MPLJMP: Ponovo upućena urgencija Srbiji u vezi molbe za izručenje Svetozara Marovića

"Potreba zaštite javnog interesa, vladavine prava i međunarodnog prava podržava odluka Ministarstava finansija i vanjskih poslova SAD koji su uveli ekonomske sankcije Svetozaru Maroviću označenog kao aktera koji ugrožava regionalnu stabilnost kroz korupciju, kriminalne aktivnosti i destabilizaciju"

16001 pregleda 102 reakcija 14 komentar(a)
Marović, Foto: Printscreen YouTube
Marović, Foto: Printscreen YouTube

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava (MPLJMP) danas je ponovo uputilo urgenciju Ministarstvu pravde Srbije u vezi molbe za izručenje Svetozara Marovića.

"Presedan je da se zahtjev za izručenje ponavlja u periodu kraćem od pola godine, posebno imajući u vidu da je molba sa urgencijama više puta obnavljana i da nije dobijen odgovor, što posebno čudi jer međunarodna saradnja u krivičnim stvarima sa Republikom Srbijom se u ostalim predmetima odvija u duhu kvalitetne, pravovremene i efikasne saradnje", ističe se u saopštenju MPLJMP.

Oni su dodali da "meritum ekstradicije predstavlja sui generis međunarodno-pravni institut, nastao kao rezultat dugotrajnog razvoja država posvećenih pravnim principima i borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, kao i postepenim odricanjem dijela svog suvereniteta te upliv bilo kog eksternog uticaja reflektuje se ozbiljnim narušavanjem međunarodnog kredibiliteta i respektabilnosti u bilateralnim i multilateralnim odnosima bilo zamoljene, bilo države molilje u kontekstu međunarodne saradnje u krivičnim stvarima. Imajući u vidu da je u ranijim odgovorima država dala garancije da će Svetozaru Maroviću biti obezbijeđeno adekvatno liječenje i da načelo specijalnosti decidno propisuje da izručeno lice ne može biti krivično gonjeno, podvrgnuto izvršenju kazne ili bilo kojoj drugoj mjeri ograničenja slobode za bilo koje krivično djelo izvršeno prije izručenja, a koje nije predmet izručenja, oglušavanje o navedenim zahtjevima onemogućava punu primjenu Evropske konvencije o ekstradiciji i Bilateralnog ugovora između Crne Gore i Republike Srbije o izručenju".

"Potreba zaštite javnog interesa, vladavine prava i međunarodnog prava podržava odluka Ministarstava finansija i vanjskih poslova SAD koji su uveli ekonomske sankcije Svetozaru Maroviću označenog kao aktera koji ugrožava regionalnu stabilnost kroz korupciju, kriminalne aktivnosti i destabilizaciju. Bilateralna saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala, visoke korupcije i svih oblika kriminaliteta jedan je od ključnih prioriteta na agendi rada Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava. U pravcu kontinuirane saradnje sa sistemom judikature Republike Srbije, vjerujemo da će se predmet dugogodišnje molbe i više upućenih urgencija razmotriti i na osnovu ratifikovanih akata na temelju bona fide i međuanrodno-pravnih principa kao i u dosadašnoj saradnji efikasno reagovati", piše u saopštenju MPLJMP.

MPLJMP je poslalo i 28. januara ove godine urgenciju Ministarstvu pravde Srbije u vezi sa molbom za izručenje Svetozara Marovića.

Povezani članci

28. Januar 2022.

Upućena urgencija Srbiji za izručenje Marovića

Dugo najavljivana lista američkih sankcija za Zapadni Balkan, posebno Crnu Goru, čiji se mogući sadržaj povezivao i sa formiranjem manjinske vlade, objavljena je juče, a na njoj se našao jedino bivši visoki funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozar Marović.

Zbog umiješanosti u korupciju, on je na takozvanoj crnoj listi američkog Ministarstva finansija, koja podrazumijeva sankcije u vidu blokade imovine i prihoda od imovine u SAD.

U saopštenju američkog Ministarstva finansija, navodi se da su Maroviću uvedene sankcije “zbog odgovornosti ili saučesništvo, direktnu ili indirektnu umiješanost u korupciju vezanu za Zapadni Balkan, uključujući i korupciju u ime ili povezanu sa vladom na Balkanu, ili aktuelnim ili bivšim vladinim zvaničnikom na bilo kojem nivou vlade na Balkanu, kao što su pronevjera javne imovine, ili oduzimanje privatne imovine u ličnu korist ili političke svrhe, ili mito”.

Podsjeća se da je Marović bio predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore od 2003. do 2006. i bivši potpredsjednik DPS-a do 2015. On je nakon toga biop i vicepremijer Vlade kojom je rukovodio DPS i u kojoj je imao većinu ministara.

Marovića su crnogorske vlasti uhapsile 2015. zbog sumnje u umiješanost u korupcionaške slučajeve velikih razmjera povezane sa građevinskim projektima (Zavala) u opštini Budva. On je 2016. godine potpisao dva sporazuma o priznanju krivice kojima je priznao sve optužbe za korupciju.

Osuđen je na višegodišnju zatvorsku kaznu i naloženo mu je da državi vrati više od milion eura, ali je pobjegao u Srbiju prije odsluženja kazne, koja odbija da ga izruči.

Marović se obavezao da će nadoknadi 1.096.481 euro na ime imovinske koristi koju je stekla organizovana grupa kojom je rukovodio. Opština Budva preuzela je nedavno po upola manjoj cijeni od procijenjene đedovinu Svetozara Marovića, nakon što na ročištu 4. aprila nije bilo zainteresovanih za kupovinu. Od milionske svote, Maroviću je bilo preostalo da vrati 868.010 eura, a nakon nedavne prodaje, preostalo mu je da vrati još 800 hiljada eura. Buduća opštinska vlast, međutim, moraće da nađe način kako da tu štetu nadoknadi.

Potencijalne sankcije američke vlade najavio je, tokom novembarske zvanične posjete Podgorici, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar.

Očekivalo se, kako je tada nezvanično saopštavano, da će se na listi naći neki funkcioneri bivše i aktuelne vlasti, što bi doprinijelo stabilizaciji političke krize u crnoj Gori i formiranja manjinske vlade bez DPS-a i Demokratskog fronta.

Međutim, manjinska vlada još nije formirana, iako je aktuelna smijenjena 4. februara, a Dritan Abazović (URA) je mandat za sastav manjinske vlade dobio 3. marta.

Bonus video: