Planine: Ljepota koju nam je priroda darovala i treba je čuvati

Ukoliko gradimo planinarske domove i druge objekte neka to bude u skladu sa prirodom i nastojanjima da se ne narušava sklad biljnog i životinjskog svijeta.

15488 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Velux
Foto: Velux

Prilikom odlaska na planinu treba biti spreman na mnoge nepredvidive situacije, od recimo snijega u maju ili brze promjene vremena iz ljetnjeg sunčanog dana u nevrijeme svojstveno poznoj jeseni. Odlazak na neki od planinskih vrhova donosi razne izazove, ali i neizmjeran osjećaja sreće, mira i spokoja. Planina je mjesto gdje se može „čuti“ tišina i osjetiti ljepota koju nam je priroda darovala.

Osvajanje planinskih vrhova nije jednostavno, ali je osjećaj kada se popnete na planiranu kotu neprocjenjiv. U Evropi, na Alpima, nalazi se jedan od najviših vrhova vrijedan osvajanja, a to je Monblan (ital. Monte Bianco). Visok je oko 4810 metara i nalazi se na granici između Francuske i Italije. Planina strmih strana, litica i glečera nema tačnu visinu i varira u zavisnosti od visine snježnog pokrivača. Za sve ljubitelje planinarenja „bijela planina“ kako je još zovu, je izazov koji treba prihvatiti, ali nikako ići bez pripreme i uz podršku iskusnih planinara. Prilikom uspona na više mjesta se nalaze planinarski domovi za odmor, ali jedna od njih svojom ljepotom i nevjerovatnom arhitekturom se odvaja od ostalih. Na visini od 3835 metara nalazi se čudo arhitekture.

Velux
foto: Velux

Za planinske prilike, ovaj dom neobičnog oblika i stila, je utočište i mjesto za odmor. Da bi se osjećali udobno u ovom planinarskom domu arhitekte su pažljivo birale materijale i stolariju koja bi odoljela često okrutnim vremenskim prilikama. U ovakvim okolnostima prozori na objektu moraju biti visokog kvaliteta i garancije da će odolijevati često surovoj klimi. I zato su građevinari odabrali da na ovom fascinantnom objektu budu ugrađeni isključivo VELUX krovni prozori.

Velux
foto: Velux
Velux
foto: Velux

Sigurni i pouzdani da u svim vremenskim prilikama omoguće dovoljna svjetlosti, zaštite od spoljnih uticaja i ugodnu klimu u prostorijama VELUX krovni prozori su praktični i za naše planinska područja poput Kolašina i Žabljaka. Kako su kuće dominanti objekti za život na sjeveru Crne Gore, tako su i mnoga potkrovlja, nakon izgradnje kuća, ostavljena nedovršena. Proljeće je najbolji vremenski period da se krene u uređenje tih površina koje će uz malo truda u unutrašnjem uređenju i uz pomoć VELUX krovnih prozora postati omiljeno mjesto za boravak. Kosi nagibi u potkrovlju omogućavaju da se ugrade prozori koji će učiniti prostoriju svijetlijom, prozračnijim i sa prelijepim pogledom.

Velux
foto: Velux

I zato, ukoliko želite da adaptirate postojeće ili uredite novo potkrovlje, za besplatne konsultacije i posjete na teritoriji Crne Gore možete pozvati VELUX stručnjake, koji će vam pomoći da nađete najbolje rješenje za vaš prostor.

Boravak na planini prija, bilo da osvajamo vrhove ili idemo u lagane šetnje planinskim stazama. Na tim putanjama nailazimo na razne objekte. Ukoliko gradimo planinarske domove i druge objekte neka to bude u skladu sa prirodom i nastojanjima da se ne narušava sklad biljnog i životinjskog svijeta. Time je i naša odgovornost veća da ih čuvamo i da se zalažemo da ostanu netaknute kako bi i generacije iza nas imale priliku da uživaju u ljepotama koje nam je priroda darovala.