Lajović: Komisija će analizirati kako su vjerski objekti upisani na SPC

Lajović je kazao da je pravni tim CPC primio menadžment Uprave za nekretnine, i da su nakon sastanka, pismeno obaviješteni da je Uprava prihvatila da oformi nezavisnu komisiju
202 pregleda 15 komentar(a)
Lav Lajović, Foto: Privatna arhiva
Lav Lajović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.10.2017. 12:00h

Uprava za nekretnine oformiće nezavisnu komisiju koja će uraditi sveobuhvatnu analizu i napraviti detaljan hronološki izvještaj kako su na Mitropoliju crnogorsko primorsku ili neku drugu eparhiju Srpske pravoslavne ckve (SPC) upisani vjerski objetki u Crnoj Gori, saopšteno je iz Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Član pravnog tima CPC Lav Lajović kazao je da je jedan od zahtjeva te vjerska zajednice nakon dešavanja kod crkve na Ćipuru na Cetinju, bio i pitanje revizije upisa na oko 70-80 odsto vjerskih objekata, na neregistovani pravni subjekt - Mitropolija crnogorsko–primorsku SPC, a bez ikakvog pravnog osnova i dokumenta o vlasništvu.

Lajović je kazao da je pravni tim CPC primio menadžment Uprave za nekretnine, i da su nakon sastanka, pismeno obaviješteni da je Uprava prihvatila da oformi nezavisnu komisiju.

"Komisiju koja bi izvšila sveobuhvatnu analizu i sačinila detaljan izvještaj o hronologiji upisa vjerskih objekata na Mitropoliju crnogorsko primorsku ili neku drugu eparhiju SPC. Nakon toga ćemo sa nalazima revizije upoznati javnost i nadležno ministarstvo, odnosno Vladu Crne Gore", kazao je Lajović agenciji MINA.

On je podsjetio i da je CPC tražila da se, shodno zakonu, izvši poništenje rješenja o upisu, a objekti vrate u vlasništvo države, odnosno u prethodno stanje.

Lajović je kazao da CPC ohrabruje razvoj događaja, da vjeruju u institucije države Crne Gore i da će se saznati istina.

"Vjerujemo u uspjeh borbe da se naše svetinje vrate Crnoj Gori, da budu na slavu Božju i blagoslov, mir , stabilnost i napredak Crne Gore i njenih građana. A ne da se iz njih organizovano i kontinuirano ruši i vrijeđa crnogorska država, narod i crkva, kao što smo svjedoci svih ovih godina, a naročito posljednjih mjeseci", rekao je Lajović.

On je naveo da o tome govori i incident, kada je, kako je rekao, Amfilohijev svještenik na javnom mjestu uznemiravao, atakovao i vrijeđao Vladiku Mihaila.

"Najoštrije osuđujemo takvo ponašanje jednog „svještenika“ i pozivamo državne organe da reaguju i pravno sankcioišu izgrednika“, kazao je Lajović.

On je rekao da u CPC nemaju saznanja da se priprema zakon o povraćaju nepravedno oduzete imovine vjerskim zajednica, osim što su nedavno pročitali informaciju da tako nešto piše u jednom od Vladinih izvještaja i materijala, koje je razmatrala.

"Svako aktuelizovanje pitanja imovinskog statusa i korišćenja crkava i manastira koji su gradiili naši preci je dobrodošlo i bolje nego ovakav status kvo, zabadanje glave u pijesak i odlaganje ovog gorućeg pitanja u nedogled. Gle čuda, 40 godina nije mijenjan Zakon o vjerskim zajednicama“, naveo je Lajović.

Prema njegovim riječima, to su „godine pustinje, lutanja i nevolje za crnogorski narod na putu ka obećanoj zemlji, u kojoj ćemo biti na svome“.

Lajović je poručio da CPC neće odustati od zahtjeva koje suformulisali nakon nemilog događaja na Ćipuru kada je policija spriječila da održi legalno najavljen parastos kraljevskoj porodici Petrović Njegoš, dok je SPC bez ikakve najave ušla u crkvu koja je u vlasništvu Prijestonice Cetinje.

"Sljedeće okupljanje smo najavili za Lučindan, 31. oktobra, u Crkvi sv. Ivana Crnojevića na Cetinju, na kojem ćemo ponoviti naše zahtjeve. Prvo da se po hitnoj proceduri usvoji Zakon o vjerskim slobodama, a drugo da se pravoslavnim Crnogorcima i njihovom svještenstvu omoguće službe u crkvama i manastirima koji su izgrađeni prije 1918. godine“, najavio je Lajović.

Bonus video: