Pljevlja plaćaju kamatu za stan kupljen na kredit?

Riječ je o još jednoj od mjera lokalne uprave u cilju zaustavljanja strmoglavog pada nataliteta i zaustavljanja iseljavanja mladih, odluke o načinu i kriterijumima za pomoć mladim bračnim parovima bez riješenog stambenog pitanja tek treba da se donesu...

10795 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja subvencioniraće kamatu na stambene kredite mladim bračnim parovima koji nemaju riješeno stambeno pitanje, a pomoćiće i u liječenju neplodnosti medicinski potpomognutom oplodnjom.

To je “Vijestima” potvrdio predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović, a odluke o načinu i kriterijumima pod kojim će se dodjeljivati sredstva lokalna uprava donijeće u narednom periodu.

Riječ je o još jednoj od mjera lokalne uprave u cilju zaustavljanja strmoglavog pada nataliteta i zaustavljanja odseljavanja mladih iz Pljevalja.

Procjene su da u Pljevljima trenutno živi 25 do 26 hiljada stanovnika, što je za oko četiri do pet hiljada manje u odnosu na 2011. kada je održan popis. Pljevlja su 1971. imala 46.856 stanovnika, a deceniju kasnije 3.527 manje. Trend pada broja stanovnika se nastavio, pa je po popisu iz 1991. bilo 39.593 stanovnika, a 2003. - 36.918...

Za subvenciju kamata, budžetom Opštine ove godine je odpredijeljeno 40.000 hiljada eura.

Gllubović je kazao da će subvencionirati kamatu za sve vrijeme trajanja stambenog kredita.

I odbornik u Pljevljima vladajuće Demokratske partije socijalista Ermin Harbić, čija je partija inicirala ovu mjeru, kaže da je ona bila neophodna, kako bi se makar ublažila ako ne i preokrenula nepovoljna demografska situacija.

”Statistički podaci pokazuju zabrinjavajući odnos broja rođenih i umrlih i odseljenih i doseljenih. Svakodnevno veliki broj mladih ljudi napušta naš grad”.

Harbić je rekao da će se u planiranju sprovođenja mjere djelimično rukovoditi sličnim programom u hrvatskom gradu Krapina, sa kojim Opština Pljevlja ima potpisanu Povelju o međuopštinskoj saradnji.

Kazao je da je u odluci grada Krapine o mjerama o kriterijumima za podsticanje i rješavanje stambenog pitanja mladih porodica definisano da se mladom porodicom podrazumijeva ona kojoj bar jedan od supružnika nije stariji od 40 godina.

”Pravo da konkurišu za ovu mjeru imaju i nevjenčani parovi koji žive zajedno i samohrani roditelji. Budući korisnici ove budžetske stavke mogu biti mladi bračni parovi koji nemaju riješeno stambeno pitanje i isključiovo žive na teritoriji naše opštine”, rekao je Harbić.

Koliko će ta odluka pomoći mladim bračnim parovima, Harbić je ilustrovao na primjeru kredita od 50.000 eura sa rokom otplate od 10 godina.

”Informisao sam se u jednoj od banaka da... mjesečna rata iznosi 505 eura, a ukupan trošak kamate je 10.788 eura. Kada se taj iznos podijeli sa 120 mjeseci, dobije se 90 eura mjesečnog izdatka za Opštinu, odnosno 1.080 eura na godišnjem nivou za jednu porodicu. Subvencija bi trajala narednih 10 godina. Sa predviđenim iznosom od 40.000 eura za 2022. mogu se obezbijediti beskamatni stambeni krediti za 40 mladih bračnih parova. Budžetska izdvajanja za ovu namjenu uvećavala bi se narednh godina za 40 hiljada eura do 400.000 eura u narednih 10 godina. Možda to djeluje kao veliki trošak, ali ja smatram da bi svi bili na dobitku”.

Odluku o kriterijumima i načinu sprovođenja odluke, kaže Harbić, donijeće lokalna uprava u narednih nekoliko mjeseci.

Golubović je rekao da će Opština bračnim parovima finanirati jedan pokušaj vantjelesne oplodnje.

”Država će finansirati dva ili tri pokušaja vantjelesen oplodnje. Mi ćemo možda finansirati četvrti put, ili u nekom procentu, vidjećemo. Opština ima novca i sada možemo da se bavimo i tim pitanjima”.

Već godinama je na području Pljevalja prisutan negativan prirodni priraštaj, odnosno veći broj umrlih od rođenih, dok statistički podaci pokazuju da je sve više onih koji odlučuju da napuste najsjeverniju opštinu.

Od 2011. prirodni priraštaj je konstantno u minusu. U godini kada je obavljen popis, prirodni priraštaj iznosio je minus 234, a 2019. - minus 242. Najveći negativni prirodni priraštaj zabilježen je 2018. - minus 268.

Iz Pljevalja se odseljava sve više stanovnika. Migracioni saldo, odnosno razlika između broja doseljenih i odseljenih, 2011. godine iznosio je minus 165, a 2019. - minus 247. Kao i kod prirodnog priraštaja, migracioni saldo u Pljevljima najveći je bio 2018. - minus 285.

Prema procjeni Monstata, Pljevlja godišnje, u prosjeku, gube oko 500 stanovnika.

Prošle godine u Pljevljima su rođene 162 bebe, od kojih je pet iz Žabljaka.

Broj rođene djece u porodilištu u posljednjih petnaestak godina je prepolovljen. Tokom 2013. rođeno je 221 dijete, 36 manje u odnosu na 2012. U Pljevljima je 2000. godine rođeno 429 beba, 2002. - 402, 2004. - 358, 2006. - 337, 2008. - 279, 2010. - 260 i 2012. - 247 beba.

U odnosu na početak sedamdesetih godina prošlog vijeka, broj novorođenčadi smanjio se za šest do sedam puta.

Tada se u opštini Pljevlja rađalo od 1.300 do 1.500 beba, a sredinom sedamdesetih i osamdesetih između 800 i 900.

Demokrate predložile niz mjera

U cilju povećanja nataliteta u Pljevljima, Demokrate su predložile lokalnoj upravi da isplati po hiljadu eura i nabavi pripadajuću opremu za svako novorođenče. Predlažu i da lokalna uprava nezaposlenim porodiljama obezbijedi naknadu u iznosu jedne minimalne zarade u državi, u periodu trudničkog i porodiljskog odsustva i pristupi izradi Lokalnog plana socijalnog stanovanja za mlade bračne parove, koji bi se ogledao kroz subvencije prilikom kupovine stana ili pak kroz dodjelu besplatnih placeva i oslobođenje plaćanja građevinske dozvole.

Demokrate su tražile od Opštine da opredijeli sredstva za finansiranje tretmana vantjelesne oplodnje po ugledu na mnoge gradove okruženja (Foča, Banja Luka, Priboj) i da se mladim bračnim parovima sa djecom obezbijedi, kroz projekte energetske efikasnosti, besplatno opremanje životnog prostora - termofasadama, stolarijom i uvođenje centralnog grijanja.

Predlažili su da se u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i sa JPU Eko bajka obezbijedi finansiranje boravka djece u vrtićima koje dolaze iz porodica osjetljivog socijalno-ekonomskog statusa, kao i za boravak drugog djeteta u vrtiću.

Bonus video: