Tim UN u CG: Sloboda govora temelj demokratije, ali ne i opravdanje za širenje govora mržnje

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, tim Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori poziva na "više, a ne manje govora, upravo radi suprotstavljanja govoru mržnje kao izazovu koji stoji pred našim društvima"

1521 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tim Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori povodom obilježavanja 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, saopštio je da je sloboda govora "temelj demokratije, ali ne i opravdanje za širenje govora mržnje".

“Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.” Iako naizgled jednostavan i krajnje jasan, član 1 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima ostaje nedostižan za mnoge. Diskriminacija i drugi vidovi kršenja osnovnih ljudskih prava i dalje predstavljaju realnost za mnogo ljudi širom svijeta", saopštili su tim povodom.

Naveli su da je poštovanje ljudskih prava od fundamentalnog je značaja za održivi mir i inkluzivni razvoj.

"Tako je bilo 1948. godine, kada je Univerzalna deklaracija usvojena, a isto važi i danas. U svom prošlogodišnjem Pozivu na akciju za ljudska prava, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ponovio je da su ljudska prava ključna za prevazilaženje uzroka i uticaja složenih kriza današnjice, te za izgradnju održivih i bezbjednih društava", navodi se u saopštenju.

Smatraju da su svako mišljenje i kritika važni, te da svi zaslužuju da bez straha iskažu svoje stavove, "ali u skladu sa međunarodnim pravom ova sloboda povlači posebne obaveze i odgovornosti."

"Sloboda izražavanja može biti ograničena u skladu sa zakonom ukoliko je to neophodno da bi se zaštitila prava drugih. Ovdje se suočavamo sa izazovom koji nije karakterističan samo za Crnu Goru, a to je govor mržnje. Svjedoci smo porasta govora mržnje na osnovu etničke pripadnosti, nacionalnog identiteta, pola, invaliditeta, seksualne orijentacije, političke ili vjerske pripadnosti."

Govor mržnje je, kako su naveli, pojava kojom se "ponižava, dehumanizuje, diskriminiše i isključuje."

"Takav trend pospješio je slučajeve zločina počinjenih iz mržnje. Govor mržnje može predstavljati ozbiljnu prijetnju za mirna društva, na šta često upozorava Specijalna savjetnica UN za prevenciju genocida, koja predvodi rad Ujedinjenih nacija u borbi protiv ovog fenomena i koja je u novembru posjetila Crnu Goru", navodi se u saopštenju.

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, tim Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori poziva na "više, a ne manje govora, upravo radi suprotstavljanja govoru mržnje kao izazovu koji stoji pred našim društvima."

"Pozivamo na govor kojim se pokazuje puno poštovanje čovječnosti i dostojanstva drugih. Uz to, apelujemo na lidere, kako političke, tako i vjerske ali i sve druge koji imaju uticaj, poput tradicionalnih i onlajn medija, da svojim postupanjem daju dobar primjer. Pozivamo sve da iskoriste suštinsku slobodu za ono što ona istinski znači – da stvaramo slobodna, otvorena društva koja počivaju na poštovanju i u kojima svako ima priliku da učestvuje, da se njegov ili njen glas čuje i da, u konačnom, doprinese boljem životu za sve", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: