Glumci na čekanju zbog novog tendera

Gradsko pozorište u Podgorici nikako da otvori vrata, neophodna ugradnja opreme vrijedne više od 230 hiljada eura

3522 pregleda 1 komentar(a)
Nova zgrada Gradskog pozorišta, Foto: Luka Zekovic
Nova zgrada Gradskog pozorišta, Foto: Luka Zekovic

Glumci Gradskog pozorišta u Podgorici još će pričekati na prvu predstavu na daskama u novoj zgradi na mjestu bivšeg bioskopa “Kultura”, u centru grada, jer je sada raspisan tender za nabavku i ugradnju opreme za automatsko upravljanje uređajima i sistemima za buduće zdanje.

Tender je vrijedan 231.404 eura, a podrazumijeva, između ostalog, izradu nadstrešnice ispred pozorišta od čeličnih profila prema detaljima i opisima iz projekta.

”Nadstrešnicu je potrebno montirati na već izvedena AB postolja sa ostavljenim ankerima. U cijenu uračunati sav potreban materijal, rad i transport. Ukupna težina čelika za konstrukciju nadstrešnice je 2.850 kilograma”, piše u tenderu.

Nabavkom se traže i rolo vrata sa ugradnjom na elektromotorni pogon, kod pasaža objekta. Potrebno je uraditi i ogradu na galerijama obje sale.

Kamen-temeljac za Gradsko pozorište, na mjestu nekadašnjeg kultnog bioskopa “Kultura” koji je srušen 2011. godine, polagan je dva puta.

Ugovor o izgradnji sa firmom ‘Cijevna komerc’ zaključen je 6. oktobra 2016. Izvođač je uveden u posao 17. oktobra 2016, a rok završetka radova bio je 17. oktobar 2018. Zbog problema u tehničkoj dokumentaciji, zaključen je aneks s novim rokom - 5. januarom 2019, ali ni taj nije ispoštovan

Gradsko pozorište je podstanar u zgradi gdje je sala za vjenčanje, na uglu Bokeške i Njegoševe ulice, a koju je gradska uprava bezuspješno pokušala da proda nekoliko puta kako bi novac bio uložen u izgradnju novog zdanja.

Prvi put radovi su ozvaničeni 19. decembra 2000. godine, a kamen-temeljac je postavljen i 10. oktobra 2016. nekoliko dana uoči izbora.

Bivši gradonačelnik Slavoljub Stijepović kazao je da to nema veze s predizbornom kampanjom DPS-a, “jer ovo nije jedini projekat u oblasti kulture koji planiraju ili već realizuju”.

Ugovorena vrijednost radova na novoj zgradi Gradskog pozorišta iznosi 3.905.450 eura, bez scenske tehnike, opreme i opremanja enterijera.

Prema potpisanom ugovoru između Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice i konzorcijuma “TSC”, vrijednost ugovora za scensku tehniku iznosi 2.889.421 eura, odnosno milion više nego što su ranije tvrdili iz Glavnog grada da će koštati.

Zgrada će imati veliku scenu sa 250 i malu sa 150 mjesta i ostale sadržaje potrebne za rad pozorišta.

Idejno projektno rješenje pozorišta Glavnom gradu je poklonila firma “Ing invest”.

Bonus video: