ASK na primjeru Petra Ivanovića utvrdila: Poslanici mogu u dvije fotelje - zakonodavnu i izvršnu

”Nedorečenost zakona nije i ne smije da bude opravdanje za ignorisanje ovakvih slučajeva, koji ostavljaju brisan prostor za zloupotrebe i trgovinu uticajem”, kazao Lazar Grdinić iz MANS. Iz Agencije najavili mijenjanje odredbi koje se tiču vršenja funkcija

56619 pregleda 34 komentar(a)
Ivanović, Foto: Luka Zekovic
Ivanović, Foto: Luka Zekovic

Nema nikakvih zakonskih prepreka da Petar Ivanović istovremeno sjedi u dvije fotelje - poslanika u Skupštini i savjetnika predsjednika Crne Gore, utvrdila je Agencija za sprečavanje korupcije.

Agencija je prije više od godinu pokrenula postupak protiv Ivanovića zbog sumnje da je prekršio Zakon o sprečavanju korupcije.

Iz Agencije su “Vijestima” kazali da zakonom “nije propisano ograničenje da javni funkcioner koji obavlja funkciju savjetnika predsjednika Crne Gore ne može istovremeno da bude i poslanik u Skupštini Crne Gore”. Na dodatno pitanje da li to tumačenje znači da poslanik može istovremeno da bude, na primjer, i savjetnik predsjedniku Vlade, iz Agencije su kazali da nije propisano ograničenje da ne može.

Na pitanje da li će tražiti da se mijenja Zakon o sprečavanju korupcije u ovom dijelu, iz institucije na čijem je čelu Jelena Perović kazali su “Vijestima” da je “zbog određenih nedostataka koje su uočeni u njegovoj primjeni, Agencija uz ekspertsku pomoć Savjeta Evrope započela analizu Zakona, koja će biti završena tokom ove godine”.

”Pored ostalog, predmet analize biće i ograničenja u vršenju javnih funkcija. Agencija će predložiti odgovarajuće izmjene u tom dijelu Zakona”, dodaje se u odgovoru.

Ivanović je na mjesto savjetnika za ekonomska pitanja predsjednika države Mila Đukanovića, prema imovinskom kartonu, postavljen krajem 2018. godine. Iz civilnog nevladinog sektora i tadašnje opozicije upozoravali su da je njegovo imenovanje kod predsjednika države klasični primjer sukoba interesa, ali je Ivanović to negirao.

On nije odgovorio na pitanja “Vijesti” da prokomentariše stav Agencije.

Komentarišući ovaj slučaj, Lazar Grdinić iz Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) kazao je da “nedorečenost zakona nije i ne smije da bude opravdanje za ignorisanje ovakvih slučajeva, koji ostavljaju brisan prostor za zloupotrebe i trgovinu uticajem”.

Grdinić
Grdinićfoto: Savo Prelević

”Činjenica da Agenciji nije sporno da poslanik, koji iza sebe ima vrlo upitno postupanje dok je bio ministar - zbog čega mu je i uskraćen poslanički imunitet, i formalno savjetuje jednog od nosilaca izvršne vlasti - čiji rad bi Ivanović trebalo da kontroliše, samo pokazuje da Agencija, ni nakon odlaska Sretena Radonjića, nema volje da se bavi svojim poslom”, kazao je Grdinić.

Postupak protiv Ivanovića je pokrenut nakon što je Agencija poništila svoje mišljenje da savjetnici predsjednika Crne Gore nisu javni funkcioneri. Agencija je u januaru 2019, u vrijeme kada je na njenom čelu bio Radonjić, donijela mišljenje da oni nisu javni funkcioneri. Za razliku od njih, kao javni funkcioneri vodili su se savjetnici predsjednika Vlade i Skupštine Crne Gore.

Novo mišljenje donijeto je u februaru prošle godine. Ivanović tada nije odgovorio na pitanja da li je tražio mišljenje Agencije da li može ostati na obje javne funkcije, odnosno da li namjerava da podnese ostavku na jednu od njih.

Ivanoviću je inače u novembru ukinut poslanički mandat. Specijalno državno tužilaštvo (SDT) sumnjiči Ivanovića da je kao bivši ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja nezakonito stekao imovinsku korist tokom dodjele sredstva iz Abu Dabi fonda.

Nije plaćen za savjetovanje, ali jeste od UDG-a

Ivanović je Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio da je prošle godine zarađivao malo više od 1.900 eura mjesečno.

Njegova poslanička plata iznosila je 1.718 eura, a za savjetovanje predsjednika države nije plaćen.

Svakog mjeseca je, međutim, primao 190 eura sa Univerziteta Donja Gorica (UDG). Predsjednik države je vlasnik červtine “Univerzitatsa” - osnivača UDG-a.

Ivanović je Agenciji prijavio dva druga prihoda – 37 eura na ime dividende i 200 eura kao član žirija za dodjelu nagrade “19. decembar”, koju dodjeljuje Glavni grad.

Njegova supruga Olivija Ivanović primala je prošle godine 645 eura iz Komisije za hartije od vrijednosti, a u novembru je dobila još 500 eura.

Kada je u pitanju nepokretna imovina, Ivanović je kupovinom stekao stan od 56 i nepokretnost od 1.300 metara kvadartnih, a nasljedstvom porodičnu kuću od 200 i plac od 3.948 metara kvadratnih. Stan od 76 kvadrata je naslijedila supruga, a kupovinom stekla još jedan od 59 i oko 5.200 kvadrata zemljišta.

Ivanović je, između ostalog, prijavio Agenciji da je vlasnik “tojote” iz 2008. godine, a pored toga ima biblioteku od 3.900 naslova i umjetničke slike, čija tržišna vrijednost nije navedena u kartonu.

On je na kraju prošle godine imao ušteđeno oko 6.000 eura.

Agenciji nije dao saglasnost za uvid u račune.

Bonus video: