HRA osudila kamenovanje autobusa na Cetinju

"Crna Gora ne smije biti društvo u kome naša djeca uče od odraslih da kamenuju jedna drugu"

1575 pregleda 4 komentar(a)
Foto: HRA
Foto: HRA

Akcija za ljudska prava (HRA) osudila je kamenovanje autobusa 25. aprila na Cetinju u kome su bili djeca i omladinci iz Nikšića sa sveštenikom Srpske pravoslavne crkve.

"Očekujemo da policija i tužilaštvo detaljno izvide okolnosti konkretnog događaja i izvjeste javnost o ishodu. Žalimo zbog još jednog u nizu incidenata koji podstiču nacionalnu i vjersku mržnju u Crnoj Gori. Crnogorsko društvo je prirodno raznoliko, i svi moraju biti spremni da tu raznolikost poštuju. Crna Gora ne smije biti društvo u kome naša djeca uče od odraslih da kamenuju jedna drugu", navodi se u saopštenju HRA.

Ističu da je bitno da čelni ljudi Nikšića i Cetinja na ovaj slučaj reaguju tako da smire tenzije i spriječe svaki izliv nasilja.

"Podsjećamo da crnogorski Ustav svima garantuje pravo da vjeruju, da pripadaju nekoj vjerskoj zajednici i da javno ispoljavaju svoju vjeru. Djecu moramo učiti toleranciji i poštedjeti ih bilo kakvog ispoljavanja mržnje i netrpeljivosti zbog nacionalnih, vjerskih ili drugih razlika", zaključuje se u saopštenju HRA.

Bonus video: