj veliki zadatak."

"Ima, međutim, i neslavnih izleta od ranije, sa samog početka rada Agencije. Akreditovana su dva studijska programa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost u aprilu 2019, a onda je na zahtjev Fakulteta u avgustu iste godine izvršena i reakreditacija Ustanove koja i ima samo dva akreditovana programa? Uradila je to u sva tri slučaja ista ekspertska komisija od tri člana što smatram propustom Agencije, odnosno, bivšeg direktora."

"Ne radi se o klasičnom kršenju Zakona ili ali se radi o nerazumijevanju i nepoznavanju Zakona, o pokušaju stvaranju utiska hiper aktivnosti koje nije bilo, odnosno, o davanju dodatnog legitimiteta FCJK pred laičkom javnošću. U konkretnom slučaju reakreditacija je bila, najblaže rečeno, nerazumna i Agencija je nije trebala prihvatiti", kazao je Danilović.

On je ocijenio Crna Gora, kada je u pitanju obrazovanje, mora forsirati kvalitet umjesto kvantiteta, jer diploma nije sebi svrha i ona ima ili nema upotrebnu vrijednost. Njegov utisak je da danas u zemlji imamo inflaciju "ponude", te i dalje enormno visoku "potražnju", ali i nedvosmisleno sporan kvalitet stečenih znanja.