Ustavni sud ukinuo odluku Skupštine opštine o snabdijevanju vodom i odvođenju otpadnih voda u Pljevljima

Skupština opštine Pljevlja tek u januaru ove godine uskladila je Odluku sa novim Zakonom o komunalnim djelatnostima. Nije poznato zašto je to urađeno tek dvije godine kasnije i da li je preduzeće koje grad snabdijeva vodom u tom periodu sticalo prihode bez zakonskog osnova

5984 pregleda 1 komentar(a)
Postrojenje za preradu otpadnih voda, Foto: Goran Malidžan
Postrojenje za preradu otpadnih voda, Foto: Goran Malidžan

Ustavni sud Crne Gore ukinuo je odluku o snabdijevanju vodom i odvođenju otpadnih voda koju je ranije donijela Skupština opštine Pljevlja, jer u ostavljenom roku nije usklađena sa novim zakonom o Komunalnim djelatnostima, koji je stupio na snagu u februaru 2018.

Ustavni sud je pokrenuo inicijativu za ocjenu ustavnosti odluke 31. maja ona inicijativu pljevaljskog preduzeća “Žitoprodukt”.

Odluka o ukidanju Odluke o snabdijevanju vodom i odvođenju otpadnih voda, objavljena je u Službenom listu prije pet dana.

”Ustavni sud je utvrdio da je sporna odluka donijeta u vrijeme važenja prethodnog Zakona o komunalnim djelatnostima koji je prestao da važi i da nije usaglašen sa odredbama člana 53. stav 1. i člana 54. stav 4, 5 i 6. važećeg zakona o komunalnim djelatnostima kojima su uređena pitanja načina utvrđivanja cijena komunalnih usluga. Polazeći od toga da je saglasno članu 78. stav 2. Zakona o komunalnim djelatnostima rok za usklađivanje propisa kojim se uređuju pitanja upravljanja komunalnim otpadom sa tim zakonom istekao 25. februara 2018. godine, a da osporena odluka nije usaglašena u roku određenim tim zakonom Ustavni sud je utvrdio da sa formalnog stanovišta nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom i da su se stekli uslovi za njeno ukidanje”, navodi se u odluci Ustavnog suda.

Skupština opštine Pljevlja tek u januaru ove godine uskladila je Odluku sa novim Zakonom o komunalnim djelatnostima. Nije poznato zašto je to urađeno tek dvije godine kasnije i da li je preduzeće koje grad snabdijeva vodom u tom periodu sticalo prihode bez zakonskog osnova.

Odbor direktora Društva je donio Odluku o utvrđivanju cijene za regulisane komunalne djelatnosti u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima na koju su saglasnost dali i odbornici lokalnog parlamenta, nešto manje prije godinu.

Cijene usluge vodosnabdijevanja i prihvatanja i odvoda komunalnih otpadnih voda određene su po Metodologiji Regulatorne agencije za energetiku, zakonom određenom regulatoru za utvrđivanje cijene usluga regulisanih komunalnih djelatnosti.

Bonus video: