Montefarm: Poteškoće u nabavci vakcine protiv sezonskog gripa

Iz ove ustanove smatraju da "procjenu potreba za navedenom vakcinom, kao i vakcinama uopšte koje se koriste za vakcinaciju djece i odraslih u Crnoj Gori, vrši Institut za javno zdravlje na osnovu iskazanih potreba svih javnih zdravstvenih ustanova u kojima se vrši imunizacija"

4289 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Zdravstvena ustanova apoteke Crne Gore Montefarm ima poteskoća u nabavci vakcine protiv sezonskog gripa za sezonu nadzora nad gripom 2022/2023. godinu.

"Kada su u pitanju nabavke, skadištenje i dikstribucija vakcina, kao društveno odgovorna i prije svega zdravstvena ustanova koja se finansira iz budžeta, smatramo da je neophodno upoznati javnost o poteškoćama u nabavci vakcine protiv sezonskog gripa za ovu sezonu", saopšteno je iz Montefarma.

Iz ove ustanove smatraju da "procjenu potreba za navedenom vakcinom, kao i vakcinama uopšte koje se koriste za vakcinaciju djece i odraslih u Crnoj Gori, vrši Institut za javno zdravlje na osnovu iskazanih potreba svih javnih zdravstvenih ustanova u kojima se vrši imunizacija".

"Nakon što je IJZCG početkom ovog mjeseca uputio na adresu zahtjev za nabavku 23.875 doza vakcina protiv sezonskog gripa, Montefarm je krenuo u proces nabavke", dodaje se u saopštenju.

"Kako Ministarstvo finansija i socijalnog staranja prilikom raspodjele budžetskih sredstava nije opredijelilo sredstva za nabavku vakcina, te samim tim ni FZOCG Odlukom o raspodjeli budžetskih sredstava za 2022. godinu nije mogao predvidjeti iste, ZUACG Montefarm se obratio Ministarstvu zdravlja 07. Aprila ove godine sa zahtjevom za obezbjeđenje neophodnih sredstava u iznosu od 240.228,50 eura", kazali su iz Montefarma.

Oni su dodali da "od dobavljača smo upozoreni da je neophodno u što kraćem vremenskom intervalu pokrenuti proces raspisivanje tendera, jer je proizvođač još od prošlog mjeseca počeo proizvodne pripreme i prijem porudžbi potrebnih doza, te da ne garantuje raspoloživost vakcine ukoliko prekoračimo vremensko ograničenje koje sam proizvođač postavlja".

Rekli su da su sasvim svjesni rizika koje nosi kašnjenje u raspisivanju tendera, i da su se obratili urgencijama Ministarstvu zdravlja i pojasnili navedenu situaciju i to tri puta ovog mjeseca, i zahtjevali hitnu reakciju u skladu sa ingerencijama resornog ministarstva i do danas nijesu dobili odgovor.

"Tridesetogodišnje iskustvo Montefarm-a u nabavci, prihvatu, skladištenju i distribuciji vakcina je neupitno, što smo potvrdili i tokom masovne vakcinacije protiv aktuelnog virusa SARS-CoV-2. Takođe, ono nam daje za pravo da obavijestimo javnost o mogućem kašnjenju isporuke vakcine protiv gripe za sezonu nadzora 2022/2023.god, samim tim i kašnjenjem vakcinacije", su zaključili iz ove zdravstvene ustanove.

Bonus video: