"Postojanje Odjeljenja u Bijelom Polju neopravdano i neodrživo, iznenadna politizacija apsurdna"

Za razliku od Podgorice, u saopštenju ističu da u Bijelom Polju ne postoje bibliotečki i informaciono-tehnički kapaciteti, da nije moguće organizovati praktičnu nastavu, niti redovne konsultacije studenata s predmetnim nastavnicima

6694 pregleda 0 komentar(a)
Pravni fakultet u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Pravni fakultet u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Postojanje Odjeljenja Pravnog fakulteta u Bijelom Polju tokom godina pokazalo se neopravdanim i dugoročno neodrživim, navodi se u saopštenju profesora Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Oni su kazali da stoje čvrsto na stanovištu da naša ustanova visokog obrazovanja "ne može organizovati upis i nastavu za novu generaciju studenata" u odjeljenju Pravnog fakulteta u Bijelom Polju.

Pojasnili su da Pravni fakultet UCG u ovom trenutku ima svega 15 nastavnika u radnom odnosu, čije prosječno opterećenje u nastavi, bez eventualnog angažmana u Bijelom Polju, iznosi 24,22 časa, što je 302 odsto u odnosu na zakonom predviđeno opterećenje.

Smatraju i da navedeno opterećenje nastavnika na Pravnom fakultetu, "koje je tri puta veće od zakonom predviđenog", već prijeti da ugrozi kvalitet nastave u Podgorici i oteža postizanje odgovarajućih akademskih standarda kvaliteta.

"Postojanje Odjeljenja Pravnog fakulteta u Bijelom Polju tokom godina pokazalo se neopravdanim i dugoročno neodrživim. Vođena istim zaključkom, Vlada Crne Gore, u kojoj je resorni ministar bio g. Damir Šehović, donijela je još prije dvije godine odluku o obustavi upisa u Bijelom Polju, a ove godine su argumenti u prilog tome samo još jači, s obzirom na smanjene kadrovske kapacitete Pravnog fakulteta. Prethodnih godina, međutim, nije bilo posebnog interesovanja javnosti za upis u Bijelom Polju. Ovo pitanje je aktuelizovano u susret ovogodišnjim lokalnim izborima, što vjerovatno objašnjava iznenadni interes političkih partija da ga problematizuju", navodi se u saopštenju koje su potpisali svi nastavnici (i saradnici) na Pravnom fakultetu UCG, s izuzetkom prof. dr Velimira Rakočevića, koji je bio uzdržan.

Dodaju i da statistike već odavno pokazuju da, usljed nemogućnosti obezbjeđenja kvaliteta nastave na nivou koji bi bio približan onom u Podgorici, "najbolji studenti iz Bijelog Polja i ovog dijela naše države godinama upisuju studije prava upravo u Podgorici, a ne u Bijelom Polju".

Za razliku od Podgorice, ističu da u Bijelom Polju ne postoje bibliotečki i informaciono-tehnički kapaciteti, da nije moguće organizovati praktičnu nastavu, niti redovne konsultacije studenata s predmetnim nastavnicima.

"Zbog nepostojanja studentskih domova, studenti iz ostalih gradova, uključujući Podgoricu i južnu regiju, neredovno pohađaju nastavu ili ,nažalost, uopšte na nju ne dolaze", kazali su oni.

U saopštenju ističu da dnevno-politički interesi ne smiju biti iznad potreba kvaliteta visokog obrazovanja, te da za njihove studente nisu potrebna polurješenja i fingiranje nastavnog procesa.

Profesori Pravnog fakulteta UCG smatraju da je potreban adekvatan nastavni proces, koji će odgovoriti osnovnoj misiji Pravnog fakulteta da stvara pripadnike crnogorske pravničke profesije, "sposobne da na svojim leđima ponese lavovski dio obaveza ove države" u procesu evropskih integracija, kao i u vremenu nakon sticanja punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Što se tiče nepravde prema sjeveru Crne Gore, ukoliko mu je nanijeta, političke partije i njihovi predstavnici u organima vlasti trebali bi je ispravljati na drugi način, smatraju oni.

"U ovom kontekstu, na primjer, bilo bi to obezbjeđivanje finansijskih sredstava za podršku najboljim srednjoškolcima Bijelog Polja i sjevera Crne Gore da svoje znanje steknu u Podgorici kao univerzitetskom centru. Samo tako će imati jednake šanse s ostalim studentima Pravnog fakulteta da dobiju kvalitetno pravničko obrazovanje i da na zadovoljstvo ukupne crnogorske javnosti uspješno zakorače u profesionalne vode", piše u saopštenju.

Smatraju da je iznenadna politizacija pitanja upisa u Bijelom Polju "puna apsurda", a da je jedan od većih taj što ovogodišnji protest organizuju studenti koji su "već upisani na ovaj studijski program u nekoj od prethodnih generacija i sada traže upis nove generacije studenata".

"Na protestima nije bilo zahtjeva ni prisustva najzainteresovanije populacije - srednjoškolaca, koji se očigledno nijesu odazvali pozivu organizatora", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: