Policiji opet prijeti pješačenje

Ukoliko ne uspije tender za nabavku 139 automobila za potrebe UP, MUP će tražiti alternativno rješenje

43933 pregleda 452 reakcija 48 komentar(a)
Policijska vozila prošle godine parkirana u blizini Kombinata aluminijuma Podgorica, Foto: SAVO PRELEVIC
Policijska vozila prošle godine parkirana u blizini Kombinata aluminijuma Podgorica, Foto: SAVO PRELEVIC

Upravi policije najvjerovatnije prijeti prošlogodišnji scenario kada su pred ljetnju turističku sezonu ostali bez 139 automobila zbog isteka finansijskog lizinga - ukoliko se ne pronađe neko alternativno rješenje, službenici te institucije u patrole i borbu protiv kriminala uskoro će ići pješke.

Očigledno da prošlogodišnji skandal, kada je tokom maja kompanija “Osmanagić”, zbog isteka operativnog lizinga redom “plijenila” policijske automobile, nije bio nauk da se na vrijeme raspiše tender za nabavku novih vozila za potrebe UP, već je to učinjeno tek 17. februara 2022. godine.

Prvi rok za okončanje tendera za nabavku 139 vozila za potrebe MUP putem operativnog lizinga ukupne vrijednosti 2.479.338,84 eura na rok od 36 mjeseci, a koji je raspisala Uprava za katastar i državnu imovinu, bio je 5. april 2022. godine, ali u utorak u dokumentaciji na portalu javnih nabavki osvanula je izmjena - “da rok za dostavljanje traje do 20. aprila u 10 časova kada će se izvršiti automatsko otvaranje ponuda”.

Kako je u izmijenjenoj tenderskoj dokumentaciji potencijalnim ponuđačima dat najduži rok od 200 dana za isporuku vozila za potrebe policije, to znači da sve i da se neko javi na tender do 20. aprila i da se istog dana sklopi ugovor o milionskom poslu, Uprava policije prije jeseni ili čak do kraja godine ne bi mogla da zaduži nove patrolne automobile...

Zavise od milosti "Osmanagića"

Po svemu sudeći Uprava policije će opet doći u situaciju da zavisi od milosti privatne kompanije - da im i nakon isteka prošlogodišnjeg jednogodišnjeg lizinga, koji ističe početkom juna, uz određenu finansijsku nadoknadu, ostavi polovna vozila na korišćenje dok ne stignu novi automobili za potrebe najvećeg bezbjednosnog sistema.

Prema podacima “Vijesti”, sa kompanijom “Osmanagić” niko još nije pregovarao o mogućnosti novog produžetka saradnje sa UP, koja je još 2018. godine od njih kupila 139 automobila preko operativnog lizinga, na period od 36 mjeseci.

MUP je u odgovoru “Vijestima” naveo da je tender za nabavku automobila za potrebe UP u toku, a da će u slučaju da ne uspije “MUP pristupiti alternativnim scenarijima za prevazilaženje mogućeg problema”.

Oni su pojasnili da je MUP u ovom tenderu postupao u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, imajući u vidu da se radi o centralizovanoj javnoj nabavci, koju raspisuje Uprava za katastar i državnu imovinu nakon donošenja objedinjenog plana javnih nabavki.

”Pitanje koje se legitimno otvara, imajući u vidu i situaciju kao što je ova, jeste da li bi trebalo mijenjati Zakon o javnim nabavkama u dijelu koji se odnosi na nužnu opremu i sredstva za sektor bezbjednosti, kako bi postupak išao brže”.

”Zakon o javnim nabavkama dozvoljava određena produženja, mada kratkoročno”, naveli su oni u odgovoru.

MUP je naveo da u ovom trenutku nemaju informaciju, niti je iko može imati, da li ima dostavljenih ponuda jer je tender u toku.

”S obzirom na činjenicu da se ponude dostavljaju preko elektronskog sistema javnih nabavki, te da naručilac (MUP), niti bilo ko drugi, nema uvid u dostavljene ponude do momenta javnog otvaranja, odnosno do prispjeća automatski generisanog elektronskog zapisnika o javnom otvaranju, što je propisano zakonom”, naveli su u odgovoru.

Informacija vladi, tender...

Ukoliko se na raspisani tender niko od ponuđača ne javi, MUP će morati da uputi informaciju Vladi da odobri novac, ali i da od Uprave za katastar i državnu imovinu traže da po skraćenoj proceduri raspišu tender bez prethodnog objavljivanja poziva za nadmetanje, za produžetak lizinga za polovne automobile UP.

Sudeći po prošlogodišnjoj praksi, za taj posao biće im potrebno najmanje dva mjeseca (odobrenje Vlade, pregovori, tehnički pregled, servis...).

I za taj pregovarački posao neophodno je vrijeme, kako bi se izbjeglo parkiranje automobila sa oznakom “policija”.

Zbog isteka lizinga, “Osmanagić je od 7. do 21. maja 2021. godine u nekoliko navrata, prema ugovornim obavezama, tražio da se parkiraju patrolni automobili koje je policija trgovala 2018. na finansijski lizing.

Policajci su, kako je tada rečeno, bili prinuđeni da pješke ili privatnim automobilima idu na intervencije i u otežanim, nezamislim uslovima za javnu službu, obavljaju posao.

Za tu hitnu nabavku prošle godine plaćeno je 715.000 eura “Osmanagiću” nakon čega je od 7. juna 2021. ta kompanija pristala da vraća vozila policiji.

Ugradnja opreme, obilježavanje, registracija...

Prema tenderskoj dokumentaciji potencijalni ponuđač je dužan da isporuči vozila sa svjetlosnom, zvučnom i komunikacionom opremom, ali i da obavi obilježavanje vozila policijskim oznakama.

Ponuđena vozila moraju biti istog proizvođača i istog tipa, bijele boje...

Naručilac će obezbijediti samo TETRA radio stanice “MTM 5400” sa MTK kombinacijom.

I za taj posao ugradnje dodatne opreme, obilježavanja, ali i registracije trebaće vremena prije nego UP zaduži nova vozila.

U tenderskoj dokumenaciji u 4 partije za potrebe UP traženo je 139 vozila putem operativnog lizinga - 60 automobila za naknadu od 1.049.586,8 eura.

Tenderom je tražena nabavka 40 terenskih vozila vrijednosti lizinga - 743.801,64 eura, trećom partijom za 35 automobila, koje će koristiti kriminalistička policija, ponuđena vrijednost je 578.512,4 eura, dok za četiri vozila - “presretače” država je spremna da plati 107.438 eura na ime rata za lizing.

Bonus video: