Falio lijek protiv raka od početka juna

Rakanović Vasilkov vraćena iz KCCG, a da joj se doktorka izvinila i rekla da je već četvrti pacijent tog jutra koji je vraćen zbog nedostatka terapije

921 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zbog nestašice imuno-biološkog lijeka pembrolizumab, koji se koristi protiv određenih vrsta kancera, pojedini pacijenti ostali su bez terapije ovog mjeseca.

Iz apotekarske ustanove “Montefarm”, koja snadbijeva zdravstvene ustanove ljekovima, kazali su juče da je razlog nestašice imunobioloških ljekova komplikovana tenderska procedura i povremene teškoće u nabavci, ali tvrde da je postupak za nabavku završen prošle sedmice.

”Nakon sprovođenja komplikovane tenderske procedure za nabavku ljekova za liječenje pacijenata koji imaju dijagnostifikovano rijetko i teško oboljenje, potpisivanja ugovora sa dobavljačima u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, MONTEFARM je danas počeo preuzimanje ugovorenih količina i već su distribuirane neophodne terapije pojedinim javnim zdravstvenim ustanovama”, saopšteno je.

Dr Sanja Rakanović Vasilkov, koja je onkološki pacijent i treću godinu prima imuno biološku terapiju, kazala je juče za Primorski portal da je 1. juna vraćena iz Kliničkog centra za Bar bez terapije.

”Među kritičnim sam pacijentima. Nisam prmila terapiju. Vraćena sam prije dvije nedjelje. Doktorka na okolologiji mi se izvinila i rekla da sam već četvrti pacijent tog jutra koji je vraćen zbog nedostatka terapije. Ostali smo bez pembroliizumab ili kejtruda, imunobioloski lijek koji ja primam. Fale genski lijekovi zelboraf i kotelic… Sve zalihe su potrošene”, rekla je ona za Primorski portal.

Kutija lijeka košta oko 2.700 eura, pacijentkinja kaže da može da se kupi u susjednim državama i Turskoj za oko 3.500.

Prema njenim riječima, lijek može da se kupi u susjednim državama, Turskoj i košta oko 3.500 eura.

”Montefarm” je krajem prošle godine raspisao tender za nabavku ovog lijeka, a procijenjena vrijednost pakovanja bila je 2.745,73 eura. Traženo je 1.145 kutija, pa je nabavka ovog lijeka koštala oko 3,14 miliona eura.

Iz ove ustanove juče su rekli da nabavka ove grupe ljekova nije jednostavna iz više razloga, ali da su posvećeni zadatku da obezbijede kontinuitet u isporuci.

Bonus video: