Besplatan prevoz za sve učenike

Lokalna uprava Tivta samo za prevoz đaka izdvojiće 100.000 eura, što je za čak 65.000 eura više nego lani

2558 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat značajno je povećala izdvajanja za pojedine segmente socijalnog programa, finansiranja sporta, rada nevladinog sektora i podrške preduzetništvu stanovnika tog grada.

Tako je u budžetu grada za 2022. koji je nedavno usvojio Odbor povjerenika, administracija gradonačelnika Željka Komnenovića predvidjela izdvajanja ukupno 100.000 eura za finansiranje prevoza učenika. To je za čak 65.000 eura više nego lani pa će ovim, svi đaci na području opštine Tivat od septembra imati potpuno besplatan prevoz od kuće do škole i obratno.

Sa primjenom te mjere trebalo je da se krene još od 1. februara i početka drugog polougodišta aktuelne školske 2021/22. godine, ali je to osujetilo sprečavanje usvajanja budžeta Opštine za 2022. u lokalnom parlamentu od opozicionih partija DPS, SD, SDP i HGI koje su bojkotovale rad Skupštne opštine i tako je namjermo ostavljale bez kvoruma za rad kako bi izazvale vanredne lokalne izbore.

Za petinu u odnosu na lani, povećana su i budžetska izdvajanja za jednokratne socijalne pomoći, pa Tivćani koji su korisnici socijalnih naknada mogu računati da će po tom osnovu ove godine od Opštine dobiti ukupno 120.000 eura. Razlog tome su uvećane naknade za novorođene bebe u skladu sa planom izmjene Odluke o pravima i uslugama iz socijalne i dječje zaštite.

Budžetom za 2022. uvedeno je i jedno potpuno novo socijalno davanje - finansiranje alternativnog smještaja, a po tom osnovu predviđen je izdatak od 20.000 eura. Iz tih sredstava će se vršiti isplate po osnovu Odluke o obezbjeđivanju alternativnog smještaja za lica u stanju socijalne potrebe kroz subvencije za socijalno stanovanje.

Za oko 15 odsto je povećano i izdvajanje iz budžeta grada za transfere institucijama sporta koje će ove godine dobiti ukupno 400.000 eura, umjesto lanjskih 350.000. Ipak, zbog toga što je opozicija blokirala usvajanje budžeta, a Odbor povjerenika ga tek nedavno usvojio, sportski klubovi na taj novac mogu da računaju tek od početka druge polovine ove godine. Značajno su povećana i sredstva za finansiranje rada i projekata nevladinog sektora sa prošlogodišnjih 31.000 na ovogodišnjih 58.000 eura jer se primjenjuje nova Odluka o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama koja definiše da se NVO dodjeljuju sredstva u iznosu od 0,5 do jedan odsto tekućeg godišnjeg budžeta.

Opština će i ove godine izdvojiti 50.000 eura za finansiranje rada gerontološke službe kroz projekat “Briga o starima”, a rad tivatskog Crvenog krsta lokalna uprava podržaće sa 20.000 eura.

Opština nastavlja i sa strategijom podrške biznis inicijativama lokalnog stanivništva, pa je tako za unapređenje poslovnog ambijenta u budžetu izdvodjeno 40.000 eura, a za podršku ženskom preduzetništvu 30.000 eura.

S. L.

Bonus video: