UCG: Bošnjak bi trebalo da zna da su skoro svi docenti i veliki dio profesora bez riješenog stambenog pitanja

"Naime, poslanica Bošnjak zna da je za UCG ove godine obezbijeđeno 25 miliona eura budžetskih sredstava. S druge strane, primjenom zakona o povećavanju koeficijenata akademskom osoblju, predviđeni budžetski iznos neće biti dovoljan ni za isplatu osnovnih ličnih dohodaka"

6743 pregleda 5 komentar(a)
Zgrada Rektorata UCG, Foto: Boris Pejović
Zgrada Rektorata UCG, Foto: Boris Pejović

Shvatajući i cijeneći dobronamjernost namjere poslanice Branke Bošnjak da kroz zakon popravi položaj predavača na Univerzitetu Crne Gore (UCG), na žalost, sve se može pretvoriti u svoju suprotnost.

To su saopštili iz UCG reagujući na saopštenje Bošnjak u kojem je poručila da joj samo zlonamjerni mogu spočitati da ne misli o akademskom kadru na UCG-u.

"Bošnjak je u prethodnom reagovanju najprije pobrojala svoje zasluge u borbi za bolji status univerzitetskih profesora na čemu joj se zahvaljujemo kao i svim drugim javnim djelatnicima koji predano rade na poboljšanju uslova za rad državnog univerziteta, i što joj nikad nijesmo sporili niti „spočitali“. Naime, poslanica Bošnjak zna da je za UCG ove godine obezbijeđeno 25 miliona eura budžetskih sredstava. S druge strane, primjenom zakona o povećavanju koeficijenata akademskom osoblju, predviđeni budžetski iznos neće biti dovoljan ni za isplatu osnovnih ličnih dohodaka! A da ne govorimo o svim ostalim troškovima i potrebama univerziteta. Sa ovim je upoznato Ministarstvo finansija, a vjerujemo da će i poslanica Bošnjak uložiti dodatni napor kako bi se našlo rješenje za ovaj, potencijalno dramatičan problem", navodi se u saopšenju Univerziteta.

Tvrde da je Bošnjak ponovo neosnovano optužila UCG da planirana izgradnja nove stambene zgrade „miriše na unosan biznis“ a ne ono što zaista jeste, bez ikakvih „mirisa” i poslovnih primjesa: rješavanje egzistencijalnih pitanja mladog univerzitetskog kadra.

Dodaju da bi trebalo da zna da su skoro svi docenti na UCG bez riješenog stambenog pitanja, veliki dio vanrednih profesora, pa čak i nekih redovnih profesora.

"O saradnicima koji će uskoro steći akademska zvanja, da i ne govorimo. Smatramo da je pravedno da mlađi kadar, koji je i budućnost Univerziteta, stekne krov nad glavom pod istim ili sličnim uslovima kao i njihove starije kolege među kojima je i uvažena poslanica Bošnjak. Čak i da je broj onih koji nemaju riješeno stambeno pitanje „zanemarljiv”, zar i te kolege ne mogu da ostvare isto pravo kao većina? Ili je to što se nalaze u brojčano „zanemarljivoj” grupi dovoljno da im se suspenduju određena prava? Napominjemo da potencijalnom gradnjom predmetnih objekata, prema odluci Vlade o modelu gradnje iz 2020. godine, u vlasništvu UCG-a i Vlade određeno je oko 25% neto površine", kazali su.

Navode da je Bošnjak uvećala broj optužbi na račun UCG i njegovog rukovodstva, sa još manje utemeljenja nego u prvom obraćanju.

"Nije tačno da će se graditi „četiri kule”. Otkud to poslanici Bošnjak? Gradiće se, kako je planirano važećim DUP-om: jedna građevinska cjelina koja povezuje postojeće dvije univerzitetske zgrade, a poveznice na krajevima će biti takozvane „kule”, u površini prizemlja od po 320 metara kvadratnih. I tek sa tom novom zgradom koja povezuje postojeće dvije, planirani kompleks će biti kompletiran. Jedna zgrada koja jeste obuhvaćena idejnim rješenjem nalazi se na prostoru studentskog doma, ali ista se neće graditi, jer se Uprava UCG-a opredijelila za zadržavanje zelene površine. Time, UCG i njegovo rukovodstvo još jednom potvrđuje da vodi računa o očuvanju i održavanju zelenih površina".

Ističu i da nije tačno da je planirana izgradnja na postojećim ili novoformiranim ”zelenim površinama”.

"Čudno je kako to dosad nikog nije opterećivalo, pa čak ni Strukovnu komoru arhitekata koja se, posle niza godina, oglasila. Tu smo saglasni sa poslanicom Bošnjak, zaista su posle decenija brutalne devastacije prostora napravili presedan i konačno reagovali. Doduše, bez argumenata i neprimjereno. Nije tačno da UCG drži bilo kakve arhive „tajnim” ili „zatvorenim”. Kao dugogodišnjem parlamentarcu, jasno joj je da je njena riječ, da ne kažemo prijava dovoljna da se istraži osnov sumnje po nekom pitanju", piše u reagovanju.

Dodaju i da nije tačno da je bilo ko iz sadašnje uprave ikada bio tih po pitanju problema UCG, već da se sadašnja uprava kontinuirano borila za njegov bolji status i zalagala za glasnost i kritičko mišljenje.

"U skladu sa tim pristupom - slobode mišljenja i otvorenosti rada pokrenuta je „Univerzitetska tribina” na kojoj je, i to na prvoj u nizu, učestvovala upravo poslanica Bošnjak. Dakle, uprava UCG se zalaže za glasnost, ali za glasnost sa argumentima. Sve drugo ne priliči Univerzitetu, niti onima koji su ili plediraju da budu dio univerzitetske zajednice. Drago nam je što smo uspješno razjasnili gdje su granice nadležnosti Univerziteta, a gdje resornih ministarstava, zatim Uprave za javne radove, te shodno tome ko se čime bavi. S tim u vezi, bićemo i dalje vrlo uporni za pronalaženje rješenja za zgradu tehničkih fakulteta, kao i uostalom za sve ostale koje pripadaju UCG. Da napomenemo da smo upravo tako izvukli ”umrtvljeni” projekat izgradnje zgrade Filološkog fakulteta, na šta smo veoma ponosni", zaključuje se u saopštenju.

Objavljivanjem ovog reagovanja "Vijesti" zaključuju polemiku između potpredsjednice Skupštine Crne Gore Branke Bošnjak i Univerziteta Crne Gore.

Bonus video: