Carević sa Turcima gradi kule?

Kompanija porodice gradonačelnika Budve preuzela kreditna potraživanja od 10 miliona eura firme “Safiro beach resort”, čime je otvorila vrata za gradnju hotela sa pet zvjezdica u srcu grada...

39138 pregleda 315 reakcija 91 komentar(a)
Atraktivna lokacija na kojoj je predviđena gradnja kula, Foto: Vuk Lajović
Atraktivna lokacija na kojoj je predviđena gradnja kula, Foto: Vuk Lajović

Građevinska kompanija porodice gradonačelnika Budve Marka Carevića preuzela je kreditna potraživanja od 10 miliona eura firme “Safiro beach resort”, čime je otvorila vrata za gradnju kula sa turskim biznismenima u srcu grada.

Riječ je o parceli od 8.500 metara kvadratnih, na svega dvadesetak metara od Slovenske plaže, praktično jedinoj slobodnoj za gradnju od Starog grada do Zavale.

Prema listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid, novosadska firma “Carinvest RS” DOO, koju je osnovala istoimena kotorska kompanija, preuzela je kredit kiparske “Safiro beach resort” i tako “stavila šapu” na atraktivnu nekretninu, na kojoj je predviđena gradnja kula od 15 i 16 spratova.

Zbog namjera turske kompanije “Mia Investment” da gradi kule - hotel sa pet zvjezdica sa aprtmanima za prodaju, prije tri godine je “pukla” koalicija između vladajućih Demokrata i Demokratskog fronta...

Novosadska podružnica Carevićeve porodične firme stavljanjem hipoteke na atraktivnu parcelu praktično je preuzela ugovor o zajedničkoj gradnji sa turskim biznismenima.

”Prenos hipoteke i promjena hipotekarnog povjerioca na osnovu ugovora o prenosu hipoteke od 21. marta u maksimalnom iznosu od 6.000.000 eura u korist ‘Carinvest RS’ DOO Novi Sad sa obavezom dužnika da neće otuđiti i opteretiti nekretnine koje su predmet hipoteke bez saglasnosti povjerioca”, stoji kao teret upisan 23. marta u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Marko Carević
Marko Carevićfoto: Vuk Lajović

Istog dana upisana je još jedna hipoteka:

“Prenos hipoteke i promjena hipotekarnog povjerioca na osnovu ugovora o prenosu hipoteke u korist ‘Carinvest RS’ DOO Novi Sad kojim se mijenja iznos otplate preostale glavnice u iznosu od 3.110.380,81 euro, te da se uspostavljena ovim ugovorom će biti hipoteka I reda. Maksimalni iznos obezbijeđenih obaveza je 5.000.000”, piše u katastarskoj evidenciji.

Milionske hipoteke na zemlji imala je “Pireus banka”, koje su sada izbrisane.

Kompanija “Safiro beach resorts” koju je osnovala kiparska firma “Expom hotel partners limited”, zaključila je u avgustu 2018. sa turskom građevinskom kompanijom ugovor o zajedničkoj izgradnji.

Duško Knežević, odbjegli biznismen za kojim je raspisana potjernica, ranije je optužio lidera DPS-a i predsjednika države Mila Đukanovića i nekadašnjeg ministra Branimira Gvozdenovića da stoje iza firme “Safiro beach”, te da su mu oteli zemlju. Đukanović i Gvozdenović su to negirali...

Kompanija “Carinvest RS”, prema dokumentima Agencije za privredne registre Republike Srbije, osnovana je 7. juna 2019.

Direktor kompanije je Milan Carević, stariji sin gradonačelnika Budve, koji je ujedno i osnivač i izvršni direktor kotorske firme “Carinvest”. Tu kompaniju je prije 20 godina osnovao Marko Carević, i njome upravljao do kraja decembra 2018. godine, kada je mjesto izvršnog direktora ustupio sinu Milanu. Već u januarau 2019. godine, stariji Carević je sjeo u fotelju prvog čovjeka Budve.

Osim hipoteke Carevićeve kompanije, na zemlji su i dalje zabilježbe sporova koje su pokrenule mještanske porodice - postupke restitucije i deeksproprijacije. Mještani više od deceniju vode borbu da dokažu da im je zemlja oteta.

I Opština Budva, odnosno Uprava lokalnih javnih prihoda, blokirala je zemljišni kompleks na kojem je predviđena gradnja kula, kako bi naplatila poreski dug od stotinu hiljada eura od kompanije “Safiro beach resort”.

SPORAZUM SRUŠIO KOALICIJU PRIJE TRI GODINE

Projekat turskih biznismena praktično je prije tri godine doveo do raspada koalicije Demokrata i DF-a, nakon što je Carević (DF) početkom aprila 2019. godine, mimo “očiju javnosti”, potpisao protokol o donaciji sa izvršnim direktorom turske kompanije Habipom Arikanom. Protokolom je bilo predviđeno da Opština Budva dozvoli kompaniji “Mia investments” da izgradi kule, a zauzvrat se turska firma obavezala da u roku od dvije godine od početka gradnje izgradi, opremi i pokloni gradu vrtić, vrijedan dva miliona eura.

Stavljanjem potpisa na taj dogovor, Carević je preuzeo obavezu da Sekretarijat za zaštitu imovine povuče tužbu pred Upravnim sudom, kojom je tražio poništenje rješenja tadašnjeg ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića da se lokalnoj upravi da status stranke u postupku za izdavanje saglasnosti na idejno rješenje budućeg hotela.

Dogovor je značio da će tadašnja glavna gradska arhitektica Ana Samardžić, čija je funkcija po zakonu nezavisna, morati da da saglasnost na idejno rješenje i time dozvoli Turcima da realizuju višemilionsku investiciju.

Stav administracije bivšeg predsjednika Opštine Dragana Krapovića (Demokrate) bio je da se ne mogu graditi soliteri, već kongresni centar, što je bio i projekat zbog kojeg je prije više od deceniju osnovana “Expo Budva” - zajednička firma Opštine Budva i Jadranskog sajma, biznismena sa Interpolove potjernice Duška Kneževića, čije dvije parcele ulaze u sastav urbanističke parcele na kojoj se planira gradnja hotela “Mia Budva”.

Sve to je koštalo Carevića zaoštravanja odnosa sa koalicionim partnerima iz redova Demokrata, URA i Crnogorske, što je kasnije dovelo i do raskola. Tadašnjih 12 vladajućih odbornika iz redova Demokrata, Crnogorske i URA inicirali su zakazivanja hitne sjednice lokalnog parlamenta, na kojoj je trebalo da se raspravlja o protokolu i njegovom poništenju, smatrajući da su turski biznismeni time pokušali da “kupe” saglasnost od lokalne uprave kako bi gradili kule i od prodaje stanova zarade na desetine miliona eura. Do održavanja sjednice nikada nije došlo jer odbornici DF-a, potpomognuti opozicionim iz redova DPS-a i SD-a, te nezavisnim odbornikom, nijesu izglasali takav dnevni red. Budvanski parlament je praktično četiri mjeseca bio u blokadi, da bi Carević sredinom oktobra 2019. poništio protokol koji je zaključio sa turskim investitorima.

Projekat turskih investitora, kako je u više navrata isticano, vrijedan je 70 miliona eura. Riječ je o hotelu sa postamentom i dvije kule, ukupno 358 hotelskih soba i apartmana, za ukupno 858 gostiju.

Krapović zvao tužilaštvo i ANB zbog zelenog svjetla za gradnju

Direktorat glavnog državnog arhitekte, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je ponovo poništio rješenje glavne budvanske arhitektice iz novembra 2019. i dao saglasnost na idejno rješenje budućeg hotela “Mia Budva”.

Dragan Krapović
foto: Savo Prelević

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva podnio je tužbu Upravnom sudu osporivši ponovo rješenje.

Poslanik Demokrata i bivši gradonačelnik Dragan Krapović, nakon takve odluke direktorata na čijem je čelu glavni državni arhitekta Mirko Žižić, pozvao je tužilaštvo, ali i Agenciju za nacionalnu bezbjednost, da se pozabave projektom turskih biznismena.

Žižićev Direktorat je praktično donio istovjetnu odluku, kao što je to prije dvije godine učinilo Ministarstvo kojim je koordinirao tadašnji premijer Duško Marković.

Nova odluka je uslijedila nakon što je Upravni sud oborio saglasnost koju je Markovićeva Vlada dala turskim graditeljima, a na osnovu žalbe Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva.

Sekretarijat za zaštitu imovine, kojim je tada rukovodio Nikola Plamenac (Demokrate), osporio je saglasnost jer navodno nije donijeta u skladu sa smjernicama DUP-a “Budva centar - izmjene i dopune”.

Kompanija koja okuplja turske biznismene dobila je 25. decembra 2019. saglasnost na idejno rješenje budućeg hotela “Mia Budva” s apartmanima za tržište, kojim je nakon ostavke ministra Pavla Radulovića koordinirao premijer Marković. Taj resor prethodno je poništio rješenje tadašnje glavne gradske arhitektice Budve Ane Samardžić, koja je odbila da aminuje gradnju, smatrajući da svojim izgledom budući kompleks odudara od mediteranskog izgleda.

Upravni sud je u presudi naveo da će vladin resor u ponovnom postupku donijeti zakonsko rješenje.

”Analizom dostvaljenog idejnog rješenja... zaključuje se da je objekat projektovan u skladu sa smjernicama planskog dokumenta za arhitektonsko oblikovanje i materijalizaciju... Objekat je u skladu sa planskim dokumentom u pogledu volumena koji formiraju adekvatnu siluetu grada... Na osnovu svega navedenog konstatuje se da je idejno rješenje hotela sa pet zvjezdica u skladu sa smjernicama DUP-a ‘Budva centar - izmjene i dopune’”, navodi se u rješenju Direktorata glavnog državnog arhitekte.

Bonus video: