"Pomorski saobraćaj": Nema ni govora o nadzoru od strane građevinske inspekcije

"Izvršni direktor kompanije Dejan Ban nikada nije demantovao da su brodovi angažovani u uvali Trašte, ali jeste plasiranu neistinu da PS obavlja hidrograđevinske radove", navodi se u reagovanju

5357 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz Pomorskog saobraćaja reagovali su na tekst "Inspekcija istražuje posao Pomorskog saobraćaja", koji je objavljen u štampanom izdanju ND “Vijesti” 11. juna i istog dana na portalu.

"Nema ni govora o inspekcijskom nadzoru od strane građevinske inspekcije prema “Pomorskom saobraćaju” (u daljem tekstu PS). To je netačna informacija. Nejasno je kakve veze ima građevinska inspekcija sa plovidbom morem?

PS je, tokom marta i aprila ove godine, u više navrata demantovao informacije da u uvali Trašte obavlja radove za koje nije registrovan. Jasno smo ukazali, i to činimo i ovom prilikom, da PS u konkretnom slučaju vrši prevoz tereta morskim putem, za šta smo registrovani, a da je izvođač radova i potpisnik ugovora kompanija “Hidromont inženjering”, te da dokaze o osposobljenosti i licence za hidrograđevinske radove dokazuje nosilac posla.

U vezi sa tim, izvršni direktor kompanije Dejan Ban nikada nije demantovao da su brodovi angažovani u uvali Trašte, ali jeste plasiranu neistinu da PS obavlja hidrograđevinske radove!

PS je samo jedna od angažovanih specijalističkih kompanija i pojedinaca, a čije usluge su nužne radi realizacije glavnog ugovorenog posla. Nadzor vrši i za kvalitet odgovara onaj ko je licenciran i ko se ugovorom obavezao za obavljanje tih poslova, što je poslovno uobičajena praksa. Dakle, nema ni govora o “nelegalnom ponašanju kompanije PS”.

Značajno je ukazati da je to je jasno i ND "Vijesti“, što proizilazi iz tekstova na ovu temu od 17. marta i 5. aprila u kojima se navodi da "...radove u marini u naselju Luštica Bay obavlja kompanija Hidromont, a da je PS bio angažovan kao podizvođač“.

Uvažavajući navedeno, informacija Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, dobijena na upit "Vijesti", da kompanija PS nije izdalo licencu za izvođenje građevinskih radova je u potpunosti irelevantna sa aspekta ocjene zakonitog obavljanja posla u uvali Trašte od strane PS.

"Vijesti" su stava da, zato što PS prevozi kamione podizvođačke kompanije, i što se sa palube trajekta iskrcava kamenje u zahvatu lukobrana u uvali Trašte da PS, ustvari, vrši hidrograđevinske radove, a za što nije licenciran, pa je sa takvom radnjom "uhvaćen na djelu",od strane istraživačkog tima "Vijesti", u nelegalnim aktivnostima. Ne dijelimo ovo stanovište! Ali, dozvolite, nemate Vi eksluzivno pravo na istinu! Nema potrebe da preuzimate ulogu i gonioca i sudije. Ugovor sa nosiocem posla je poznat i Vama i nama i svakom ko to želi da zna. Nije korekno da ponavljate svoje stavove toliko puta, dok neistina postane istina.

Mi obavljamo djelatnost za koju smo registrovani, i nijesu nam potrebne nikakve dodatne licence.

I na kraju, ponavljamo, javnosti radi, da ovo što smo radili prošle godine u novembru i decembru i što sada radimo u uvali Trašte, radićemo i ubuduće, od Bojane do Sutorine, koliko god to proizvodilo nervozu i remetilo interese i naručioca i autora ovakvih i sličnih tekstova", navodi se u reagovanju Pomorskog saobraćaja.

Bonus video: