Posebna priznanja za Amilu i Harisa

Vrević je medicinski tehničar i dao je “nemjerljiv doprinos” u borbi protiv koronavirusa, a Ćatović je dobitnica nagrade gradonačelnika Pljevalja za “hrabru i nesebičnu” borbu za svoju kćerku i svu djecu koja su “rođena drugačija”...

5256 pregleda 1 komentar(a)
Predsjednik Opštine sa nagrađenima, Foto: Opština
Predsjednik Opštine sa nagrađenima, Foto: Opština

Amila Ćatović i Haris Vrević dobitnici su ovogodišnjeg posebnog priznanja predsjednika Opštine Pljevlja za humanost, plemenitost i društveno odgovoran rad.

U obrazloženju odluke gradonačelnika Igora Golubovića navedeno je da “lična i kolektivna odgovornost, pažnja i humanost moraju biti neizostavan dio svakog puta na našem zajedničkom cilju ka kontinuiranom doprinosu razvoju lokalnih i širih zajednica, a time i ka cjelokupnom društvenom progresu”.

”Samo u takvom pristupu leži ključ daljeg prosperiteta i jačanja društvenih vrijednosti. Imajući na umu da dobročinstvo i plemenitost mogu biti pokretači odgovora na izazove sa kojima se suočavamo, podržavajući brojne plemenite inicijative i nastojeći da u što većoj mjeri podržimo i pomognemo pojedincima suočenim sa ovakvim izazovima, uručena su Posebna priznanja predsjednika Opštine Pljevlja za humanost, plemenitost i društveno odgovoran rad”, saopštili su iz lokalne uprave.

Navodi se da je Vrević, po zanimanju medicinski tehničar, zaposlen u ambulanti Vojno-medicinskog centra u Pljevljima, od početka širenja i borbe za spasavanje ljudskih života od posljedica koronavirusa se stavlja na raspolaganje i angažuje na ispomoć i rad u crvenoj zoni kovid odjeljenja Opšte bolnice Pljevlja i kovid ambulanti Doma zdravlja.

”U svom radu pokazuje veliku požrtvovanost, samoodricanje i nesebičnost. Daje nemjerljiv doprinos svojim svakodnevnim prekovremenim angažovanjem da liječenje i zbrinjavanje oboljelih bude što kvalitetnije, profesionalnije i sa minimlanim posljedicama po pacijente, a da pri tom stepen i kvalitet realizacije zadataka prilikom rada u službi ostane na visokom nivou”, navodi se u obrazloženju priznanja.

Amili Ćatović je priznanje dodijeljeno za hrabru i nesebičnu borbu za svoju kćerku i “svu djecu koja su rođena drugačija”.

”Od dana kada se nakon 18 godina nadanja i borbe ostvarila kao majka i rodila svoj biser, svoju Medinu, borba majke Amile Ćatović nije stala, već se nastavila. Hrabro i nesebično krenula je tamo gdje put nije bio ucrtan, u borbu za bolje sjutra, za svaki udisaj i svaki osmijeh svoje mezimice, ali ujedno i za svu djecu koja su rođena drugačija. Zbog snage, vjere koju nosi, koju daje svom djetetu u najžešćim bitkama koje život znače, zbog snage koju daje svim roditeljima sa sličnim problemima, ali i onima bez takvih borbi, zbog zadovoljstva i osmijeha koje daje djeci ‘Zračka nade’, majka Amila Ćatović dobitnica je posebnog priznanja”, navodi se u obrazloženju odluke.

Ćatović je kazala da je za priznanje predložena od majki čija djeca koriste usluge Dnevnog centra u Pljevljima.

”Kada sam se prvi put 2002. godine susrela sa dijagnozom svoje kćerke, mislila sam da nema izlaza. Ipak sam pokucala na vrata ‘Zračka nade’ gdje su me prijatljski dočekali. Upoznala sam osobu koja mi je pružila ruku hrabrosti meni i mom suprugu i mojoj Medini, koja je tada bila mala. To je bila naša draga Svetlana koja nam je cio život bila vjetar u leđa i danas i tad. Nagradu koju sam dobila pripada svim majkama koje imaju djecu sa smetnjama u razvoju, svim majkama koje se svakodnevno bore za njihov osmijeh i jedan mali pokret. Ova nagrada pripada i majkama koje kroz život idu sa kolicima ili bez kolica. Ova nagrada je svim majkama koje su na zadatku više”.

Bonus video: