Preduzeća i građani troše milione kilovata

Opština Pljevlja plaća stotine hiljada eura za električnu energiju svojih institucija. Uprkos smanjenju broja domaćinstava, primjetan je porast potrošnje

7321 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Pljevalja, Foto: Goran Malidžan
Detalj iz Pljevalja, Foto: Goran Malidžan

Institucije i javni objekti u vlasništvu opštine Pljevlja prosječno godišnje potroše preko četiri miliona kilovat časova električne energije, što košta oko 360.000 eura.

To se navodi u Lokalnom energetskom planu opštine Pljevlja za period do 2027. godine.

Ta potrošnja se odnosi na zgradu opštine, kao i potrošnju opštinskih preduzeća Grijanje, Vodovod, Čistoća, Lokalni putevi, Komunalne usluge, DOO Agencija za stambeno poslovni fond, Vatrogasno društvo i Centar za sport i rekreaciju (gradski stadion), kao i troškove javne rasvjete.

U strukturi potrošnje najveće učešće imaju Vodovod i javna rasvjeta. Vodovod godišnje potroši struje u iznosu od oko 118.000 eura, najviše zbog rada pumpnih postrojenja, dok za javnu rasvjetu godišnje se troši preko 105.000 eura. Ta potrošnja, kako tvrde u lokalnoj upravi, u velikoj mjeri posljedica je korišćenja živinih sijalica koje nijesu energetski efikasne.

Opština je prilikom rekonstrukcije ulica u centru grada zamijenila živine sijalice energetski efikasnim LED sijalicama.

”Zavisno od finansijskih mogućnosti opštine treba postepeno vršiti zamjenu postojećih neefikasnih sijalica, odnosno svjetiljki novom LED rasvjetom. Ponekad se ovakvi projekti ponude za realizaciju ESCO kompanijama da izvrše ugradnju energetski efikasne rasvjete o svom trošku, a da ostvarene uštede u novcu dijele sa opštinom u određenom periodu. Čini se da ovdje, ipak, nema naročitog opravdanja za takav aranžman zato jer se radi o prilično jednostavnom projektu koji bi Opština Pljevlja mogla sama da realizuje, a uključivanje neke ESCO kompanije ne bi donijelo nikakve finansijske prednosti u odnosu na samostalnu realizaciju projekta od strane opštine”, navodi se u Lokalnom energetskom planu opštine.

Godišnje domaćinstva u Pljevljima potroše struje u vrijednosti od skoro četiri miliona eura, a uprkos smanjenju broja domaćinstava, primjetan je porast potrošnej električne energije.

Prosječna godišnja potrošnja električne energije institucija od javnog interesa (bolnica, škole, vrtići itd, bez potrošnje lokalne uprave i opštinskih preduzeća) i privrednih subjekata koji posluju na teritoriji opštine Pljevlja iznosi oko 4,5 miliona eura.

Domaćinstva na osvjetljenje potroše oko 11 do 12 odsto električne energije, a slično je i u lokalnoj upravi i privrednim društvima.

”Sistemskim upravljanjem energijom i sprovođenjem projekata za poboljšanja energetske efikasnosti moguće je ostvariti novčane uštede od 30 odsto i više na godišnjem nivou”, tvrde u opštini.

Bonus video: