Šćekić: Traženo je 400 miliona kako bi se zatvorio prethodni dug i servisirala tekuća potrošnja

Ministar finansija Aleksandar Damjanović istakao da postoji dopis Montefarma prema Fondu, koji će biti predmet posebne analize nadležnih. U tom dopisu od kraja maja, tvrdi Damjanović, cifre su neuporedivo veće od onih koje se predstavljaju. Tako Montefarm, navodi on, obavještava da mu do kraja 2022. treba još 92 miliona za nesmetano funkcionisanje

23249 pregleda 42 komentar(a)
Šćekić tokom današnje sjednice Odbora za zdravstvo, Foto: Printscreen YouTube/Skupština Crne Gore
Šćekić tokom današnje sjednice Odbora za zdravstvo, Foto: Printscreen YouTube/Skupština Crne Gore
Ažurirano: 07.06.2022. 13:30h

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao je danas da se zdravstveni sistem mora ojačati i pronaći sredstva za njegovo funkcionisanje.

On je na konsultativnom saslušanju na skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje rekao da 332 eura nije dovoljno za funkcionisanje, te da je traženo 400 miliona kako bi se zatvorio prethodni dug i servisirala tekuća potrošnja.

Šćekić je pitao kako će se finansirati zdravstveni sistem, ako nije bilo 50 miliona eura za pokrivanje duga Fonda za zdravstveno osiguranje.

"Ako pričamo iz ugla građana i političkih predstavnika, kako neko nije mogao da uplati 50 miliona za dug, a može da nadomjesti 200 miliona eura", rekao je Šćekić.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da je iluzorno očekivati da se dug Fonda dovede na nulu, te da su očekivaja da se dug ne prenosi u narednu godinu.

Ocijenio je da je nov način finansiranja olakšao, da je novac ubačen u tekuću potrošnju, a da ostatak treba vrlo pažljivo planirati sa dodatnim budžetskim transferima kako bismo imali održiv sistem.

Damjanović je istakao da postoji dopis Montefarma prema Fondu, koji će biti predmet posebne analize nadležnih.

U tom dopisu od kraja maja, tvrdi Damjanović, cifre su neuporedivo veće od onih koje se predstavljaju. Tako Montefarm, navodi on, obavještava da mu do kraja 2022. treba još 92 miliona za nesmetano funkcionisanje.

Pojasnio je da prema dopisu za ljekove i medicinska sredstva fali 29 miliona, dok dug prema dobavljačima iznosi 37 miliona eura.

Šćekić jeste za povećanje zarada ljekarima, ali...

Šćekić je istakao da je 65 državnih apoteka moglo da servirisa potrebe građana. Kazao je da se javni poziv za privatne apoteke i klinike završen prošle jeseni, te da se efekti toga, između ostalog i smanjenja broja privatnih apoteka u ugovornom odnosu sa Fondom, mogu vidjeti tek ove godine.

Šćekić je kazao da se novac godinama usmjeravao prema privatnom sektoru i da to treba istražiti.

Istakao je da mu je prioritet dok je rukovodio Fondom bio da prvo plaća obaveze prema državnim zdravstvenim ustanovama, a ostalima u definisanim rokovima od 60 ili 90 dana.

Šćekić je optužio bivšeg državnog sekretara Ministarstva finansija da je direktno sa jednom privatnom veledrogerijom pregovarao o plaćanju duga od sedam miliona eura.

On je istakao da jeste za povećanje zarada ljekarima, ali onima koji rade, poručivši da ima i onih koji "do 15 sati ne rade, a onda idu da rade dopunski kod privatnika".

Mugoša: Napravljeni dilovi za koje javnost ne zna, ali će uskoro o njima čuti

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša odgovorio je Šćekiću da, s obzirom na nezadovoljstvo menadžmentom određenih ustanova, sada ima mogućnost da ga smijeni.

Ipak, poručio je da ne vjeruje da će se to desiti jer su, kako tvrdi, "napravljeni dilovi za koje javnost ne zna, ali će uskoro o njima čuti".

Mugoša je, između ostalog, istakao da se naknade specijalizantima za odvojeni život moraju plaćati, kao i dug prema privatnim apotekama jer se dovodi u pitanje podizanje ljekova na recept pa građani moraju da ih plaćaju iz džepa.

Eraković: Zbog "Evrope sad" dovedena u pitanje redovna isplata zarada svim zdravstvenim radnicima

Poslanik DPS Jevto Eraković kazao je da se obistinilo sve što su poslanici te partije rekli 2021. godine i istakao da je zbog programa "Evropa sad" dovedena u pitanje redovna isplata zarada svim zdravstvenim radnicima u Crnoj Gori.

"To su rezultati vaše politike. Hrabro je i pošteno što ste to danas saopštili, ali mora li neko da odgovara za ove eksperimente koji se sprovode nad građanima Crne Gore", rekao je on.

Eraković je kazao da stanje u zdravstvenom sistemu nije bilo idealno ni ranije, ali je upitao Šćekića šta bi radili da su 2019. godine imali budžet od 237 miliona eura.

Ocijenio je da je zdravstveni sistem stihijski vođen i da ništa iz kapitalnog budžeta nije realizovano tokom 2021. godine, iako je postojao novac u budžetu za to.

Poslanica Demokratske Crne Gore Tamara Vujović kazala je da bi izdvajanje od 400 miliona eura iz budžeta bilo dovoljno da se zaokruži zdravstveni sistem, ako je novac dobro i pravilno iskorišćen. Ocijenila je da održivost zdravstvenog sistema neće biti dovedena u pitanje.

Vujović je upitala ministra zdravlja i kako je nakon 12 dana mandata, odnosno na osnovu koje analize, procijenio da je neophodno zaključiti ugovor sa turskom klinikom Liv hospital za iste usluge za koje je već postojao ugovor sa privatnom klinikom, podsjećajući ga da je neposredno prije toga kritikovao jačanje privatnog zdravstvenog sektora na štetu javnog.

Bonus video: