Herceg Novi: Obilježen Dan bijelog štapa

Savez slijepih Crne Gore u osam lokalnih organizacija okuplja oko 1000 članova. a u poslednjem popisu stanovništva 14 i po hiljada gradjana je kazalo da ima poteškoće sa vidom
84 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2017. 12:35h

Na centralnoj manifestaciji u Igalu kojom je Savez slijepih Crne Gore obilježio Dan bijelog štapa govorilo se o važnosti samostalnog kretanja za pravilan razvoj osoba sa oštećenim vidom, te podrška koju sada mogu dobiti razvojem mobilnih tehnologija .

“Cilj je sa jedne strane pokazati potencijale i sposobnosti osoba sa oštećenim vidom, a sa druge strane da ukažu društvu na ključne prepreke i barijere na koje nailaze, te da ih uklone kako bi svi bili ravnopravni građani, kaže Goran Macanović, izvršni direktor a Saveza slijepih Crne Gore.

Deset odsto osoba bez vida u Crnoj Gori ne može ili ne zna samostalno da se kreće, pa je ovogodišnja centralna manifestacija obilježavanja dana bijelog štapa iskorišćena da se ukaže na značaj fizičke aktivnosti i i kretanja na pravilan razvoj slijepih.

Dr Sonja Kosać Vasić govorila upozorila je na “značaj samostalnog kretanja u razvoju osobe sa oštećenim vidom“.Istakla je važnost bavljenja sportom i fizičkom aktivnošću za osobe sa oštećenim vidom.

Samostalno kretanje slijepim osobama mijenja život svjedoči Žana Djačić koja je tek u 40 godini naučila da sama odlazi u kupovinu, šetnju i na posao.

Prisutni su upoznati i sa novom aplikacija za android i iphone telefone „Be my eyes“.

Aplikacija omogućava osobama sa oštećenim vidom, da u svakom momentu kada im je potrebna pomoć pozovu volontere, koji kada prihvate poziv, na svom telefonu dobiju poruku onoga što telefon korisnika snima. Aplikacija je svima dostupna, kako osobama sa oštećenim vidom, tako i onima koji žele da budu volonteri.

Savez slijepih Crne Gore u osam lokalnih organizacija okuplja oko 1000 članova. a u poslednjem popisu stanovništva 14 i po hiljada gradjana je kazalo da ima poteškoće sa vidom.

Dan bijelog štapa 15. oktobar koji je ustanovljen u Americi 1964 godine, u cijelom svijetu je prilika da se skrene pažnja na probleme , ali i potencijale ove populacije .

Galerija

Bonus video: