Vujović: Femicid postaje naša užasna normalnost, obrazovanje je temelj i ključ

"Na to se mora i jedino može odgovoriti opštim društvenim dogovorom lišenim interesnog pristupa i političkog nadgornjavanja: stabilnošću, povećanjem zarada, socio-ekonomskim reformama ali i edukacijom i tijesnom saradnjom sa nevladinim sektorom koji se bavi ovim pitanjima", saopštila je poslanica Demokratske Crne Gore

7088 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Poslanica Demokratske Crne Gore Tamara Vujović kazala je da je porazno za cijelo društvo da se žene lišavaju života, da je femicid konstanata koja postaje naša užasna normalnost, a da institucije i pojedinci koji su na mjestima odlučivanja imaju pasivan odnos prema tome.

Vujović je reagovala povodom informacije da je dvadesetsedmogodišnja N.Z. preminula od posljedica nasilja u porodici u Kliničkom centru Crne Gore, a da joj je povrede nanio nevjenčani suprug.

Istakla je i da na vijest da se u Crnoj Gori desilo još jedno ubistvo, da imamo još jednu žrtvu rodno zasnovanog i porodičnog nasilja, ono što trebamo uraditi je da kao društvo, kao zajednica ujedinjena u dobru preuzmemo odgovornost, te da nije dovoljna samo oštra osuda, a da je pasivnost nedopustiva.

"Primijetićemo i da mediji često ovoj temi pristupaju senzacionalistički. Bez namjere da upiremo prstom u pojedince, bez želje da osuđujemo službenike ističemo da se mora utvrditi ko je kriv a ko odgovoran, sa sviješću da smo "svi krivi za sve, a ja više od drugih" i da moramo konačno, odlučno priznati da smo kao društvo dotakli dno i da konačno moramo mijenjati pristup", navela je Vujović u svom saopštenju.

Poslanica Demokrata smatra i da su nestabilne političke prilike u odveć produženom trajanju, siromaštvo i nezaposlenost uzrokovali porast porodičnog nasilja, i nasilja uopšte.

Kočnice su davno otkazale, dodaje ona, i to nam stvarnost dokazuje.

"Na to se mora i jedino može odgovoriti opštim društvenim dogovorom lišenim interesnog pristupa i političkog nadgornjavanja: stabilnošću, povećanjem zarada, socio-ekonomskim reformama ali i edukacijom i tijesnom saradnjom sa nevladinim sektorom koji se bavi ovim pitanjima", saopštila je ona.

Prema njenim riječima, neophodno je i obrazovanje, ono je, kako kaže, i temelj i ključ, a potrebno je uticati na uzrok jer "ovo nije problem pojedinca, nije problem jedne porodice, jedne partije. Ovo je problem svih nas, koji moramo zajedno rješavati".

"Demokratska Crna Gora je duboko svjesna činjenice da je ekonomska nezavisnost žena jedan od najvažnih koraka na putu njihovog osnaživanja, i zato smo radili na ekonomskim reformama. Uvođenjem dječijih dodataka i naknada za majke,povećanjem plata i penzija, uticali smo da se promijeni finansijska situacija na bolje. Inicirali smo i povoljne promjene za samohrane roditelje, koje se tiču alimentacije, takođe važnog pitanja koji utiče na živote žena i djece", navela je Vujović.

Smatraju i da je ovo ubistvo još jedna opomena, tragično upozorenje "da se vratimo na put reformi, da se okrenemo građanima i njihovim potrebama".

"Krajnje je vrijeme da radimo ono što smo započeli a što su građani od nas tražili; reforme, korjenitu promjenu sistema vrijednosti, jačanje institucija i zaštitu ženskih ljudskih prava", navela je Vujović.

Oni su apelovali na društvo i sve aktere društvenog i političkog života da je poslednji momenat da se dozovemo pameti i krenemo da radimo stvari koje se uraditi moraju, "i koje su jedini put za ozdravljenje ovog našeg društva".

Bonus video: