Degustacija tradicionalne crnogorske i regionalne hrane i pića na gradskom trgu u Bijelom Polju

Sajam je okupio 45 izlagača iz Crne Gore, članove Slow food-a, iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije

6846 pregleda 1 komentar(a)
Sa bjelopoljskog trga, Foto: Jadranka Ćetković
Sa bjelopoljskog trga, Foto: Jadranka Ćetković

Na gradskom trgu u Bijelom Polju danas je otvoren međunarodni Slow food sajam, koji organizuje nevladina organizacija “Kisele vode”, u saradnji sa Turističkom organizacijom Bijelo Polje.

Na velikom broju štandova tokom dvodnevnog sajma izloženi su tradicionalna jela i pića, poslastice, domaća radinost i narodne rukotvorine.

Sajam je okupio 45 izlagača iz Crne Gore, članove Slow food-a, iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije.

Dobrodošlicu učesnicima poželjela je predsjednica Skupštine opštine BIjelo Polje Nemša Omerhodžić.

“Svi izlagači imaju isti cilj, da promovišu tradicionalni način proizvodnje hrane, jela i pića. Ovakvim manifestacijama pomažemo da se obogati turistička ponuda Bijelog Polja i regiona.

“Iskrene čestitke i pohvale organizatorima na ideji, i zahvalnost što se ovakav divan događaj održava baš u našem gradu”, kazala je ona.

Ispred organizatora prisutne je pozdravila Sabina Ramović, iz NVO ,,Kisele vode”, ističući da umrežavanje i promocija imaju benefite na više strana, kako za posjetioce tako i za izlagače.

Pohvalila je podršku Ministarstva ekonomskog razvoja, koje je kroz podršku u ruralnom turizmu za 2021-22. godinu finansijski podržalo ovaj projekat, kao i lokalnu upravu, kroz Sekretarijat za ekonomski razvoj i preduzetništva.

Dobrodošlicu gostima i sugrađanima koji su imali priliku da degustiraju razne poljoprivredne proizvode iz regiona, pozdravila je direktorica Turističke organizacije Bijelo Polje Violeta Obradović, ističući da Bijelo Polje ima čime da se ponosi.

,,A to su proizvodnja zdrave hrane, naravno, tu su i proizvođači raznih rukotvorina i domaće radinosti”, kazala je Obradović.

Na jednom od mnogobrojnih štandova svoje proizvode izložilo je i “Gazdinstvo Radić” iz Velike Plane, koji se bave proizvodnjim domaćeg ajvara.

,,Izložili smo tri vrste ajvara, koji se pravi isključivo od domaće paprike, po provjerenoj staroj recepturi. Nudimo i slatki program, džemove i voćne sirupe”, kazao je Aleksandar Radić, dodajući da za sada, ne želi da širi proizvodnju, zato što je važnije da imaju kvalitet proizvoda.

Proizvodnjom domaćih suhomesnatih proizvoda porodica Ajanović iz Pljevalja bavi se već pola vijeka.

"Radimo otkup isključivo domaće stoke, sa područja Pljevalja. Ukusi naših proizvoda dosta se razlikuju od bjelopoljskih, tako da su danas posjetioci zainteresovani”, kazao je Jasmin Ajanović.

Među izlagačima je i Bjelopoljac Mašan Bojić, koji pravi razne rukotvorine od drveta.

“Godinama se bavim izradom raznih proizvoda od drveta. Rado se odazivam na ovakve manifestacije”, kazao je Bojić.

Bonus video: