Podgorica čeka novi pješački most

Most bi spajao Staru varoš i dio grada kod Sportskog centra “Morača”, za idejno rješenje i glavni projekat izdvojeno nešto više od 41.000 eura

9125 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
U Podgorici planiraju još jedan most, Foto: Boris Pejovic
U Podgorici planiraju još jedan most, Foto: Boris Pejovic

Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice raspisala je tender vrijedan nešto više od 41.000 eura za idejno rješenje i glavni projekat budućeg pješačkog mosta, koji bi spajao Staru varoš i dio grada kod Sportskog centra “Morača”.

Kako se navodi u dokumentaciji, planirani most nalazi se u zahvatu Urbanističkog projekta “Stara varoš” i Detaljnog urbanističkog plana “Rekreativno kulturna zona na obali rijeke Morače – južni dio”.

Pojašnjeno je da DUP-om nije dat planirani izgled mosta, poprečni profil istog, osim predlog za izgradnju radi bolje povezanosti obala rijeke Morače.

”UP-om ‘Stara varoš’ planirana je izgradnja visećeg mosta širine tri metra. Sa planerskog aspekta, predložena je pozicija mosta koja će se bliže definisati nakon obavljenih geoloških snimanja mikrolokacije. Za predmetni most potrebno je uraditi više varijanti idejnog rješenja”, piše u tenderu.

Na nivou idjenog rješenja, nakon što se odredi tačna pozicija mosta, odrediti izgradnju pristupnih staza iz pravca obje obale rijeke Morače.

”Otvaranje ponuda održaće se dana 18. aprila u 9 sati. U slučaju da izvršilac ne ispuni svoje obaveze iz ugovora naručilac ima pravo da zahtijeva naknadu štete koju je usled toga pretrpio, a koja prevazilazi iznos koji je pokriven garancijom za dobro izvršenje ugovora i polisom osiguranja od profesionalne odgovornosti”, navodi se u tenderu.

Projektant je dužan da o svom trošku izvrši izmjene glavnog projekta (u skladu sa čl.97 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata), ukoliko izvodjač radova ne bude mogao da izvodi radove po revidovanom glavnom projektu zbog nedostataka (grešaka i propusta) izvršioca-projektanta u izradi tehničke dokumentacije”.

Bonus video: