Kritike za Centar, pohvale za humanitarne akcije

Institucija Zaštitnika o slučaju brata i sestre iz Bara, koji su osobe sa invaliditetom i žive u neuslovnoj kući

4917 pregleda 24 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda zaključila je da se barski Centar za socijalni rad nije u dovoljnoj mjeri brinuo o zbrinjavanju brata i sestre, koji su osobe sa invaliditetom i žive u neuslovnom domu.

Centar je o porodičnim prilikama brata i sestre bio upoznat od 1999. godine, od kada su ostvarivali pravo na materijalno obezbjeđenje i dodatak za tuđu njegu i pomoć.

”Iz izjašnjenja Centra se jasno vidi da imenovani žive u kući koja je neuslovna za stanovanje i zadovoljavanje osnovnih životnih potreba. Zaštitniku je neprihvatljiva činjenica, da i pored svih tih saznanja Centar u dužem vremenskom periodu nije preduzeo aktivnosti iz domena porodično-pravne i socijalne zaštite u cilju njihovog adekvatnog zbrinjavanja”, navodi se u mišljenju zamjenice zaštitnika Snežane Mijušković.

U pritužbi koja je dostavljena na adresu zaštitnika se, između ostalog, navodi da su oni šest mjeseci bili bez struje i da imaju dug od preko 8.000 eura, da se o njima povremeno brine snaha, a da se podnositeljka pritužbe obraćala na više adresa kako bi pomogli ovoj porodici.

Iz Centra su ombudsmanu kazali da je njihova majka koristila pravo na materijalno obezbjeđenje od 1991. godine, a nakon njene smrti korišćenje prava nastavili su brat i sestra, koji su prije pet godina proglašeni za trajno nesposobni za rad i privređivanje. Dalje se navodi da žive u neuslovnoj kući koja je stara preko sto godina, u kojoj krov prokišnjava, a toalet se nalazi van objekta.

EPCG je u međuvremenu priključila struju, dok se ne nađe adekvatan način za otplatu duga. Jednokratnu pomoć u cilju smanjivanja duga uplatila je Opština Bar, a podrška je tražena i od Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Vlade.

”Zaštitnik pozdravlja inicijativu podnositeljke pritužbe i pokretanje humanitarne akcije u cilju pomoći porodici. Cijeni da su ovakve inicijative od velikog značaja za rješavanje različitih problema građana, pogotovo u situaciji kada nema adekvatnog odgovora relevantnih institucija”, navodi se u mišljenju.

Među činjenicama se navodi da je Centar pokrenuo niz postupaka u cilju pomoći porodici, ali i da je po službenoj dužnosti kod Osnovnog suda u Baru pokrenuo postupak za lišenje poslovne sposobnosti srodnika “jer smatraju da isti nijesu sposobni da se adekvatno brinu o svojim pravima i interesima, pa bi postavljanje staratelja umnogome olakšalo rješavanje njihovih problema”.

Mijušković je dala preporuku Centru da preduzmu mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju adekvatnog zbrinjavanja brata i sestre, ali i da u budućim postupanjima preduzimaju blagovremene aktivnosti shodno svojoj nadležnosti u cilju zbrinjavanja osoba koje nisu u mogućnosti da se brinu o svojim pravima i interesima.

Bonus video: