Ponovo se obrušio zid na Skalinama

Građani više puta upozoravali na to da je izletište u lošem stanju

20809 pregleda 39 reakcija 11 komentar(a)
Obrušen zid na Skalinama, Foto: Luka Zekovic
Obrušen zid na Skalinama, Foto: Luka Zekovic

Omiljeno mjesto Podgoričana, u srcu grada, ušće Ribnice u Moraču, popularni Sastavci ili Skaline, u lošem stanju je - zid na desnoj obali manje rijeke se na jednom mjestu obrušio.

To mjesto je kulturno dobro, a na sajtu Turističke organizacije Podgorice se osim toga podatka navodi da je omiljeno romantično mjesto, koje “Podgoričani posebno vole a mlađe generacije ga popularno još zovu i Skaline”.

”Stari kameni most na ušću Ribnice u Moraču, za koji se vjeruje da potiče iz rimskog doba, najstariji je u Podgorici. Prema dosptupnim podacima, ovaj most je jedan od rijetkih ostataka nekadašnjeg rimskog grada koji se nalazio na ovom pdručju. Stariji stanovnici Podgorice ovaj most zovu i most na Sastavcima, jer se područje oko ušća Ribnice u Moraču zvalo Sastavci. Most je izgrađen od jednog luka i visok je samo nekoliko metara. Smatra se da je izgrađen od rječnog kamenja i oduvijek je bilo omiljeno sastajalište zaljubljenih, mjesto okuplanja mladih ali i starijih, gdje se u prijatnom prirodnom ambijentu osvježe uz rijeku u vrelim ljetnjim mjesecima”, stoji na sajtu TO Podgorica.

Skaline
foto: Luka Zeković

Da su u lošem stanju, odnosno da se zid obrušavao više puta, upozoravali su i građani, a na pojedinim Fejsbuk grupama koje se sa bave istorijatom Podgorice apelovali su na Glavni grad i Upravu za zaštitu kulturnih dobara da nešto učine i zaštite jedno od omiljenih podgoričkih izletišta.

Skaline
foto: Luka Zeković

Spomenici na teritoriji Podgorice, kako je nedavno kazao “Vijestima” novi direktor Uprave za zaštitu kulturnih dobara Mladen Zagarčanin, a koji su ranije još dobili pozitivno mišljenje te državne institucije su, između ostalih, osim Skalina, Blok 5, kapela “Čepurci”, Služba društvenog knjigovodstva, Carinarnica sada Privredni sud, Osnovna škola “Radojica Perović”, Sportski centar “Morača”, Izvršno vijeće, sada Zgrada predsjednika Crne Gore i druge službe, Stambeno poslovna zgrada u Ulici slobode do Pošte 1...

Skaline
foto: Luka Zeković

”Sva buduća kulturna dobra se štite na osnovu Zakona o zaštiti kulturnih dobara, i to je naša ‘Biblija’ koja se u svakom segmentu zaštite mora ispoštovati. Taj zakon ima mnogo mana, ali je aktuelni Zakon i obavezni smo da mjere zaštite sprovodimo prema njemu. Što se tiče ograničavanja upotrebe, mogu da kažem sljedeće: sve što ne ugrožava integritet kulturnog dobra, moći će da se primjenjuje i mi ćemo tu namjenu pozdraviti. Gdje vidimo da kulturno dobro može biti zloupotrijebljeno, to ćemo zaustaviti. Renoviranje po uzusima i metodologiji savremene konzervatorske prakse uz poštovanje Zakona o zaštiti kulturnih dobara ćemo podržati, a sve ostalo će biti spriječeno, kao što to i sada radimo”, objasnio je Zagarčanin.

Bonus video: