CDE: Sječa stabala u Parku prirode "Rijeka Zeta", bez saglasnosti Agencije

Iz Crnogorskog društva ekologija ocijenili da Opština Danilovgrad "nema želju ni kapacitete da vrši aktivnu zaštitu" tog prostora

5759 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CDE
Foto: CDE

Crnogorsko društvo ekologa (CDE) saopštilo je danas da je Opština Danilovgrad počela sa sječom starih stabla u Parku prirode "Rijeka Zeta", bez saglasnosti Agencije za zaštitu životne sredine.

Juče je, kako navode, posječeno staro stablo brijesta iako nije smetalo rekonstrukciji puta. "Pogubno je da instutucija koja je inicirala uspostavljanje parka prirode radi na štetu parka i lokalne zajednice. Pored svega toga, Opština nameće lokalnoj zajednici sljedeći stav: 'ili put ili stabla', gdje zapravo ima prostora za oba javna dobra", ističu iz CDE.

Situaciju pogoršava, kako su kazali, činjenica da su funkcioneri Opštine na posljednjem dogovornom sastanku sa CDE saopštili da će se sa stablima postupati shodno smjernicama koje propiše Agencija za životnu sredinu. "Smjernica još nema, ali Opština ipak uklanja stabla", dodaju iz tog društva.

sječa Danilovgrad
foto: CDE

Podsjećaju da je Crnogorsko društvo ekologa prije više od godinu dana iniciralo prvi sastanak sa predstavnicima Opštine Danilovgrad u cilju pronalaska održivog rješenja za rekonstrukciju puta Spuž - Danilovgrad, preko Martinića. Kazali su da su nizom sastanaka tokom proteklih godinu dana pokušavali da ukažu Opštini i drugim donosiocima odluka i zainteresovanim stranama važnost očuvanja starih stabala duž tog puta.

"Upravljač zaštićenog prostora treba da bude prvi u redu koji razumije, poštuje i kontroliše primjenu zakona u svom području, a u slučaju Opštine Danilovgrad svjedočimo neprekidnim pokušajima izbjegavanja zakonskih procesa i procedura radi udovoljavanju investitorima i izvođačima radova čiji poduhvati u zaštićenom području ignorišu prirodu, koja pritom biva nepovratno uništena", dodaju iz CDE.

sječa Danilovgrad
foto: CDE

Navode da je njihovom inicijativom za zaštitu drveća na tom prostoru obihvaćeno sedam skadarskih hrastova, nekoliko brijestova i prirodni tunel od hrastova velike ambijentalne vrijednosti po kom su donji Martinići prepoznati. Nakon godinu dana, kako su kazali, može se zateći posječen veliki dio tunela, a juče posječeno i stablo brijesta, dok saglasnost od Agencije i dalje nije pribavljena.

U CDE smatraju očiglednim da ne postoji volja Opštine da taj problem riješi, to jest da Opština "nažalost, ni nakon godinu dana čak i ne prepoznaje da postoji problem, čime pokazuje da nema želju ni kapacitete da vrši aktivnu zaštitu ovog prostora."

"Među starim stablima duž puta stoji nekoliko starih skadarskih dubova koje su mještani namjerno čuvali od sječe, ne znajući da čuvaju jedini zaštićeni hrast u CG čije su nekada prostrane šume sada svedene uglavnom na pojedinačna stabla i drvorede. Osim toga što se radi o starim stablima među kojima je i zaštićena vrsta hrasta, ovo drveće novom putu može mnogostruko povećati vrijednost, što u Crnoj Gori i dalje nije prepoznato, te investitori i izvođači radova rijetko kada svoje projekte prilagode prirodi".

"Nije onda neobično zašto građani Crne Gore imaju osjećaj da uvijek moraju da biraju između stabla ili puta, ne znajući da mogu i da je ogledalo zdravog društva jedino ako imaju oboje", zaključuju iz CDE.

Bonus video: