Mještani Bečića prijete blokadom magistrale ako ne stane gradnja petospratnice

Umalo došlo do incidenta kada su mještani pokušali da uklone ogradu oko gradilišta, u znak protesta blokirali put...
96 pregleda 5 komentar(a)
Bečići naselje Ivanovo, Foto: Vuk Lajović
Bečići naselje Ivanovo, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.10.2017. 19:54h

Mještani bečićkog naselja Ivanovići zaprijetili su da će blokirati Jadransku magistralu, ako nadležni ne zaustave izgradnju petospratnice preko puta hotela “Splendid“.

U znak protesta jer je gradilište ograđeno, mještani su prekjuče blokirali lokalni put Velja maslina.

Umalo nije došlo do incidenata, jer je investitor angažovao obezbjeđenje, dok su mještani htjeli rukama da uklanjaju ogradu.

I dok mještani tvrde da je investitoru istekla građevinska dozvola i da pumpna stanica koja se nalazi na toj parceli ne može biti izmještena, predstavnica investitora Željka Ivanković ističe da imaju urednu dokumentaciju.

Pravni zastupnik mještana, advokat Dimitrije Dapčević naveo je da parcela na kojoj se gradi nesporno ulazi u postojeći put Velja maslina, u površini od 72 kvadrata.

"Mještani tim putem ne mogu da prolaze ubuduće. Postoji zahtjev za eksporprijaciju radi širenja puta na suprotnu stranu, međutim do sada nije sprovedena i pitanje je kada će".

Dapčević je ocijenio da je građevinsku dozvolu investitor dobio sa rokom važenja od dvije godine i da je ona istekla 8. aprila.

"Dozvola je istekla jer investitor nije započeo radove u navedenom roku, a takvo stanje je konstatovala Inspekcija zaštite prostora u zapisniku od 20. aprila...".

Ivankovićeva, međutim, navodi da je Mjesna zajednica Bečići bila uključena kao stranka u postupku prilikom izdavanja građevinske dozvole i da su se njihovi prigovori isključivo odnosili na arhitekturu zgrade.

"Niko nije pomenuo problem puta jer je u istom trenutku pokrenuta eksproprijacija od strane Opštine za izgradnju puta Velja maslina faza 1. Parcelacijom po DUP-u je utvrđeno da 18 kvadrata naše parcele treba da pripadne Opštini Budva na ime eksproprijacije... Naša zemlja je eksproprisana i mi smo isplaćeni. Interesanatno je da mi nijesmo usamljen slučaj sa građevinskom dozvolom...".

Ivankovićeva je ocijenila da izgradnjom zgrade faktički put "ne diraju".

Bez pumpe bi ostali bez vode?

Mještani tvrde da je pumpna stanica neophodna kako bi naselje na brdu imalo vode.

"Na parceli investitora postoji pumpna stanica Vodovoda i kanalizacije koja je sagrađena bez dozvole. Planirano je njeno izmještanje, ali na mjestu na koje se planira izmještanje nije ucrtana pumpna stanica prema postojećem planu, niti je do sada pribavljena građevinska dozvola. Dakle, izmještanje pumpne stanice je u domenu krivičnog djela i stanovnici Bečića i Ivanovića su odlučni u namjeri da zaustave takvo djelovanje“, kazao je advokat Dapčević.

Ivankovićeva pak tvrdi da je pumpna stanica nasilno premještena na njihovu imovinu kada je građen "Splendid".

"Kao savjesni investitori smo urgirali kod Vodovoda i govorili da izmjeste svoju hidro stanicu. Oni su odlučili da je premjeste na opštinsku zemlju. Pomiče se samo dva metra, mještani neće ostati bez vode jer će to biti izvedeno tokom noći".

Bonus video: