Pljevlja: O zagađenosti se zna sa zakašnjenjem od mjesec

Više od godinu na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine građani ne mogu da očitaju satne vrijednosti praškastih materija.

5112 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Dvadeset i jedan dan u decembru prošle godine srednje vrijednosti suspendovanih čestica PM10 u Pljevljima bile su iznad propisane granične vrijednosti od 50 mikrograma po metru kubnom.

To potvrđuju podaci iz mjesečnog izvještaja Agencije za zaštitu prirode i životne sredine o kvalitetu vazduha.

Dnevne srednje vrijednosti suspendovanih čestica prema važećim propisima ne smiju prekoračiti više od 35 puta u toku godine.

U Pljevljima ta brojka se prestigne za dva mjeseca, ali niko godinama ne reaguje na očigledno kršenje propisa.

Više od godine na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine Pljevljaci ne mogu da očitaju satne vrijednosti praškastih materija u vazduhu sa stacionarne stanice u tom gradu, pa im je jedino ostalo da sa zakašnjenjem od mjesec i više dana saznaju kakav su vazduh udisali prethodnog mjeseca.

Najveće prekoračenje PM 10 čestica registrovano je 26. decembra 311.09 mikrograma po metru kubnom što je šest puta više od od dozvoljene granične vrijednosti.

Vrijednosti još štetnijih PM 2,5 praškasnih materija je čak 26 dana prelazila dozvoljene dnevne vrijednosti od 20 mikrograma po metro kubnom. Najveće prekoračenje registrovano je takođe 26. decembra 190,64 odsto što je skoro deset puta više od dozvoljenih dnevnih graničnih vrijednosti.

U decembru nije registrovano prekoračenje dnevnih vrijednosti koncentracija sumpor-dioksida iako se i dalje očitavaju znatno veće koncentracije ovog gasa nego u ostalim crnogorskim gradovima.

Sve izmjerene jednočasovne srednje vrijednosti azot-dioksida, kao i sve maksimalne dnevne osmočasovne srednje vrijednosti ugljen-monoksida tokom mjerenja u decembru su bile ispod propisane granične vrijednosti.

Vrijednosti visoko kancerogene materije benzoapirena u PM 10 česticama u decembru u Pljevljima su skoro pet i po puta prelazile dozvoljene granice.

U izvještaju o praćenju kvaliteta vazduha objavljenom na sajtu Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, navedeno je da je srednja vrijednost nedjeljnih uzoraka benzoapirena iznosila 5,45 a ciljana vrijednost je jedan nanogram po metru kubnom.

Ova vrijednost iako i dalje visoka, značajno je manje u odnosu na prethodne godine.

Benzoapiren je policiklični aromatični ugljovodonik i rezultat je nepotpunog sagorijevanja. Međunarodna agencija za istraživanje raka uvrstila ga je u prvu grupu kancerogenih materija. Benzoapiren se nalazi u katranu, u automobilskim izduvnim gasovima, posebno dizel motora, u dimu proizvedenom sagorijevanjem organskih materija, poput dima cigareta i u hrani sa roštilja.

Bonus video: