Vlada: Potvrđena posvećenost sprovođenju ideje ekološke države u praksi

Iz Vlade ističu i da će uključivanjem predstavnika akademske i naučne zajednice, biznisa i civilnog društva, ranjivih i marginalizovanih grupa, biti omogućeno da se čuje glas svih relevantnih aktera u društvu i smisleno učešće u procesu donošenja odluka

5398 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Odluka Vlade Crne Gore koja se odnosi na unapređenje institucionalnog okvira za održivi razvoj se jasno potvrđuje posvećenost Vlade sprovođenju ideje ekološke države u praksi, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade.

Ta odluka je donesena na juče održanoj sjednici, a time je kako kažu, ispunjen strateški cilj koji se odnosi na sprovođenje reforme institucionalne organizacije sistema upravljanja za održivi razvoj koji je zacrtan donošenjem Nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. godine, jula 2016. godine.

Iz Vlade je saopšteno da će dosadašnje Odjeljenje za održivi razvoj u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma biti transformisano u Kancelariju za održivi razvoj unutar Generalnog sekretarijata Vlade.

Takođe, dodali su i da je donošenjem Odluke o obrazovanju Nacionalnog savjeta za održivi razvoj, savjetodavnog tijela Vlade, zaokružen institucionalni okvir za održivi razvoj koji omogućava bržu i potpuniju realizaciju javnih politika i razvojnih projekata zasnovanih na principima održivog razvoja.

Na taj način, ističu oni, Crna Gora pokazuje proaktivnu ulogu i dodatno potvrđuje posvećenost sprovođenju Agende Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine i pridružuje se državama koje su svojim stručnim nacionalnim savjetima za održivi razvoj dodijelile eksplicitnu ulogu u implementaciji i postizanju 17 Ciljeva održivog razvoja.

Ciljevi održivog razvoja, koji su prevedeni u nacionalni kontekst kroz Nacionalnu strategiju održivog razvoja do 2030. godine, kako navode, zahtijevaju angažovanje svih zainteresovanih strana.

Dodaju i da će uključivanjem predstavnika akademske i naučne zajednice, biznisa i civilnog društva, ranjivih i marginalizovanih grupa, biti omogućeno da se čuje glas svih relevantnih aktera u društvu i smisleno učešće u procesu donošenja odluka.

Iz Vlade ističu i da će na čelu Nacionalnog savjeta biti Zdravko Krivokapić, te da će predstavljati svojevrsnu platformu za plodonosan i inkluzivan dijalog na svim nivoima, dodatno ojačan stručnim sekretarijatom – Kancelarijom za održivi razvoj, koja će na ovaj način dobiti "horizontalnu i koordinacionu ulogu u kontekstu praćenja donošenja i sprovođenja javnih politika".

Takođe su saopštili da će Nacionalni savjet posebno raditi na unapređenju komunikacione strategije za održivi razvoj, na način da se dodatno angažuje i informiše javnost, kao i podstakne šira rasprava o pitanjima vezanim za održivi razvoj.

Dalje, radiće na podsticanju i promovisanju istraživanja i istraživačkih studija, obrazovanja, obuke, razmjene tehnologija i razmjene znanja i vještina relevantnih za održivi razvoj, kao i izgradnja kapaciteta za održivi razvoj na nacionalnom nivou.

Ističu i da će raditi na uspostavljanju i unapređenju partnerstva sa razvojnim partnerima i organizacijama, privatnim sektorom, akademskom zajednicom i drugim relevantnim akterima kako bi se obezbijedila podrška održivom razvoju, ali i podržavanju inicijativa vezano za održivu zelenu i pravednu tranziciju ne ostavljajući nikoga iza sebe (zelenu ekonomiju, inovacije i tehnologije, cirkularnu ekonomiju, plavu ekonomiju, čistiju proizvodnju i potrošnju, društvenu odgovornost, klimatske promjene, očuvanje biodiverziteta i biološku bezbjednost, zdrave stilove života, rodnuravnopravnost i slično).

"Zaokruživanjem sistema upravljanja za održivi razvoj na ovaj način, daje se podrška sprovođenju politike održivog razvoja u Crnoj Gori sa najvećeg nivoa izvršne vlasti", saopšteno je iz Vlade Crne Gore.